Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Prośba o rade

Autor: BartekPN • 04.07.2011 12:51 • 43 odpowiedzi

kamilia89

12.07.2011 09:22

Odpowiedz
A gdzie tekst wcięło? No nic, idę dziś do mojej pani doktor, nie jest co prawda ani onkologiem ani hematologiem. Zobaczymy co powie, może każe iść do domu i nie zawracać głowy:P):)
(nie ukrywam, że chciałabym to usłyszeć:))

asia

12.07.2011 10:10

Odpowiedz

O 11:22, dnia 2011-07-12 Kamilia89 napisał(-a):

A gdzie tekst wcięło? No nic, idę dziś do mojej pani doktor, nie jest co prawda ani onkologiem ani hematologiem. Zobaczymy co powie, może każe iść do domu i nie zawracać głowy:P):)

(nie ukrywam, że chciałabym to usłyszeć:))

radzę pilną wizytę u onkologa, nie daj się zbyć lekarce rodzinnej. Pozatym do onkologa nie potrzebujesz skierowania. Trzymaj się!

kamilia89

12.07.2011 10:23

Odpowiedz

Asiu, przepraszam jeżeli Cię urażę, ale czy Ty chorujesz na zz? Wiecie może czy to usg (konkretnie ta hipoechogeniczność i brak zatoki tłuszczowej) mogą wystąpić np. przy przeziębieniu? ja co prawda ostatnio nie byłam chora, migdały nie bolą ale może jakoś tak bezobjawowo zapalenie gardła czy coś?

Gizmo

12.07.2011 12:51

Odpowiedz

No ja bym niestety nie liczyła tu na przeziębienie bezobjawowe i jednak drążyła temat w kierunku ustalenia przyczyny. Tak jak wyżej radzą zalecam również wizytę u onkologa, bo co ma być to i tak będzie a chyba lepiej jak najwcześniej wszystko wiedzieć:) 3mam kciuki mocno:)

kamilia89

12.07.2011 12:57

Odpowiedz
No nic, nie ma co martwić się na zapas:) Ale wiecie, człowiek w dobie internetu chce wszystko wiedzieć.. Na 17 idę do lekarza, zobaczymy co powie.
Jeszcze jedno, czy objawy które opisałam + wyniki badan są wystarczającą podstawą do podejrzewania ziarnicy?

kamilia89

12.07.2011 16:08

Odpowiedz
Już po. Kobieta stwierdziła, że zmiany w usg to wynik niedawnego przeziębienia (tylko pytam jakiego?) i że wszystko jest ok (a ob i crp, ob już na poziomie 58, dziś odebrałam wyniki) a objawy pozostałe to wynik choroby tarczycy (wszystkie wyniki mam ok! niedawno robione. owszem mam dosyć grubą szyję ale od urodzenia taką mam!!) i nie wiem czy faktycznie dać spokój, czy umówić się do hematologa? nie chcę się wygłupic...
I bądź tu mądry....

Nessa

12.07.2011 16:12

Odpowiedz

gdybać nie ma co. Idź do onkologa. Przy takich wynikach usg na bank dostaniesz skierowanie na pobranie węzła. RTG warto zrobić, aczkolwiek u mnie dopiero tomografia wykazała 5cm masę w śródpiersiu. Niepokojące jest też podwyższone OB i te poty nocne, o których piszesz. Nie ma co zwlekać. Mam nadzieję, że to wyjdzie jakaś głupotka, ale koniecznie należy sprawdzić.

Nessa

12.07.2011 16:14

Odpowiedz

nie daj się zbyć. Mnie onkolog załatwił tak, że opóźnił o pół roku diagnozę i leczenie, więc mam alergię na lekarzy którzy olewają pacjentów.

asia

12.07.2011 16:23

Odpowiedz

O 12:23, dnia 2011-07-12 Kamilia89 napisał(-a):

Asiu, przepraszam jeżeli Cię urażę, ale czy Ty chorujesz na zz? Wiecie może czy to usg (konkretnie ta hipoechogeniczność i brak zatoki tłuszczowej) mogą wystąpić np. przy przeziębieniu? ja co prawda ostatnio nie byłam chora, migdały nie bolą ale może jakoś tak bezobjawowo zapalenie gardła czy coś?

nie uraziłaś. Tak, mam zz. Gdyby to było przeziębienie to węzły były by odczynowe a nie hipoechogeniczne.

asia

12.07.2011 16:27

Odpowiedz

O 18:14, dnia 2011-07-12 Nessa napisał(-a):

nie daj się zbyć. Mnie onkolog załatwił tak, że opóźnił o pół roku diagnozę i leczenie, więc mam alergię na lekarzy którzy olewają pacjentów.

Nessa ma rację, nie daj się zbyć!! Idź do onkologa. Lekarz, któy twierdzi że węzły hipo oraz bez widocznej zat. tłuszczowej nie są podejrzane to NIE LEKARZ.

BartekPN

12.07.2011 16:45

Odpowiedz

O 18:08, dnia 2011-07-12 Kamilia89 napisał(-a):

(wszystkie wyniki mam ok! niedawno robione. owszem mam dosyć grubą szyję ale od urodzenia taką mam!!) i nie wiem czy faktycznie dać spokój, czy umówić się do hematologa? nie chcę się wygłupic...

I bądź tu mądry....

Idź do onkologa dla własnego spokoju, OB cały czas się zwiększające jest także niepokojące.

Nie masz niestety wszystkich wyników OK. OB i CRP są mocno podwyższone.

Do hematologa się czeka za długo idź do onkologa! Np. w Poznaniu nie ma już terminów na ten rok do hematologa.

asia

12.07.2011 16:50

Odpowiedz

O 18:45, dnia 2011-07-12 BartekPN napisał(-a):

O 18:08, dnia 2011-07-12 Kamilia89 napisał(-a):

(wszystkie wyniki mam ok! niedawno robione. owszem mam dosyć grubą szyję ale od urodzenia taką mam!!) i nie wiem czy faktycznie dać spokój, czy umówić się do hematologa? nie chcę się wygłupic...

I bądź tu mądry....

Idź do onkologa dla własnego spokoju, OB cały czas się zwiększające jest także niepokojące.

Nie masz niestety wszystkich wyników OK. OB i CRP są mocno podwyższone.

Do hematologa się czeka za długo idź do onkologa! Np. w Poznaniu nie ma już terminów na ten rok do hematologa.

zgadzam się, onkolog przyjmie Cię szybciej.

baldi

12.07.2011 17:18

Odpowiedz
Kamila, Twoje objawy są niepokojące.
konieczna jest dalsza diagnostyka.

BartekPN

12.07.2011 17:20

Odpowiedz

Baldi- a moje ?

kamilia89

12.07.2011 19:54

Odpowiedz
Ale z drugiej strony ja nie mam bardzo powiększonych tych węzłów.. mam taką kulkę którą czuje.
A na wizycie zapytałam o ziarnicę to delikatnie mówiąc wyśmiała mnie i powiedziała: "z takimi wynikami to nawet ziarniczka nie jest". I na tym się skończyło (o nie, przepraszam, jak zwykle czepiała się mojej grubej szyi.. i dała znowu skierowanie na tsh...)
Słuchajcie, wczoraj po odebraniu wyniku usg, wpisałam sobie w Google hipoechogenicznosć ita strona wyskoczyła mi jako pierwsza i jak zaczęłam czytać to wiele rzeczy się zgadza (prócz swędzenia).
Mam małe dziecko i boję się, nie szukam niczego czego nie ma... Jestem z okolic Opola, nie wiem jak tu z terminami, nie chciałabym zajmować kolejki komuś naprawdę choremu, stąd moje obawy..

kamilia89

12.07.2011 20:01

Odpowiedz

A i czy ta hipoechogeniczność nie może być faktycznie po jakimś cudem nie zauważonym przeziębieniu albo coś? Mam powiększone węzły m.o.s (cokolwiek to znaczy)tak na dole szczęki, bliżej ucha. Co prawda nie chorowałam, zęby mam zdrowe (zresztą już umówiłam się do stomatologa żeby dla pewności i te przyczynę wykluczyć)

kamilia89

12.07.2011 20:06

Odpowiedz

Mam prośbę, to jest mój nr gadulca: 4250491. Jeżeli ktoś miałby chęć to serdecznie zapraszam!

kamilia89

13.07.2011 07:26

Odpowiedz
Dzień Dobry! Chciałam wszystkim podziękować za pomoc. Dziś umawiam się do onkologa.
Życzę dużo zdrówka i wytrwałości!!

BartekPN

18.07.2011 17:23

Odpowiedz
Słuchajcie,

Odebrałem dziś wyniki biopsji cienkoigłowej i wyszło wszystko OK, brak jakichkolwiek podejrzeń. Miałem robione dwa razy USG tego podejrzanego węzła i obydwaj lekarze mówili, że ten węzeł nie wygląda na podejrzany nowotworowo. Pierwsze USG miałem robione w szpitalu MSWiA w Poznaniu a drugie w WCO także w Poznaniu.
W WCO wykryto, że na tym węźle jest kilka drobnych mikrozwapnień które mogą mieć związek z gruźlicą płuc którą miałem około 2 lata temu.
Rozmawiałem z trzema lekarzami onkologami i dwóch znich mówiło, że to raczej nie jest związane z nowotworem, tylko jak już to jakąś chorobą zakaźna. Jeden z onkologów (z którym rozmawiałem na końcu, po odebraniu wyników biopsji) powiedział, że jego zdaniem na 100% nie jest to nowotworowe, a węzeł jest prawidłowy.
Jak już pisałem wczesniej mam dobre wyniki krwi (morfologia, rozmaz manualny, OB = 2), RTG, USG.
Nie mam żadnych objawów chorobowych.

Czy mam dalej "męczyć" onkologów, czy raczej jest wszystko wporządku i jest jakaś inna przyczyna powiększenia tego węzła?