Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Wynik BACC

Autor: form • 06.04.2011 13:24 • 3 odpowiedzi

form

06.04.2011 13:24

Odpowiedz
witam
bede wdzieczna za opinie na temat wyniku biopsji cienkoiglowej.
Wiem, jaka jest wartosc diagnostyczna,ale czy to faktycznie mozliwe, jesli biopsja jest ok,ze jednak cos tam zle sie mimo to dzieje?
Tak na dobra sprawe to mam tylko ( i az )utrzymujacy sie od 2 miesiecy obraz usg wezlow chlonnych hypoechogenicznych i okraglych , po kilka z kazdej strony.I oprocz malej anemii w wynikach, nic sie tam nie dzieje.
oto wynik:
"w rozmazach uzyskanych aspiratow liczne male limfocyty oraz pojedyncze wieksze z grudek chlonnych.Przy utrzymujacym sie obrazie usg proponuje rozwazyc pobranie wezla do badania hist-pat. "
Lekarz,ktora robila badanie twierdzila tez,ze nie znalazla zadncyh oznak zapalenia wezla.(jesli dobrze zrozumialam)

czy powinnam juz odpuscic badania w kierunku ziarnicy,poczekac jeszcze?

Kaśku

06.04.2011 14:58

Odpowiedz

Heja,

Skoro nawet lekarz sugeruje wycięcie całego węzła Ty tym bardziej powinnaś przy tym obstawać bo przecież to Twoje zdrowie i Twoje życie....To że inne wyniki są w miarę ok to naprawdę nic nie znaczy. Jest tu wiele osób u których jedynym objawem podczas diagnozy były powiększone węzły. Idealna krew, niezłe samopoczucie...i niestety diagnoza: ziarnica. Oczywiście nie piszę tego by Cie straszyć tylko po to abyś nie bagatelizowała swoich objawów i zdrowia....a cóż to takiego biopsja....no fakt zostaje mały ślad, ale zyskujesz spokój ducha lub drogocenny czas (w przypadku jakby wyniki nie były jednak takie pozytywne)...

Także jak lekarze mówią aby poprać to radzę nie oponować. BAC jest bardzo niemiarodajne.

Pozdrawiam serdecznie,

Kasia

Aga71

06.04.2011 20:28

Odpowiedz

Lekarz,ktora robila badanie twierdzila tez,ze nie znalazla zadncyh oznak zapalenia wezla.(jesli dobrze zrozumialam)

Ja niestety jestem przykładem tego, że zienkoiłówka wykazała reaktywne zapalenie węzła ...niestety wycinek już zz.

Mama nadzieje, że Twój wycinek potwierdzi diagnozę cienkoigłówki.

Trzymam za to kciuki.

form

11.04.2011 12:29

Odpowiedz

Ja niestety jestem przykładem tego, że zienkoiłówka wykazała reaktywne zapalenie węzła ...niestety wycinek już zz.

Mama nadzieje, że Twój wycinek potwierdzi diagnozę cienkoigłówki.

bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi.

a w takim razie podstawowe pytanie- bo wiem tylko tyle,ze odczynowe wezly to dobrze... ale co to dokladnie znaczy?

czy to jest to samo,co wezly z zapaleniem?

czyli reasumujac, jesli lekarz powiedzial,ze nie znalazl oznak zapalenia, to jest to samo,ze ten wezel nie jest odczynowy?

czy to dwie inne sprawy?

moze bardzo mieszam,ale mam nadzieje,ze Wy mi rozjasnicie sprawe..

bede wdzieczna.