Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Powikłania kardiologiczne - czy ktoś ma podobne objawy?
Komentujesz wpis użytkownika
basia50
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 14:27, dnia 2011-05-03 basia50 napisał(-a): > Witam! > Mam 50 lat. 30 lat temu wyleczono mnie z ziarnicy. Jestem po naświetlaniu Co (kobaltem) żuchwy i okolicy śródpiersia, po chemioterapii (kurs Moppa) oraz usunięciu śledziony. Od wyleczenia bardzo rzadko (praktycznie nigdy) nie chorowałam, nie miałam gorączki ani przeziębienia, jeśli już to naprawdę sporadycznie. Po 13 latach odebrano mi rentę - wcześniej pracowałam bardzo krótko. Usunięto mi również później płaty tarczycy (na szczęście mimo braku jakichkolwiek objawów na czas wykryto dysfunkcję). Choruję też od kilku lat na RLS (zespół niespokojnych nóg. Od mniej więcej kilku miesięcy zgłosiłam się do lekarza rodzinnego, gdyż męczył mnie uporczywy suchy kaszel bez objawów gorączki z lekkim uciskiem w sercu. Lekarz rodzinny po osłuchaniu stwierdził obecność szumów w sercu i skierował do kardiologa. Zrobiłam kilka badań (echo, angiografię) które nadal nie określiły jednoznacznie przyczyn moich dolegliwości. Pragnę nadmienić że od zawsze miałam problem z wysiłkiem (podczas biegu, szybszego marszu, wchodzeniu po schodach odczuwałam duszności). W otrzymanym wyniku obu badań potwierdziła się obecność płynu w worku osierdziowym (około 20-30mm). Lekarz kardiolog stwierdził wadę nabytą. W wyniku jest też informacja o obecnych zwapnieniach płatków zastawek oraz ścian naczyń. Są też zmiany miażdżycowdlatego zostałam skierowana na koronografię w lipcu. Kardiolog jednak prosił o konsultację i pulmonologa (w śródpiersiu poniżej tchawicy widoczne zlewające się miękkotkankowe masy oraz nadprzeponowo widoczne zmiany włókniste i zmiany niedodmowe) i hematologa. Dla uspokojenia proszono mnie o wykonanie badania na obecność markera nowotworowego ziarnicy aby rozwiać wątpliwości o nawrocie choroby. > Odnalazłam artykuł w którym autor opisuje wysokie prawdopodobieństwo powikłań kardiologicznych (choroba wieńcowa przede wszystkim) po radio i chemioterapii - podane przykłady dwóch osób po ziarnicy. > Ogólnie czuję się dobrze, nawet bardzo dobrze, gdyby nie uciążliwa zadyszka po wejściu po schodach oraz lekkie kucie w sercu. > Czy ktoś na forum spotkał się, słyszał lub sam jest osobą z powikłaniami kardiologicznymi które wyżej opisałam? > Proszę o możliwie szybką odpowiedź > Pozdrawiam
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź