Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

co to jest SUV

Autor: Tweete • 04.05.2011 19:00 • 7 odpowiedzi

Tweete

04.05.2011 19:00

Odpowiedz
witam!
otzymałam dziś wyniki PET wszytko ok tylko INNE:SUV wątroby 5.1 SUV MBPS 3.0
Wnioski bez ognisk aktywnej choroby rozrostowej w ocenie pET o co tu chodzi proszę o pomoc!pzdr

baldi

04.05.2011 19:31

Odpowiedz
wystarczyło użyć wyszukiwarki na forum :-)

odpowiedź znajduje się w tym wątku: http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=11058

jest to szybkość utylizacji glukozy.

tweete

04.05.2011 19:48

Odpowiedz

Baldi w moim przypadku oznacza to coś zlego bo mam ponad piec martwie sie !!!!

karlos

04.05.2011 20:38

Odpowiedz
Badania radiologiczne, a zwlaszcza tak zaawansowane technologicznie procedury jak PET, to aktualnie juz samodzielna dyscyplina naukowa. Czytanie/interpretacja PET to wbrew pozorom duza sztuka. Niewiele ośrodków robi to dobrze, wiele z nich sie tego dopiero uczy. Ale do rzeczy - kluczowe sa zawsze WNIOSKI. A z tego co piszesz jest ok, nie ma sugestii choroby rozrostowej. Wartość wychwytu SUV analizowana jest ZAWSZE w kontekscie innych tkanek -płuc, śledziony, wątroby - i na tej podstawie określany jest wniosek podsumowujący.
Prawidłowa wartość SUV ( tu nie ma zgodności wśród polskich pracowni PET, a co dopiero światowych ! ) wynosi 2,0 (Poznań), ale CO np. 2,5 < i ta wartość była ostatnio rozpatrywana w badaniach amerykańskich. Jednak podkreslam raz jeszcze jest to wartość umowna - jak zresztą cała kwestia tzw. remisji. Tj. na podstawie okreslonego, na konkretna chwilę najlepszego możliwego sposobu detekcji określamy, że u badanego nie ma komórek chorobowych i piszemy, ze jest ok

Wzrost SUV wątroby może/ i pewnie ma u Ciebie odmienną nieonkologiczną etiologię. Przecież gdybyś miała np. wrzody na żołądku to PET też byłby wysoki, jesli jakiś czas przed badaniem popracujesz fizycznie to obraz PET powie, ze jest wzmożony wychwyt znacznika, ale na tle przeciążeniowym itd., itp. Przykłady można mnożyć.
Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana ( ze wzgledu na bardzo dużą czułość urządzenia ) niż sie zatem wydaje.
Przytoczę coś z własnego doświadczenia : kilka lat temu kończąc ABVD wysłano mnie do Wrocławia na PET ( Poznań nie miał jeszcze urządzenia ). W jednym miejscu wykazało wychwyt 1,1 - opis : jest ok, remisja całkowita. Po 8-9 mies. nawrót -może niedoleczenie ?, może należało to miejsce naswietlić i byłoby dobrze ? Tego juz sie nie dowiemy. Kilka lat później przed moim drugim autoprzeszczepieniem w jednym miejscu (śródpiersie) pokazało drobiazg 1,4, opis : mozliwe zmiany ziarnicowe (badanie Poznań). Pytam kilku hematologów jaka jest różnica pomiędzy 1,1 a 1,4 ? Żadna, odpowiadają. Do SUV 2,0 sprawa nie podlega interwencji hematologicznej - tylko obserwacja/kontrola. No tak - u mnie jutro KT w CO 8 mies. po 2 auto ... ale to już temat na inna bajkę ;)
Sumując proponuję dowiedz się od lekarza/lekarzy jak to jest w Twoim konkretnym przypadku z tym SUVem na Piątkę ? Chętnie poczytamy, a na razie dużo zdrowia. Uściski.

Madziula-Ino

13.05.2011 11:23

Odpowiedz
Ja lecze w C.O. w Bydgoszczy i tutaj przyznają że do 4 SUV to norma????
Więc jak sie to ma do Poznańskiego 2 ???
Nic już nie wiem, ale Karlos ma racje z tym że wnioski sa najwazniejsze, moja wątroba i sledziona tez sobie poszalały na ponad 4 i lekarz do mnie że to zawsze wychwytuje i że jak brałam jakies leki albo zjadłam cos cięzkiego to ta watroba jakby silniej pracuje i silniej łapie ta glukozę.

A ja mam z Petem taką śmieszna historię ale na fakcie.
Dzień przed petem zjałam na późną kolacje parówkę ( a żołądek po chemii tak super nie trawi)
rano juz o 8 miałam peta. Po wyjsciu z Peta poczułam się słabo i zwymiotowałam a tam....kawałek niestrawionej parówki.
Na wyniku peta w żoładku miałam zmianę o wymiarach 1,5x1 SUV-4,9 i byłam w cięzkim szoku az do kolejnego Peta gdzie było już czysto. Po głębszym przemysleniu i przypomnieniu co tam było - PARÓWKA !!!
Wnioski - Z CZEGO TA PARÓWKA ?????

baldi

13.05.2011 13:03

Odpowiedz

O 13:23, dnia 2011-05-13 Madziula-Ino napisał(-a):

Wnioski - Z CZEGO TA PARÓWKA ?????

trzeba poczytać skład.. między innymi ze świńskich paznokci..

Madziula-Ino

14.05.2011 15:47

Odpowiedz
Hmnnn Pycha ! już mi slinka cieknie
Świńskie paznokcie to jest to - bleeeee. Ale fakt swiecenia pozostaje faktem !!!!!
Jak to opowiadam lekarzom to nie wierza.

baldi

15.05.2011 17:18

Odpowiedz

O 17:47, dnia 2011-05-14 Madziula-Ino napisał(-a):

Hmnnn Pycha ! już mi slinka cieknie

Świńskie paznokcie to jest to - bleeeee.

powiadaja, ze nie powinno widziesz się dwoch rzeczy, jak sie je robi: polityki oraz kielbasy (wliczajac w to parowki :D)