Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy te objawy moga wskazywac na ZZ?

Autor: goldi793 • 14.06.2011 10:09 • 3 odpowiedzi

goldi793

14.06.2011 10:09

Odpowiedz
Chcialabym sie dowiedziec, czy moje objawy moga budzic podejrzenie :

- od 4mcy stany podgoraczkowe ( 37-37,6), temperatura czasem szybko skacze i spada np. 37,8 a za 2 godziny 37,2
- od 4 mcy troszke podwyzszone leukocty 11-13 ( norma do 10), i górne granice limfoctów
- szczykanie w kościach jak na grype, czasem ogolne objawy przeziebienia, ktore znikaja nastepnego dnia
- coraz wieksze osłabienie, zmeczenie, poty
- MCH, MCV ponizej normy, zelazo 25 ( norma od 60)
- coraz częstsze swędzenie rak, i okolic szyi ( myslalam ze to od słonca, ale swedzi nawet gdy na słonce nie wychodze, wiec sama nie wiem)

Tydzien temu miałam robione usg tarczycy ( mam niedoczynnosc+hashimoto), ktore wykazalo " obustronnie na szyi wzdłuż miesni mostkowo-obojczykowo-sutkowych, widocznie pojedyncze elipsoidalne węzły chłonne o dł do 11 mm". Trzy miesiace temu, mialam rowniez usg, ktore powiekszonych wezłow nie wykazało.
Endokrynolog u ktorego robilam usg, powiedzial, ze węzły takie sa czeste u osob z mononukleoza, i cytomegalia, ewentualnie mycoplasma. Badania przeciwciał igg, igm wykluczyły te choroby.
Obecna morfologia wykazuje leukocyty 9, a limfocty % 47 ( norma do 45), w rozmazie limfocty 50 ( norma do 45), eozynofile 7 ( do 5), neutrofile 43 ( norma od 50). Rozmaz od tych 4 mcy wyglada bardzo podobnie.

Nie wiem co robic, jestem coraz słabsza. Obserowac czy szukac choroby?

baldi

14.06.2011 19:20

Odpowiedz
hashimoto + ziarnica zdarza się niezwykle rzadko (co nie oznacza, ze sie nie zdarza: http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_opo_hela

Goldi793

15.06.2011 23:37

Odpowiedz

Dziekuje za odpowiedz

goldi793

28.06.2011 10:49

Odpowiedz

Mialam powtorzone badanie węzłów chłonnych, powiekszyly sie do 2 cm, sa prawidłowego kształtu, ale o pogrubialej korze i zatartej zatoce. Radiolog powiedział, ze odycznowe, i stwierdził, ze warto by bylo isc z tym do hematologa. Co sadzicie o takim obrazie usg?