Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Martwię się

Autor: Nana • 24.03.2011 15:57 • 12 odpowiedzi

Nana

24.03.2011 15:57

Odpowiedz
Witajcie
Bardzo ostatnio martwię się o mojego chłopaka. Od kilku miesięcy ma napady swędzenia na całym ciele, szczególnie gdy jest mu zbyt ciepło lub się zdenerwuje. Poza tym w mniej więcej tym samym czasie wyszły mu na palcach rąk guzki podskórne, również swędzące...
Poszedł do lekarza, przepisał mu lek na alergię, który pomógł na guzki, ale napady swędzenia pozostały.
Węzły ma raczej niepowiększone, na pewno niewidoczne.
Ale czy węzły mogą być dopiero ostatnim objawem? Czytałam tutaj w paru postach, że swędzenie było jedynym/pierwszym objawem ziarnicy :(

volcano

24.03.2011 19:17

Odpowiedz

U mnie swędzenie wystąpiło dopiero po powiększeniu się węzłów chłonnych. Myślę, ze nie martwiłabym się na miejscu Twojego chłopaka... Wiadomo, że martwimy się bardzo o swoich bliskich, ale chyba w tym przypadku nie ma powodu.

Nana

24.03.2011 20:58

Odpowiedz

niestety jestem bardzo przewrażliwiona, sama miałam okres wmawiania sobie ziarnicy, także kiedy zaczęło się u niego to swędzenie popadłam w panikę...

szara87

26.03.2011 15:01

Odpowiedz
witam kochani!!!

Od kilku dni codzienie wchodze na ta stronke i zastanawiam sie czy to wszystko nie zaczyna dotyczyc mnie.Od jakiegos czasu jestem strasznie zmeczona,swedzi mnie skora,mam powiekszone wezly chlonne no i mam guzka na szyi.za 2 tyg ide do lekarza ale juz teraz strasznie sie denerwuje, ze moze to byc ZZ.Mam okropnego stracha....co o tym myslicie kochani???

Asowa

26.03.2011 21:13

Odpowiedz

Mam okropnego stracha....co o tym myslicie kochani???

Albo masz zz albo nie masz...

Po tym co napisałaś trudno cokolwiek wywnioskować.

Zrób badania krwi i USG węzła i będzie coś wiadomo..,

szara87

03.05.2011 01:47

Odpowiedz
Witam!!!

Jakies 1,5 miesiaca temu bylam przekonana, ze mam ziarnice.Guzki na wezlach chlonnych(obojczykowych,pachwinowych,twardy guzek na szyi),ciagle bylam zmeczona,swedziala mnie skora.Bylam przerazona.Poszlam do lekarza i zrobilam sobie badania krwi,ktore zalecila mi lekarka.Wszystkie wyszly dobrze.Jednak lekarka dla wlasnego swojego i mojego spokoju wyslala mnie jeszcze na rendgen ,zeby zobaczyc czy wezly pod klatka piersiowa nie sa powiekszone.Wszystko jest ok...Moje wezly po prostu takie sa,po chorobach zostaly mi takie guzki.Prawdopodobie mam jej przez dluuuugi czas,nawet o tym nie wiedzialm do czasu ,az nie zaczelam ich sobie szukac.Jedak kochani,lepeij dmuchac na zimne:))Teraz jestem spokojna, ale obiecalam sobie ,ze co roku bede robic sobie badania krwi,tak zeby wiedziec ze wszystko jest ok.
Pozdrawiam was serdecznie!!Mam nadzije, ze niektorych uspokoje i nie beda panikowac tak jak ja kiedys:)

magda

03.05.2011 07:27

Odpowiedz

O 03:47, dnia 2011-05-03 szara87 napisał(-a):

Witam!!!

Jakies 1,5 miesiaca temu bylam przekonana, ze mam ziarnice.Guzki na wezlach chlonnych(obojczykowych,pachwinowych,twardy guzek na szyi),ciagle bylam zmeczona,swedziala mnie skora.Bylam przerazona.Poszlam do lekarza i zrobilam sobie badania krwi,ktore zalecila mi lekarka.Wszystkie wyszly dobrze.Jednak lekarka dla wlasnego swojego i mojego spokoju wyslala mnie jeszcze na rendgen ,zeby zobaczyc czy wezly pod klatka piersiowa nie sa powiekszone.Wszystko jest ok...Moje wezly po prostu takie sa,po chorobach zostaly mi takie guzki.Prawdopodobie mam jej przez dluuuugi czas,nawet o tym nie wiedzialm do czasu ,az nie zaczelam ich sobie szukac.Jedak kochani,lepeij dmuchac na zimne:))Teraz jestem spokojna, ale obiecalam sobie ,ze co roku bede robic sobie badania krwi,tak zeby wiedziec ze wszystko jest ok.

Pozdrawiam was serdecznie!!Mam nadzije, ze niektorych uspokoje i nie beda panikowac tak jak ja kiedys:)

co roku badanie krwi ???? tO JAKIŚ PARADOKS. cO TO DA ???? Ja w styczniu tego roku robiłam pełne badania krwi bo zmieniałam pracę i zlecono mi podastawowe badania krwi. Martwiłam się że jestem chuda jak patyka a tak szczupła nigdu=y nie bylam. Rodzina powtarzała mi w kólko że nie jem a ja jadłam bardzo dużo. Z badań pełnych wynikało że jestem okazem zdrowia niecły miesiąc pózniej zdiagnoaowano u mnie zz stopiń IIIB. Co dadzą badania krwi robione co rok???

Nessa

03.05.2011 07:42

Odpowiedz
a lekarka to chyba powinna wysłać na usg węzłów a nie rtg klatki. Moje rtg było cacy i co? dopiero tomograf ukazał me prawdziwe złośliwe wnętrze

beata79

03.05.2011 08:41

Odpowiedz

Ja też jestem przykładem idealnych wyników krwi przy ZZ IIA. Dziwię się troszkę, że lakarka nie dała skierowania na USG i ewentualną biopsję.

szara87

03.05.2011 20:15

Odpowiedz

usg wezlow pod pacha mialam ,bo mnie bolaly ale okazalo sie ze nie sa powiekszone.ogolnie lekarka powiedziala,ze moje wezly sa tylko minimalnie powiekszone ,ale do mojej budowy ciala sa, jak to powiedziala odpowiednie.uspokoilam sie wtedy ale po waszych wpisach widze,ze powinnam dalej miec to wszystko na uwadze...macie racje,ze skoro ta choroba jest taka podstepna powinna wyslac mnie na dalsze jakies badania...:(

ANITA

08.05.2011 19:53

Odpowiedz

O 09:42, dnia 2011-05-03 Nessa napisał(-a):

a lekarka to chyba powinna wysłać na usg węzłów a nie rtg klatki. Moje rtg było cacy i co? dopiero tomograf ukazał me prawdziwe złośliwe wnętrze

Piatka

08.05.2011 20:07

Odpowiedz

O 21:53, dnia 2011-05-08 ANITA napisał(-a):

WITAM CIĘ TO JEŚLI WYNIKI KRWI BYŁY DOBRE TO JAK ZORIENTOWAŁAŚ SIĘ ŻE JESTEŚ CHORA NA ZZ?

przecież napisała wyraźnie, że pokazała to tomografia

Nessa

09.05.2011 08:14

Odpowiedz

O 22:07, dnia 2011-05-08 Piatka napisał(-a):

O 21:53, dnia 2011-05-08 ANITA napisał(-a):

WITAM CIĘ TO JEŚLI WYNIKI KRWI BYŁY DOBRE TO JAK ZORIENTOWAŁAŚ SIĘ ŻE JESTEŚ CHORA NA ZZ?

przecież napisała wyraźnie, że pokazała to tomografia

tomografia pokazała guza w śródpiersiu na 5cm, a swoją drogą każdy z diagnozą zz przeszedł biopsję węzła.