Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Ból

Autor: Marcin • 30.03.2011 12:10 • 5 odpowiedzi

Marcin

30.03.2011 12:10

Odpowiedz

Witam. Od kilkunastu dni mam powiększone węzły chłonne na szyi, niebolesne i niewidoczne, ich wymiary to (w zależności) 0,5 cm, 0,7 cm, największy nie przekracza 1,2 cm. Gdybym miał tylko ten problem, uznałbym, że to "pamiątka" po wielu infekcjach, które miałem w ostatnich latach (problemy z migdałkami mam od małego) ale jest coś jeszcze, co mnie bardzo niepokoi i będę w przyszłym tygodniu iść z tym do lekarza. Mianowicie - guzek albo węzeł chłonny nad obojczykiem, bardzo mały, trzeba sporo się naszukać, żeby go znaleźć ale za to dość mocno boli przy dotyku. Zdarza mi się pocić nocą, jednak nie wiem czy to nie przypadkiem z nerwów i z tego, iż mogłem sobie "wkręcić" jakąś poważną chorobę, np. ziarnicę. Bardzo proszę o pomoc, czy ktoś z Was, u których zdiagnozowano ZZ miał coś podobnego, bo wszędzie pisze, że węzły raczej nie bolą. Tyle, że być może to jakiś guzek a nie węzeł...nie wiem, w każdym bądź razie będę iść do lekarza, jednak dopiero w przyszłym tygodniu, dlatego piszę do Was. Z góry dziękuję za odpowiedź, a jeśli ktoś byłby ciekaw co mi jest, to jak już będę wiedział, to mogę napisać :) pozdrawiam.

Asowa

30.03.2011 12:35

Odpowiedz

O 14:10, dnia 2011-03-30 Marcin napisał(-a):

Witam. Od kilkunastu dni mam powiększone węzły chłonne na szyi, niebolesne i niewidoczne, ich wymiary to (w zależności) 0,5 cm, 0,7 cm, największy nie przekracza 1,2 cm.

Rozumiem, że robiłeś USG tych węzłów skoro znasz wymiary, pomimo tego, że węzły nie są widoczne?

Gdybym miał tylko ten problem, uznałbym, że to "pamiątka" po wielu infekcjach, które miałem w ostatnich latach (problemy z migdałkami mam od małego) ale jest coś jeszcze, co mnie bardzo niepokoi i będę w przyszłym tygodniu iść z tym do lekarza. Mianowicie - guzek albo węzeł chłonny nad obojczykiem, bardzo mały, trzeba sporo się naszukać, żeby go znaleźć ale za to dość mocno boli przy dotyku.

Jak wpadłeś na trop malej kulki nad obojczykiem? :)

Po co jej tam na siłę szukasz?

Węzły nowotworowe nie bolą...

Zdarza mi się pocić nocą, jednak nie wiem czy to nie przypadkiem z nerwów i z tego, iż mogłem sobie "wkręcić" jakąś poważną chorobę, np. ziarnicę.

Możesz się pocić z różnych powodów, nerwy, zbyt wysoka temperatura w sypiali, syntetyczna piżama lub poścel...

Bardzo proszę o pomoc, czy ktoś z Was, u których zdiagnozowano ZZ miał coś podobnego, bo wszędzie pisze, że węzły raczej nie bolą. Tyle, że być może to jakiś guzek a nie węzeł...nie wiem, w każdym bądź razie będę iść do lekarza, jednak dopiero w przyszłym tygodniu, dlatego piszę do Was.

Do lekarza możesz iść ale jak pokażesz mu węzły, które ledwo sam wyczuwasz? :)

Z góry dziękuję za odpowiedź, a jeśli ktoś byłby ciekaw co mi jest, to jak już będę wiedział, to mogę napisać :) pozdrawiam.

Możesz napisać jak będziesz wiedział co ci jest ale o zz raczej nie myśl :)

Marcin

30.03.2011 12:52

Odpowiedz
Nie robiłem USG, mierzyłem tak wiesz...linijką :D
Guzek wyczułem przez przypadek, podczas kąpieli. Jakoś tak gąbką nacisnąłem akurat na niego, zabolało i potem próbowałem ustalić gdzie on dokładnie jest i tak go znalazłem. Co do potów możesz mieć rację, co do lekarza - pójdę, najwyżej mnie wyśmieje i karze spadać, choć wątpię. A co do ZZ...nie wiem, może i jestem lekkim hipochondrykiem ale jednak będę spokojniejszy, gdy dowiem się na pewno co mi jest i skąd ten guzek. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Asowa

30.03.2011 19:28

Odpowiedz

O 14:52, dnia 2011-03-30 Marcin napisał(-a):

Nie robiłem USG, mierzyłem tak wiesz...linijką :D

Poprawiłeś mi humor tą wypowiedzą:)

Guzek wyczułem przez przypadek, podczas kąpieli. Jakoś tak gąbką nacisnąłem akurat na niego, zabolało i potem próbowałem ustalić gdzie on dokładnie jest i tak go znalazłem. Co do potów możesz mieć rację, co do lekarza - pójdę, najwyżej mnie wyśmieje i karze spadać, choć wątpię. A co do ZZ...nie wiem, może i jestem lekkim hipochondrykiem ale jednak będę spokojniejszy, gdy dowiem się na pewno co mi jest i skąd ten guzek. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Jesteś hipochondrykiem ale jeśli wolisz usłyszeć to od lekarza to przejdź się na wizytę:)

baldi

30.03.2011 19:47

Odpowiedz

nie, to nie ziarnica.

Marcin

31.03.2011 19:21

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedź, dużo zdrowia Wam życzę, trzymajcie się!