Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy tomografia komputerowa jest dokładnym i wiarygodnym badaniem?

Autor: monika26x • 07.04.2011 12:44 • 11 odpowiedzi

monika26x

07.04.2011 12:44

Odpowiedz

Cześć chciałam zapytać was czy można wierzyć tomografii. Ja ostatnio miałam robioną klatkę piersiową i brzuch. Czy podczas prześwietlania klatki piersiowej widoczna też jest szyja.Pytam bo mam kilka małych węzełków na szyii już długi czas i 3 tygodnie temu miałam robioną tomografie i wyszło że wszystko jest ok. Dlatego pytam o te węzły szyjne. Wcześniej ze 2 miesiące temu miałam usg szyi i są to według lekarza węzły odczynowe i mają max 9mm.Dodam, że jestem prawie 2 lata w remisji.

Misiek

07.04.2011 13:58

Odpowiedz

Dołanczam się do pytania też miałem TK klatki piersiowej na zdjęciu widać szyje ale węzły opisane są pod pachami, w klacie czysto a węzły na szyi USG do 2cm i nic nie pisało o tym na wyniku.

O 14:44, dnia 2011-04-07 monika26x napisał(-a):

Cześć chciałam zapytać was czy można wierzyć tomografii. Ja ostatnio miałam robioną klatkę piersiową i brzuch. Czy podczas prześwietlania klatki piersiowej widoczna też jest szyja.Pytam bo mam kilka małych węzełków na szyii już długi czas i 3 tygodnie temu miałam robioną tomografie i wyszło że wszystko jest ok. Dlatego pytam o te węzły szyjne. Wcześniej ze 2 miesiące temu miałam usg szyi i są to według lekarza węzły odczynowe i mają max 9mm.Dodam, że jestem prawie 2 lata w remisji.

monika26x

08.04.2011 16:34

Odpowiedz

Proszę niech ktoś napisze mi coś na ten temat.

baldi

08.04.2011 16:55

Odpowiedz

O 18:34, dnia 2011-04-08 monika26x napisał(-a):

tak, badanie tomografem jest dokladne i wiarygodne.

tak, podczas badania klatki piersiowej moze byc widoczna szyja.

wezly szyjne nie sa pzredmiotem badania, nie sa wiec opisywane.

monika26x

08.04.2011 17:07

Odpowiedz

ALE GDYBY BYŁO COŚ NIE TAK NA SZYI TO I W KLATCE PIERSIOWEJ? BO ZAUWAŻYŁAM ŻE WJEDNYM OPISIE SĄ WĘZŁY SZYJNE OPISANE A W INNYM NIE ZALEŻY OD LEKARZA OPISUJĄCEGO. WIĘC DLATEGO PYTAM.

Kaśka

09.04.2011 14:41

Odpowiedz

O 18:55, dnia 2011-04-08 Baldi napisał(-a):

O 18:34, dnia 2011-04-08 monika26x napisał(-a):

tak, badanie tomografem jest dokladne i wiarygodne.

tak, podczas badania klatki piersiowej moze byc widoczna szyja.

Hehe baldi walnął literówke :)

form

11.04.2011 12:25

Odpowiedz

tez mam ta watpliwosc. U mnie na usg sa podejrzane tylko wezly szyjne,ale dostalam skierowanie na tomografie klatki piersiowej.

Moje pytanie brzmi,czy jesli widza,ze w szyi jest cos podejrzanego ,to napisza to w opisie??

I druga , wazna dla mnie rzecz- czy mozecie mi napisac dokladnie jak to wyglada? tzn czy to jest taka tuba? jak wyglada kwesita ubrania ? rozbieram sie do pasa? do kobiet- stanik mozna? czy moze jeszcze inna opcja?

Nessa

11.04.2011 13:40

Odpowiedz

O 14:25, dnia 2011-04-11 form napisał(-a):

I druga , wazna dla mnie rzecz- czy mozecie mi napisac dokladnie jak to wyglada? tzn czy to jest taka tuba? jak wyglada kwesita ubrania ? rozbieram sie do pasa? do kobiet- stanik mozna? czy moze jeszcze inna opcja?

Bez stanika ze względu na haftki i fiszbiny. Ale spokojnie koszulkę możesz mieć i spodnie normalne. Wjeżdżasz do tuby w ubraniu bez metalowych części. Dobrze mieć krótki rękaw bo możesz mieć kontrast podany w żyłę przez wenflon i jest wygodniej.

baldi

11.04.2011 17:13

Odpowiedz

O 14:25, dnia 2011-04-11 form napisał(-a):

czy to jest taka tuba?

moze nie tuba, raczej pierscien.

jak wyglada kwesita ubrania? rozbieram sie do pasa?

nie, wystarczy, ze sciagniesz z siebie wszystko, co moze byc metalowe (bizuteria, pasek do spodni, fiszbiny w staniku, itp). warto byc na krotki rekaw.

jesli bedzie to pet-ct warto zalozyc fajna bielizne ;-)

form

11.04.2011 17:41

Odpowiedz

dzieki za wskazowki!

jesli bedzie to pet-ct warto zalozyc fajna bielizne ;-)

to nie pet- ct- na skierowaniu mam "CT klatki piersiowej dwufazowe"

cokolwiek to dwufazowe znaczy..

form

14.04.2011 13:15

Odpowiedz
czy ktos moze mi powiedziec co MOZE oznaczac wynik tomografii o nastepujacej tresci:
"Drobne zmany bliznowate w segm 6 prawego płuca i odcinkowe pojedyncze rozstrzenie oskrzela subsegmentowego. Poza tym płuca bez zmian. Przetrwała grasica o grubości do 17mm. Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone. Narządy śródpiersia prawidłowe. "
dodam,ze kiedys podczas poczatkowej diagnostyki wyszlo,ze mam dwukrotnie podwyzszona witamine D i lekarz wspomnial,ze mysli jeszcze o sarkoidozie,ale na tym sie skonczylo..
a teraz cos w wyniku o plucach- kompletnie nie wiem,co to moze oznaczac, oraz o co chodzi z grasica?

zoisyte

15.04.2011 11:58

Odpowiedz

O 15:15, dnia 2011-04-14 form napisał(-a):

czy ktos moze mi powiedziec co MOZE oznaczac wynik tomografii o nastepujacej tresci:

"Drobne zmany bliznowate w segm 6 prawego płuca i odcinkowe pojedyncze rozstrzenie oskrzela subsegmentowego. Poza tym płuca bez zmian. Przetrwała grasica o grubości do 17mm. Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone. Narządy śródpiersia prawidłowe. "

dodam,ze kiedys podczas poczatkowej diagnostyki wyszlo,ze mam dwukrotnie podwyzszona witamine D i lekarz wspomnial,ze mysli jeszcze o sarkoidozie,ale na tym sie skonczylo..

a teraz cos w wyniku o plucach- kompletnie nie wiem,co to moze oznaczac, oraz o co chodzi z grasica?

Zmiany w płucach to może być cokolwiek - pozostałości po ciężkim stanie zapalnym np.

Grasica - taki gruczoł, rozwija się u dzieci, zanika u dorosłych.