Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Objawy ziarnicy

Autor: Sylwia • 18.06.2011 14:19 • 8 odpowiedzi

Sylwia

18.06.2011 14:19

Odpowiedz
Witajcie kochani,

piszę do Was gdyż mam pewne wątpliwości co do mojego problemu. 3 miesiące temu pojawił mi się dość duży guz na szyi, dostałam antybiotyk i po nim guz się zmniejszył, ale nie zniknął.Martwię się bo w nocy zalewają mnie poty, gardło cały czas zaczerwienione już pół roku, wieczny katar, spałabym cały dzień, jestem tak słaba ze ciągle lezę, a sypiam po 13h i wstaje dalej zmęczona, słaba. Lekarka zrobiła morfologie, badania są ok, na usg szyi stwierdzono tylko powiększone węzły z prawej strony [tam gdzie jest guz]. Lekarka powiedziała ze nic mi nie ma i odesłała do domu. Czy mam się tym niepokoić czy faktycznie przystać na polecenia Pani doktor?

Jonza

18.06.2011 17:10

Odpowiedz

Jak duzy ten guz teraz? i jak duze wezly? musisz poobserowowac jesli wezly sie powieksza, to trzeba sprawdzic czy nie ma w nich choroby. Dobra morfologia wcale nie wyklucza choroby nowotorowej. Ale oczywiscie moze tam nic nie masz w tych wezlach, moze to tylko stan zapalny wezlow chlonnych. Obserwuj wezly. zrob sobie kontrolne usg za jakis czas i lepiej nie choruj:)) pzdr

Sylwia

18.06.2011 18:17

Odpowiedz

nie umiem sama sprawdzić jak duże są węzły... , a guzek jest widoczny i wystający gdy naciągnę szyję, a gdy mam normalnie to trzeba dotknąć aby go wyczuć, ale gdy się lekko go dotknie wyczuwalny jest odrazu, twardy i nie bolący, pobolewa gdy się go naciska

jonza

19.06.2011 10:12

Odpowiedz

na usg powinny byc napisane wymiary guzka i wezlow, samemu nie da rady ich zmierzyc:P

baldi

19.06.2011 17:23

Odpowiedz

w opisie usg, moze go przepisz tutaj, powinna byc opisana echostruktura wezlow - echogenicznosc.. to pozwala stwierdzic czy wezel, choc powiekszony, jest niegrozny.

Sylwia

19.06.2011 19:21

Odpowiedz
Opis usg:

Nieco powiększony węzeł chłonny w okolicy potylicznej. Obustronnie duże naczynia szyjne. Nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych w obrębie szyi.

wymiary mam tutaj podane tylko dla tarczycy, też podać?

Co po tym sądzicie?
Pozdrawiam :))

Nessa

20.06.2011 17:16

Odpowiedz

O 21:21, dnia 2011-06-19 Sylwia napisał(-a):

Opis usg:

Nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych w obrębie szyi.

Co po tym sądzicie?

Opis usg moim zdaniem jest dość konkretny i jasny. Nie ma patologii.

baldi

20.06.2011 19:46

Odpowiedz

O 19:16, dnia 2011-06-20 Nessa napisał(-a):

O 21:21, dnia 2011-06-19 Sylwia napisał(-a):

Nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych w obrębie szyi.

Nie ma patologii.

tego i ja się bym trzymał. nie ma nic niepokojącego w obrazie USG.