Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

leczenie podtrzymujące

Autor: nowa • 12.03.2011 14:26 • 5 odpowiedzi

nowa

12.03.2011 14:26

Odpowiedz
Witam wszystkich
Wiem, że zaglądają tu osoby z chłoniakiem nieziarnicznym i to głównie do nich to pytanie,
czy ktoś słyszał o leczeniu podtrzymującym preparatem MAPTHERA (Rituxan)? podobno w bardziej cywilizowanych krajach dają to przez 2 lata po zakończeniu normalnego leczenia, bo wydłuża czas bez nawrotu, czy ktoś miał/ma takie leczenie, czy coś wiecie na ten temat, cokolwiek....

iwka0508

12.03.2011 15:03

Odpowiedz

O 15:26, dnia 2011-03-12 nowa napisał(-a):

Witam wszystkich

Wiem, że zaglądają tu osoby z chłoniakiem nieziarnicznym i to głównie do nich to pytanie,

czy ktoś słyszał o leczeniu podtrzymującym preparatem MAPTHERA (Rituxan)? podobno w bardziej cywilizowanych krajach dają to przez 2 lata po zakończeniu normalnego leczenia, bo wydłuża czas bez nawrotu, czy ktoś miał/ma takie leczenie, czy coś wiecie na ten temat, cokolwiek....

HM, ja miałam podawana MAPTHERA po chemii ICE,nie jest tak żle, z tym że ze 4 godz jestes z łózkiem za panbrat. Jest to podobno bardzo dobry lek, ja musiałam podpisać zgode żeby mi go podali, ale z tego co słyszałam to przy każdej chorobie jest określona liczba ich podawania.A co do tych 2 lat, to Jestem w trakcie leczenia jeszcze, ale wydaje mi sie że nie, nie jestem pewna, może ktoś na forum wie więcej na ten temat

Asowa

12.03.2011 20:48

Odpowiedz

Witam wszystkich

Ja słyszała, ale nie dostwałam tego po zakończonym leczeniu.

Dostawałam maphterę w czasie chemii przed każdym wlewem.

nowa

14.03.2011 07:39

Odpowiedz

witam, dzięki za odzew, ja też dostawałam przed każdym wlewem, ale słyszałam, że jest właśnie takie leczenie podtrzymujące, no cóż jak widać u nas chyba nie dostępne, ale jak zawsze jesteśmy 100 lat za wszystkimi....

Asowa

14.03.2011 08:25

Odpowiedz

O 08:39, dnia 2011-03-14 nowa napisał(-a):

witam, dzięki za odzew, ja też dostawałam przed każdym wlewem, ale słyszałam, że jest właśnie takie leczenie podtrzymujące, no cóż jak widać u nas chyba nie dostępne, ale jak zawsze jesteśmy 100 lat za wszystkimi....

Moja znajoma pisała coś do NFZ etu o leczenie wspomagające ale nie wiem dokładnie o co chodziło a teraz nie mam z nią kontaktu. Może porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem?

elka

14.07.2011 13:56

Odpowiedz

Witam wszystkich

Mąż otrzymuje leczenie podtrzymujące, Mabtherę właśnie. Jest w remisji po chemii 6xR-CHOP chłoniaka węzłowego strefy brzeżnej. Otrzymuje kroplówkę z Mabtherą co 2 miesiące, jest objęty programem klinicznym PLRG4. To leczenie podtrzymujące jest schematem programu klinicznego.