Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

czworki jestescie tam?

Autor: aniarg • 09.09.2004 22:26 • 21 odpowiedzi

aniarg

09.09.2004 22:26

Odpowiedz

witam czytam tę stronę i bardzo mało widzę ludzi którzy maja stadium IV . odezwijcie sie. czy komus udalo sie uzyskac remisje całkowitą. bo już tracę nadzieję. oprócz georginy z poznania.

DiDi

10.09.2004 06:19

Odpowiedz

2004-09-10 00:26... aniarg napisał(a):

witam czytam tę stronę i bardzo mało widzę ludzi którzy maja stadium IV . odezwijcie sie. czy komus udalo sie uzyskac remisje całkowitą. bo już tracę nadzieję. oprócz georginy z poznania.

Witam!

Ja mam stadium IVB. Jestem po przeszczepie i radioterapii. Za jakis miesiac dowiem sie co dalej bedzie z moim leczeniem.Jestem dobrej mysli ze wszystko bedzie w porzadku. jesli chcesz pogadac to z mila checia porozmawiam. Moj GG: 1763926.

Pozdrawiam i zycze duzo zdrowka

aniarg

10.09.2004 07:51

Odpowiedz

Witam!

Ja mam stadium IVB. Jestem po przeszczepie i radioterapii. Za jakis miesiac dowiem sie co dalej bedzie z moim leczeniem.Jestem dobrej mysli ze wszystko bedzie w porzadku. jesli chcesz pogadac to z mila checia porozmawiam. Moj GG: 1763926.

no bo ja jestem po 6 beacoppach i 15 naswitlaniach i cos malego to znaczy sredniego zostalo w srodpiersiu jakies 45mm na 22mm no i ct wykazuje ze sa to zmiany wsteczne zwlokniale ale profesor nie chce tego tak zostawiac i wysyla mnie na pet . ja w sumie jestem juz rok po chemiach i czuje sie po prostu super i troche sie boje ze ten pet cos wykaze . czy ktos byl w podobnej sytuacjii? czy pet cos wykazał????

aniarg

10.09.2004 07:54

Odpowiedz

Witam!

a jak znioslas przeszczep bo ja sie wlasnie boje ze to mnie czeka . najgorzej zawsze znosze odizolowanie mnie od moich bliskich . dlugo to wszystko trwało???

pablo61

10.09.2004 17:22

Odpowiedz

2004-09-10 09:51... aniarg napisał(a):

Witam!

no bo ja jestem po 6 beacoppach i 15 naswitlaniach i cos malego to znaczy sredniego zostalo w srodpiersiu jakies 45mm na 22mm no i ct wykazuje ze sa to zmiany wsteczne zwlokniale ale profesor nie chce tego tak zostawiac i wysyla mnie na pet . ja w sumie jestem juz rok po chemiach i czuje sie po prostu super i troche sie boje ze ten pet cos wykaze . czy ktos byl w podobnej sytuacjii? czy pet cos wykazał????

Ja co prawda mialem IIB po wstepnej diagnozie ale lekarze nie wykluczaja IVb poniewaz i serce moglo byc zajate czy cos :( w kazdym razie po chemiach ct wykazalo jakies pozostalosci lekarz twierdzila ze to zwloknienia ale na wszelki wypadek wyslala na radio... do radio nie doszlo bo ja juz stary jestem :) i wyslali mnie na Pet, pet wykazal ze nie ma - tego czego sie obawialem - jestem w remisji trzymam kciooki ze u Ciebie bedzie to samo...powodzenia..

nadja

11.09.2004 08:38

Odpowiedz

Ja co prawda mialem IIB po wstepnej diagnozie ale lekarze nie wykluczaja IVb poniewaz i serce moglo byc zajate czy cos :( w kazdym razie po chemiach ct wykazalo jakies pozostalosci lekarz twierdzila ze to zwloknienia ale na wszelki wypadek wyslala na radio... do radio nie doszlo bo ja juz stary jestem :) i wyslali mnie na Pet, pet wykazal ze nie ma - tego czego sie obawialem - jestem w remisji trzymam kciooki ze u Ciebie bedzie to samo...powodzenia..

Nie rozumiem jak mozliwe by mimo postawionej diagnozy mogły istniec podejrzenia ze to stadium bardziej zaawansowane???Jak to mozliwe by po okresleniu stadium rozpoczeciu leczenia po kilku miesiacach okazywało sie ze zdiagnozowane II stadium to jednak IV ???Po raz kolejny czytam taką informacje i oczom nie wierze! Czy zatem nie mozemy miec pewnosci ze zostalismy dobrze zdiagnozowani???Czy te metody diagnozowania nie są w 100% pewne????Co z lekarzami???Jak to mozliwe niech mi to ktos wytłumaczy bo chyba oszaleje!!!!!!

pablo61

11.09.2004 09:00

Odpowiedz

2004-09-11 10:38... nadja napisał(a):

Nie rozumiem jak mozliwe by mimo postawionej diagnozy mogły istniec podejrzenia ze to stadium bardziej zaawansowane???Jak to mozliwe by po okresleniu stadium rozpoczeciu leczenia po kilku miesiacach okazywało sie ze zdiagnozowane II stadium to jednak IV ???Po raz kolejny czytam taką informacje i oczom nie wierze! Czy zatem nie mozemy miec pewnosci ze zostalismy dobrze zdiagnozowani???Czy te metody diagnozowania nie są w 100% pewne????Co z lekarzami???Jak to mozliwe niech mi to ktos wytłumaczy bo chyba oszaleje!!!!!!

uspokoj sie napisalem ze mozliwe bylo stadium IV z tego wzgledu ze tak napisano mi w historii horoby, napisano tak bo mialem plyn w worku osierdziowym otaczajacym serce, lekarz badajacy mnie na echo serca powiedzial mi ze przyczyna tego mogl byc dlugotrwaly stan zapalny i dlugotrwala goraczka - ta Literka B - IIb CZY IV B - oznacza ze ziarnica jest z objawami... zanim zaczeto mnie leczyc minelo 7 miesiecy.. to wyobraz sobie 7 miesiecy goraczki po 38.7 ? no nie ciagle ale okresowo.

Nie bylo zadnych histopatologicznych podstaw do tego zeby stwierdzic stadium IV malo tego stwierdzono stadium I, a IIB tylko dlatego ze pacjent czyli ja jest juz stary w porownaniu z najczestrzymi zachorowaniami.

To ze napisali mi ze mozliwe IV , to bylo przed Petem, to i dobrze lepiej wiedziec wiecej niz mniej - niech diagnosta sprawdzi wszystko co mozliwe...

czwórka

11.09.2004 15:29

Odpowiedz
Jestem po stadium IVB.Ziarnica zaczęła mi się od szpiku,więc nacieki były "masywne".Węzły chłonne wyszły na samym końcu.
8 kursów beacopp,i remisja całkowita.Obyło się nawet bez radioterapii.Zostały mi jakieś zwłóknienia w śródpiersiu,ale lekarze nie wysłali mnie na żadne dodatkowe badania.I pozostaję w remisji od ponad roku.Chyba jestem małym cudem medycyny :) I na pewno takich cudów jest i będzie więcej.:)

Gosia

12.09.2004 11:57

Odpowiedz

2004-09-11 11:00... pablo61 napisał(a):

stwierdzono stadium I, a IIB tylko dlatego ze pacjent czyli ja jest juz stary w porownaniu z najczestrzymi zachorowaniami.

Pablo, jak to stary, u mnie też stwierdzono jedynkę, ale pomimo wieku(45 lat) nie podniesiono do dwójki. Poza tym, tylko naświetlania, bez chemii. Na pewno jesteś młodszy. Czy się mylę? Pz!

Kasia

13.09.2004 15:28

Odpowiedz

2004-09-11 17:29... czwórka napisał(a):

Jestem po stadium IVB.Ziarnica zaczęła mi się od szpiku,więc nacieki były "masywne".Węzły chłonne wyszły na samym końcu.

8 kursów beacopp,i remisja całkowita.Obyło się nawet bez radioterapii.Zostały mi jakieś zwłóknienia w śródpiersiu,ale lekarze nie wysłali mnie na żadne dodatkowe badania.I pozostaję w remisji od ponad roku.Chyba jestem małym cudem medycyny :) I na pewno takich cudów jest i będzie więcej.:)

Skąd masz pewność, że to tylko zwłóknienia? Czy robili ci jakieś badania które to potwierdziły? Ja miałam stadium IIIB i po 7,5 kursach ABVD pozostały jakieś zmiany nadobojczykowe, miałam robione badanie izotopem i wyszło, że to nie jest aktywne, jednak lekarka powiedziała, że i tak to się powinno doświetlić, natomiast kiedy wróciła moja lekarka (wtedy była na urlopie) powiedziała, że nie będziemy tego naświetlać, tylko obserwować (bo to mogą być różne rzeczy, międzyinnymi zwłóknienia), ale ja się bardzo boję, że to urośnie lub się uaktywni i później może być już za późno.

Jeżeli miałaś robione jakieś konkretne badania, które potwierdziły zwłóknienia to byłabym ci ogromnie wdzięczna gdybyś mi o tym napisała, ponieważ teraz żyje w ciągłej niepewności.

Z góry dziękuję, pozdrawiam.

ewka

13.09.2004 15:57

Odpowiedz
do Kasi:
Po ósmym kursie beacopp zrobiono mi trepanobiopsję,oraz tomografię komputerową. Szpik bogatokomórkowy,bez śladów nacieczeń.W śródpiersiu wykryto pojedynczy węzeł chłonny o wymiarze 5 mm,a w nadnerczu kolejny-o wymiarze 8mm. Lekarz stwierdził,iż to powiększenie jest za małe na naświetlania,i że to zwłóknienia. Jak już pisałam-żadnych dodatkowych badań nie zlecono. Przez długi czas musiałam niejako brać swoją remisję na "słowo honoru". Ale pół roku temu węzły mi się nieznacznie powiększyły.Zostałam wysłana na biopsję cienkoigłową.Wykryto tylko masę węzłową,bez śladu komórek Hodgina.I jak pisałam-cały czas pozostaję w remisji.

Kasia

13.09.2004 16:45

Odpowiedz

2004-09-13 17:57... ewka napisał(a):

do Kasi:

Po ósmym kursie beacopp zrobiono mi trepanobiopsję,oraz tomografię komputerową. Szpik bogatokomórkowy,bez śladów nacieczeń.W śródpiersiu wykryto pojedynczy węzeł chłonny o wymiarze 5 mm,a w nadnerczu kolejny-o wymiarze 8mm. Lekarz stwierdził,iż to powiększenie jest za małe na naświetlania,i że to zwłóknienia. Jak już pisałam-żadnych dodatkowych badań nie zlecono. Przez długi czas musiałam niejako brać swoją remisję na "słowo honoru". Ale pół roku temu węzły mi się nieznacznie powiększyły.Zostałam wysłana na biopsję cienkoigłową.Wykryto tylko masę węzłową,bez śladu komórek Hodgina.I jak pisałam-cały czas pozostaję w remisji.

Dzięki za odpowiedź, wiesz podobno węzły powiększone do 1 cm się obserwuje, a większe naświetla, mój największy ma 25 mm, ale jest jeszcze kilka mniejszych, teoretycznie powinno się to naświetlać, jednak nie chciałabym dodatkowo się katować jeżeli nie jest to konieczne. Jestem w kropce, stoję przed decyzją czy zmienić lekarza czy nie. Z drugiej strony nie wiem czy potrafię tak żyć na "słowo honoru":)czy się nie zamęczę wątpliwościami, może gdybym się poddała naświetlaniom byłabym trochę pewniejsza, jednak nie wiem w jakim stopniu mogę sobie zaszkodzić jeżeli już teraz faktycznie jest wszystko w porządku.

Kurczę same pytania:)

pablo61

13.09.2004 17:08

Odpowiedz

2004-09-12 13:57... Gosia napisał(a):

2004-09-11 11:00... pablo61 napisał(a):

stwierdzono stadium I, a IIB tylko dlatego ze pacjent czyli ja jest juz stary w porownaniu z najczestrzymi zachorowaniami.

Pablo, jak to stary, u mnie też stwierdzono jedynkę, ale pomimo wieku(45 lat) nie podniesiono do dwójki. Poza tym, tylko naświetlania, bez chemii. Na pewno jesteś młodszy. Czy się mylę? Pz!

No dobra masz racje Gosiu ze jestem mlodszy mam 43 lata ale te 2 lata w naszym wieku to "male piwo przed sniadanie" jak mawial pewien serialowy erudyta :) a teraz ja sobie przypominam IIB zakwalifikowano bo wiekszy stopien ryzyka ze wzgledu na wiek wlasnie ale przede wszystkim dlatego ze masa "guza" w srodpieriu byla wieksza niz 1/3 bodajze sorry za niedopowiedzenie ale uszlo mi to z mojej starczej pamieci :) hehe

I jeszcze cos Kasia pisze o swoich watpliwosciach- chyba wszyscy je mamy- ale dla mnie diagnoza pet badanie izotopem wlasnie nie wykazujaca oznak zmian nowotworowych nigdzie tzn tez w masie pozostalosciowej widocznej na zwyklym badaniu tomomkoputerowym to juz prawie pewnosc...prawie no bo Bog jeden wie jak jest naprawde...

nadja

13.09.2004 19:07

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedź, wiesz podobno węzły powiększone do 1 cm się obserwuje, a większe naświetla,

Czy to znaczy że takie węzły do 1cm poprostu sie zostawia?Wydawalo mi sie ze aby zapadła decyzja o remisji wezły nie mogą byc WOGÓLE powiekszone.Mam jeszcze pytanie czy radioterapia zmniejsza wezły czy sprawia ze one ulegają zwłoknieniu??I jeszcze jedno pytanie jak to jest z ta wielkoscia wezlow czy okresla sie pojedyncze drobne wezły wielkosciowo czy raczej cały obszar bo one tworza pakiety????

Kasia

13.09.2004 23:29

Odpowiedz

2004-09-13 21:07... nadja napisał(a):

Czy to znaczy że takie węzły do 1cm poprostu sie zostawia?Wydawalo mi sie ze aby zapadła decyzja o remisji wezły nie mogą byc WOGÓLE powiekszone.Mam jeszcze pytanie czy radioterapia zmniejsza wezły czy sprawia ze one ulegają zwłoknieniu??I jeszcze jedno pytanie jak to jest z ta wielkoscia wezlow czy okresla sie pojedyncze drobne wezły wielkosciowo czy raczej cały obszar bo one tworza pakiety????

Tzn. jeżeli w takich węzłach pozostają aktywne komórki rakowe, to oczywiście się ich nie zostawia, jednak u mnie komórki te były nieaktywne, jednak nie wiem czy z czasem to się nieuaktywni, jeżeli są to zwłóknienia to oczywiście nie ma żadnego problemu, jednak tego nie można być pewnym co to jest, bo jedynie operacja daje pewność.

Co do naświetlań to wydaję mi się, że takie powiększone węzły powinny zaniknąć, ale pewnie też się zdarza, że powstają zwłóknienia, w końcu to jest spora ingerencja.

Z tą wielkością węzłów to mogę ci jedynie powiedzieć na swoim przykładzie bo do końca to nie wiem, ale u mnie każdy węzeł był zmierzony oddzielnie, a razem tworzyły pakiet, jednak sądzę, że to również zależy od tego jak blisko są od siebie położone te węzły, mi lekarz powiedział, że mierzy oddzielnie, ale jeżeli chciałby być niesympatyczny to by zmierzył razem:)

aniarg

15.09.2004 10:28

Odpowiedz

przyznali mi pet jutro jade do bydgoszczy zobaczymy co los mi przygotował. jak dlugo czekales na wynik i czy przyszedl do ciebie do domu czy do lekarza prowadzacego

aniarg

15.09.2004 10:30

Odpowiedz

2004-09-15 12:28... aniarg napisał(a):

przyznali mi pet jutro jade do bydgoszczy zobaczymy co los mi przygotował. jak dlugo czekales na wynik i czy przyszedl do ciebie do domu czy do lekarza prowadzacego

pablo61

15.09.2004 17:08

Odpowiedz

Trzymam kciooki!!

Bylem na badaniu we wtorek w piatek mialem juz wynik poczta.

Przeslali do mnie , sam wypisywalem adres na kopercie...

Powodzenia

brat bliźniak

16.09.2004 17:17

Odpowiedz
Cześć! Mam 22 ('82) lat i mój brat bliźniak choruje. Po powiększeniu węzła nadobojczykowego prawego podanno go chemioterapii, która po 3 zabiegu zmniejszono z 12 na 8 cykli. Teraz czekamy do października kiedy zacznie radioterpaię. Teraz badania tomografii wykazały, że ma jeden guz 45x22 mm w klatce piersiowej oraz kilka malutkich - czy to znaczy, że będzie musiał się poddać jeszcze raz chemii? Co to znaczy "PET" i "beacopp". Jakie są skutki uboczne radioterapii? Nie chcę go o to pytać bo wtedy się on "dołuje".
PS: Znam dużo osób, które z tego wyszły dlatego wierzę w brata i Was!
Pozdrawiam Wojtek
GG 2087406

Nicol

17.09.2004 10:39

Odpowiedz
stwierdzono u mojej połowicy ziarnice zł.Miał tylko powiększony węzeł(mały guzek).Rzadnych innych objawów(rzadnych).Zaczęto robić przeróżne badania , wszystkie są w normie .Tk -też.Pobrano szpik.Zaczęto leczenie ABVD
zaliczono go do 2stopnia.Ale wszystko się zmieniło kiedy przyszedł wynik szpiku.Jest zajęty jakimiś komurkami nie naciekającymi.Jeśli wiecie co to znaczy to proszę o wiadomości.