Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

SGN-35/TK/USG/BACC

Autor: karlos • 16.06.2011 11:20 • 8 odpowiedzi

karlos

16.06.2011 11:20

Odpowiedz
cześć,
mam nietypową sytuację. Uczestniczę w badaniu klinicznym SGN-35 w CO po autotransplantacji, mam za soba 10 podań. Od 2 miesięcy odczuwam zgrubienie na szyi, z nasilającym się bólem. Od jakiś 2-3 miesięcy wznowiłem też treningi biegowe. W połowie maja - pochwalę się - przebiegłem nawet półmaraton.
Etiologicznie zmianę szyjną wiąże z niewłaściwie przeprowadzonym wkłuciem centralnym jakiś rok temu - zabieg trwał z 30 min. - rzeźnia ! Przez tydzień nie mogłem ruszać głową.
5 maja miałem wykonany TK ( okresowe badanie kontrolne w SGN ) - żadnych zmian. Dalej jednak zgłaszałem w CO dolegliwości bólowe na szyi - mówiłem o wkłuciu i aktywności ruchowej.
Prywatnie jednak wykonałem 20 maja USG - cały czas odczuwałem i odczuwam to miejsce - wynik : prawd. hemolizujący sie krwiak > do weryfikacji z badaniem TK z 5 maja. < nic nie znaleziono. Decyzja CO, powtórzenie TK w całości tj. jama brzuszna, klatka, szyja. Wynik : bez zmian, sugestia w strone krwiaka - badanie odbyło się 13 czerwca. Podjęto decyzję o biopsji.
15 czerwca byłem ponownie na USG, zgodnie z sugestią lekarki z CO. Krwiak chyba się resorbuje ? Zmiana się trochę zmniejszyła lecz doszły 3 małe węzły do 5 mm wokół tej zmiany - bezzatokowe jednak - co badającą trochę wyczuliło, bez cech patologicznego unaczynienia.
Sumarycznie, po dwóch badaniach TK, i dwóch USG właściwie nic nie wiadomo. W poniedziałek mam umówioną biosję cienkoigłową pod usg ( BACC ) w CO. Wyniki morfologiczne, bdb - ( trochę za niska hemoglobina ). Biochemia : bdb.
Jest to bardzo dziwna sytuacja, która wprowadziła u mnie spory niepokój.
Omawiane miejsce jest bolesne i tkliwe. Ostatnio byłem/jestem nieco przeziębiony. Dwa tomografy nic nie niepokazały, ponadto ziarnica ma określoną charakterystykę działania - raczej nie działa w pojedynkę, a próbuje ekspandować na inne węzły lub narządy. Skąd zatem ten incydent ? Macie pomysły i podobne doświadczenia ... ?

Paulus77

18.06.2011 08:33

Odpowiedz

O 13:20, dnia 2011-06-16 Karlos napisał(-a):

Macie pomysły i podobne doświadczenia ... ?

Witaj

Nie wiem czy podobne ale rowniez zwiazane z aktywnoscia ruchowa. Zaraz poz zakonczonym leczeniu drugiego rzutu choroby (pierwszy przypieczetowany przeszczepem) wrocilem do normalnego trybu zycia i przez pierwsze kilka miesiecy poza ograniczeniem ruchowym prawego ramienia (powstaly po naswietlaniach okolic prawego obojczyka) nie odczuwalem zadnych niedogodnosci. Gralem w pilke, jezdzilem sporo na rowerze, trenowalem lekko w domu. Rok pozniej zaczalem pracowac bardziej silowo i sie zaczely schody. Jakies bole pod prawa lopatka, ktore przerodzily sie nagle w uczucie podobne do nakluwania rozgrzanym do bialosci szpikulcem prawie calkowite zablokowalo ruchu prawej reki, doszly do tego bole prawej czesci klatki piersiowej reagujace na zmiane pogody. Po kilku tygodniach lzejszego treningu wszystko ustalo i w tej chwili pracuje na pelnych obciazeniach i nie mam zadnych dolegliwosci, ruch reki powrocil do pelnej sprawnosci wiec pewnie byly to jakies zwloknienia czy zrosty, ktore musialem pozrywac i chyba sie to zagoilo.

Slowem zarowno po pierwszym leczeniu jak i drugim cierpialem na przerozne dolegliwosci, ktore nasilaly sie przy wzmozonym wysilku ale z czasem przemijaly, czego i Tobie zycze :)

Madzia-ino

18.06.2011 20:49

Odpowiedz
Witaj !!!!
Ja mam chyba cosik podobnego. Jestem po 12 abvd i 4 ICE, radioterapii oraz od grudnia przeszczepie (szczegóły pisałam Ci na mailu - bo kontaktowalismy sie :-))) )
ale do sedna sprawy.
Po abvd z lewej strony szyi wyczuwałam sobie taki jakby maleńki guzek, a że po prawej stronie mam ich kilka z uwagi na nadczynność tarczycy na którą choruje to też myślałam że to tarczyca.Pani dr przed przeszczepem zrobiła mi usg i stwierdziła że mam sie nie przejmowac to tarczyca.
Temat odpuściłam, bo przeszczep ważniejszy.
Od niedawna guzek sie powiększył, jakby uciska mi cosik w środku, wkurza itd. to 16 czerwca jak byłam na konsultacji u prof - prywatnie oczywiście to stwierdził że konieczne jest usg bo to może być według niego cysta. Guzek jest miekki taki jakby przesuwający się, czsami bolesny. Więc juz po niedzieli biegne na usg i pewnie na biopsję też. Dodam że 2 pety też nic nie wykryły. także tez nic nie wiem??? badania pokażą. Powododzenia !!!
Oby badania były pomyślne !!!!

Karlos

21.06.2011 12:43

Odpowiedz
Witam,
wczoraj miałem biopsję, dzisiaj wynik. Niestety mam wznowę miejscową. Tomograf tydzień temu w CO nic nie wykazał. Teraz nie wiem co dalej. Jutro będę rozmawiał z moją prowadzącą - wspominała o chemii, a potem o leczeniu podtrzymującym.

aga71

21.06.2011 16:32

Odpowiedz

O 14:43, dnia 2011-06-21 Karlos napisał(-a):

Witam,

wczoraj miałem biopsję, dzisiaj wynik. Niestety mam wznowę miejscową. Tomograf tydzień temu w CO nic nie wykazał. Teraz nie wiem co dalej. Jutro będę rozmawiał z moją prowadzącą - wspominała o chemii, a potem o leczeniu podtrzymującym.

Cały czas Ci kibicuję. Musi być dobrze. Trzymam kciuki!!!!!!!!

Karlos

21.06.2011 21:42

Odpowiedz

Dzięki za otuchę. Również trzymaj się mocno. Jutro zamelduje o rozmowach w CO i planach leczniczych.

Aga71

22.06.2011 05:23

Odpowiedz

O 23:42, dnia 2011-06-21 Karlos napisał(-a):

Dzięki za otuchę. Również trzymaj się mocno. Jutro zamelduje o rozmowach w CO i planach leczniczych.

Czekam na info. U mnie jutro dzień 0...

Karol

22.06.2011 21:11

Odpowiedz
Trzymaj się ! Najgorsze za Tobą, teraz już z górki.
4 lipca zaczynam chemię CNOP ( 2-3 x ), potem w zależności co okaże się po "odślepieniu" próby SGN-35.

Aga71

23.06.2011 14:06

Odpowiedz

O 23:11, dnia 2011-06-22 Karol napisał(-a):

Trzymaj się ! Najgorsze za Tobą, teraz już z górki.

4 lipca zaczynam chemię CNOP ( 2-3 x ), potem w zależności co okaże się po "odślepieniu" próby SGN-35.

Ty też się trzymaj kochany, cholerna miejscówka cię dopadła...bo rozumiem, że to tylko ten jeden węzeł został zaatakowany?

Ja już sorbet pomidorowy przyjęłam, possałam ananasa i jak na razie siedzę...lekko gorączkuję, ale tak się chyba zdarza.\\

Buziaczki:*:*:*