Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Drapanie w gardle po ABVD

Autor: Janek • 11.05.2011 13:47 • 9 odpowiedzi

Janek

11.05.2011 13:47

Odpowiedz

Kochani ,jestem po 9 wlewie (planowane 12) i mogę powiedzieć że ostatniego wcale nie odczułem nie wiem czy to dobrze czy źle,ale mam pytanie coraz częściej mnie drapie w gardle i mam jakby takie lekkie duszności czy to mogą być skutki chemii.

Janek

12.05.2011 05:34

Odpowiedz

Podbijam posta,pozdrawiam

Nessa

12.05.2011 09:12

Odpowiedz

O 15:47, dnia 2011-05-11 Janek napisał(-a):

Kochani ,jestem po 9 wlewie (planowane 12) i mogę powiedzieć że ostatniego wcale nie odczułem nie wiem czy to dobrze czy źle,ale mam pytanie coraz częściej mnie drapie w gardle i mam jakby takie lekkie duszności czy to mogą być skutki chemii.

Ja tak z 3 dni po chemii mam dziwne uczucie przy głębszym oddychaniu. Nie wiem nawet jak to opisać. Coś jak duszności, trochę boli, trochę ogranicza wzięcie głębszego oddechu. Zawsze tak mam i potem przechodzi. Wychodzę z założenia, że to toksyczne działanie bleomycyny na płuca. Powinno minąć. Co do drapania w gardle to się nie wypowiadam, bo nie mam. Może to uszkodzona śluzówka? Pozdrawiam

beata79

12.05.2011 17:44

Odpowiedz

Też miewałam takie dolegliwości. Myślę, że to zniszczona chemią sluzówka w gardle. Zazwyczaj samo przechodziło. Czasami jak dłużej dokuczało dostawałm przeciwgrzybiczo nystatynę do płukania gardła.

Janek

12.05.2011 18:49

Odpowiedz

Dzięki śliczne za odpowiedz,pozdrawiam.

Janek

13.05.2011 08:22

Odpowiedz

Pytanie przy okazji ,nie wiem co mam o tym myśleć ostatnie chemie (ABVD 8,9 wlew) przechodzę tak jakbym wypił herbatkę,czy to świadczy że one nie działają ? czuje się dobrze,zaplanowane mam jeszcze 3 wlewy i CT kontrolne,drapanie i lekkie duszności po 3 dniach minęły.

Binka

13.05.2011 15:33

Odpowiedz

O 10:22, dnia 2011-05-13 Janek napisał(-a):

Pytanie przy okazji ,nie wiem co mam o tym myśleć ostatnie chemie (ABVD 8,9 wlew) przechodzę tak jakbym wypił herbatkę,czy to świadczy że one nie działają ? czuje się dobrze,zaplanowane mam jeszcze 3 wlewy i CT kontrolne,drapanie i lekkie duszności po 3 dniach minęły.

To że dobrze to znosisz wcale nie oznacza że chemia nie działa ;)

beata79

14.05.2011 07:56

Odpowiedz

O 10:22, dnia 2011-05-13 Janek napisał(-a):

U mnie też z każdym kolejnym wlewem było lepiej z samopoczuciem tak jakby organizm przyzwyczaił się do chemii. Myślę, że to naturalne i niekoniecznie musi wiązać się z tym, że chemia przestaje działać.

Nessa

14.05.2011 19:01

Odpowiedz

O 09:56, dnia 2011-05-14 Beata79 napisał(-a):

U mnie też z każdym kolejnym wlewem było lepiej z samopoczuciem tak jakby organizm przyzwyczaił się do chemii. Myślę, że to naturalne i niekoniecznie musi wiązać się z tym, że chemia przestaje działać.

Szczerze zazdroszczę...u mnie z każdym coraz gorzej, ale czy to znaczy że działa lepiej? Wątpie. U mnie gorsze znoszenie pojawiło się przy 8. To już chyba psyche

Janek

15.05.2011 07:27

Odpowiedz

Co do ,psychy przed wlewem ,coś chyba w tym jest tak po zastanowieniu to przypominam sobie że przed 8 i 9 wlewem dzień wcześniej miałem nudności no i takie objawy jakbym był po chemii, tylko dużo lżejsze, mi zostały jeszcze 3 wlewy,a żyły są w fatalnym stanie ,może kto zna sposób na poprawę,pozdrawiam.