Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

o rany kochani pomocy trace zmysly

Autor: marta • 20.06.2011 06:09 • 6 odpowiedzi

marta

20.06.2011 06:09

Odpowiedz
witam.
Moi drodzy odchodze od zmyslow. 31 czerwca dostalam antybiotyki poniewaz mialam zapalenie migdalow. nie wzielam ich do konca ( gluptas jestem ) wtedy zauwazylam kulke na srodku szyji z boku tak jak by na miesniu. nie zmartwiona wlaczylam internet i zaczelo sie. zaczelam ja z kazdej strony przyciskac (nie boli ) zaczelam lapac sie za ten wezel chlonny co 3 min po tygodniu poszlam do lekarza i pokazalam mu wezel powiedzial ze jest maly (...) i nie mam sie o co martwic, poniewaz jestem przewrazliwiona na punkcie bycia chorym zaopytalam czy mysli ze to rak powiedzial ze nie, powiedzial ze zniknie za ok 2 tyg tylko musze przykladac lod i dal mi kolejna dawke amoxicyliny 250 , po 5 dniach brania drugiego kursu antybiotyku zaczelam sie bardzo zle czuc jestem oslabiona goraczki nie mam ale zaczelam kaslac ( pale papierosy) ucho mnie nadal ciagnie. poszlam do drugiego lekarza tym razem kobieta sprawdzila mi wezly po pachami w pachwinach poprzyciskala narzady powiedziala ze nie mam nic powiekszonego a co do mojego wezla to powiedziaala ze sama ma powiekszony jeden od 9 lat (...) i ona zaliczy ten wezel do normalnych rozmiarow teraz tak....sprawdzala mi ta pani metoda palpacyjna szyje i faktycznie jak trzymam prosto glowe to wezel sie nie wydaje taki duzy ale kiedy sie klade i wykrecam glowe w prawo ( wezel mam po lewej) jest on duzo wiekszy mysle ze ok 10 mm . do tego mamwrazenie ze nad nim wyskoczyl mi malutki drugi wezel. im bardziej sie boje coraz gorzej sie czuje. teraz pytanie czy od tego naciskania i krecenia tym wezlem mogl on sie powiekszyc ? ( wiem ze to troche glupie- ale musze zapytac)co dalej ? co mam zrobic posluchac lekarzy i uwierzyc ze nie mam raka jak to oni powiedzieli czy robic badania na wlasna reke ? dodam ze mieszkam w angli mam 32 lata

marek

21.06.2011 14:02

Odpowiedz

O 08:09, dnia 2011-06-20 marta napisał(-a):

witam.

Moi drodzy odchodze od zmyslow. 31 czerwca

czerwiec ma 30 dni, więc podejrzewam, że chodziło o maj. Ciężko coś powiedzieć, ale moim zdaniem nie powinnaś panikować tylko obserwować węzeł i zrobić badanie krwi.

Nie jestem lekarzem, i zupełnie nie znam się na chorobach poza ZZ, ale u mnie (miałem powiększony węzeł tam gdzie Ty) zaczęło się od USG w celu zmierzenia węzła, po jakimś czasie (jakieś 2 tygodnie) powtórne USG w celu sprawdzenia czy się zmniejszył. W międzyczasie badanie krwi - okazało się bardzo pomocne (3-cyfrowe OB, 3-cyfrowe CRP, podwyższone płytki krwi, obniżone krwinki czerwone, hematokryt i hemoglobina)

marta

21.06.2011 17:16

Odpowiedz

O 16:02, dnia 2011-06-21 marek napisał(-a):

O 08:09, dnia 2011-06-20 marta napisał(-a):

witam.

Moi drodzy odchodze od zmyslow. 31 czerwca

czerwiec ma 30 dni, więc podejrzewam, że chodziło o maj. Ciężko coś powiedzieć, ale moim zdaniem nie powinnaś panikować tylko obserwować węzeł i zrobić badanie krwi.

Nie jestem lekarzem, i zupełnie nie znam się na chorobach poza ZZ, ale u mnie (miałem powiększony węzeł tam gdzie Ty) zaczęło się od USG w celu zmierzenia węzła, po jakimś czasie (jakieś 2 tygodnie) powtórne USG w celu sprawdzenia czy się zmniejszył. W międzyczasie badanie krwi - okazało się bardzo pomocne (3-cyfrowe OB, 3-cyfrowe CRP, podwyższone płytki krwi, obniżone krwinki czerwone, hematokryt i hemoglobina)

dziekuje za odpowiedz.

zrobilam badania krwi jestm zaraz po antybiotyku wiec nie wiem czy dobrze zrobilam.

mam podwyzszone cialka biale norma do 10 mam 11.4

ob 0-15 mam 16 tez podwyzszone

plytki i czerwone krwinki w normie

w czwartek ide na usg. boje sie bardzo sie boje.... boje sie zeby nie bylo za pozno.

lekarz tak jak wyrzej napisal z gp mnie olal jeden i drugi wiec robie prywatne badania.

pomyslalam ze lepiej wziasc sie za to wczesniej niz za pozno.

niech sie dzieje wola boza.

marek

21.06.2011 18:39

Odpowiedz

O 19:16, dnia 2011-06-21 marta napisał(-a):

zrobilam badania krwi jestm zaraz po antybiotyku wiec nie wiem czy dobrze zrobilam.

Jeszcze raz podkreślam - nie jestem lekarzem, ale OB 16 po infekcji to raczej normalny wynik. Z tego co mi wiadomo, to OB

utrzymujące

się na poziomie powyżej 40 jest niepokojącym objawem.

w czwartek ide na usg. boje sie bardzo sie boje.... boje sie zeby nie bylo za pozno.

lekarz tak jak wyrzej napisal z gp mnie olal jeden i drugi wiec robie prywatne badania.

Powinnaś się zdecydowanie wyluzować. no i pamiętać, że USG bezpośrednio nie da nic w kierunku diagnozy. Ewentualnie lekarz może poszukać innych powiększonych węzłów (na przykład w podbrzuszu).

Jedyną

pewną diagnozą choroby Hodgkina jest biopsja całego "podejrzanego" węzła.

Asowa

21.06.2011 19:19

Odpowiedz

O 20:39, dnia 2011-06-21 marek napisał(-a):

O 19:16, dnia 2011-06-21 marta napisał(-a):

Wyniki badań nie wyjdą miarodajne, antybiotyk zmienił obraz krwi.

Już ktoś ci napisał, że po infekcji i antybiotyku OB może być podwyższone

Jeszcze raz podkreślam - nie jestem lekarzem, ale OB 16 po infekcji to raczej normalny wynik. Z tego co mi wiadomo, to OB

utrzymujące

Marku, nie wiem skąd masz takie info...

Ja akurat OB miałam prawie w normie ale inne objawy wyraźnie wskazywały na chłoniaka...

USG to dobry trop, lekarz sprawdzi budowę i strukturę węzłów i już coś będzie wiadomo.

U mnie USG wiele wyjaśniło.

Powinnaś się zdecydowanie wyluzować. no i pamiętać, że USG bezpośrednio nie da nic w kierunku diagnozy. Ewentualnie lekarz może poszukać innych powiększonych węzłów (na przykład w podbrzuszu).

Jedyną

pewną diagnozą choroby Hodgkina jest biopsja całego "podejrzanego" węzła.

marek

09.07.2011 21:22

Odpowiedz

O 21:19, dnia 2011-06-21 Asowa napisał(-a):

utrzymujące

Marku, nie wiem skąd masz takie info...

Ja akurat OB miałam prawie w normie ale inne objawy wyraźnie wskazywały na chłoniaka...

jeszcze raz podkreślam, nie jestem ekspertem. Z tego co mi wiadomo, OB utrzymujące się na poziomie powyżej 40 jest niepokojącym objawem. To czego jest objawem, to zupełnie inna sprawa. I oczywiście - OB na normalnym poziomie

nie wyklucza

żadnej choroby (jeśli chcemy być precyzyjni, to pewnie istnieją choroby które zawsze przebiegają z podwyższonym OB, ale nie znam się na tym)

BartekPN

11.07.2011 21:35

Odpowiedz
Nie jestem lekarzem, ale uważam, że nie masz ZZ.

Węzły do 10 mm są w normie, za węzeł powiększony uważa się węzły które mają powyżej 10 mm w osi długości.
WBC są powiększone tylko nieznacznie.
OB także jest powiększone nieznacznie.
Proponuje wykonać manualny rozmaz krwi oraz skontaktować się z lekarzem w celu zdiagnozowania przyczyny stanu chorobowego.