Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

tarczyca

Autor: rainbow • 14.03.2011 11:04 • 3 odpowiedzi

rainbow

14.03.2011 11:04

Odpowiedz

hej. jestem ponad 8 lat po leczeniu. w międzyczasie mialam badane hormony tarczycy i wszystko bylo ok. teraz staram sie o dziecko i ze wzgledu na pewne niepokojace objawy zbadano mi hormony ponownie na prosbe ginekologa - mam podwyzszone tsh - 4,1. oznacza to niedoczynnosc. dostalam euthyrox. podobniez ma sie wyrownac. mysle iz skoro ta niedoczynnosc ujawnila sie tak pozno to raczej nie jest skutkiem ubocznym radio, ale kto wie. mam pytanie - czy powinnam przyjmowanie tych lekow na uregulowanie gospodarki tarczycy skonsultowac z onkologiem???

beata79

14.03.2011 11:53

Odpowiedz

Przyjmowanie hormonów tarczycy nie ma raczej wpływu na leczenie onkologiczne. Ja miałam niedoczynnośc tarczycy już wcześniej - przed rozpoczeciem leczenia ZZ. Byłam na dawce eutyrox 150. Przez całą chemię łykałam eutyrox tyle, że endokrynolog musiał podnieść mi dawkę leku, bo przy chemii hormony tarczycy znowy zaczęły mi świrować. Owszem jak będziesz miała wizytę to poinformuj swojego onkologa o problemach z tarczycą ale na pewno będzie za tym abyś uregulowała poziom hormonów, szczególenie teraz jak starasz się o dziecko.

form

23.03.2011 11:21

Odpowiedz
witam ponownie
podpisuje sie pod watek z tarczyca,bo mam pytanie.
pisalam kiedys ,ze mam hashimoto,czyli zapalenie tarczycy, oczywiscie kontrolowane przez endokrnologa, euthyrox biore juz wiele lat.
Wyszly mi hypoechogeniczne wezly na usg, jestem po wielu badaniach krwi, rtg itd.. Nic nie wychodzi,poza anemia..
Dostalam ostatnio skierowanie na BACC oraz CT klatki piersiowej dwufazowe ( cokolwiek to dwufazowe znaczy). Moje pytanie brzmi- czy jest szansa,ze takie wezly sa po prostu od tarczycy?? Te zmienione leza wlasnie ponizej platow tarczycy....
I pytanie przy okazji- czy po BACC jest blizna?? czy to zupelnie jak zastrzyk ??

baldi

23.03.2011 19:26

Odpowiedz

O 12:21, dnia 2011-03-23 form napisał(-a):

I pytanie przy okazji- czy po BACC jest blizna?? czy to zupelnie jak zastrzyk ??

BACC to "mocno uogolniajac" to samo, co BAC, czyli nie będzie blizny, co najwyżej mały zrost jak po wkłuciu igły.