Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

proszę o radę

Autor: Agnieszka • 16.09.2004 17:06 • 8 odpowiedzi

Agnieszka

16.09.2004 17:06

Odpowiedz

mam powiększone węzły chłonne na szyi i w pachwinie dwa dni temu zrobiłam sobie badania - usg jamy brzusznej, rentgen klatki piersiowej, badania krwi - morfologia, ob, crp, immunoglobulina- wszytskie wyszły w normie- czy to wystarczy żeby wykluczyć ziarnicę? czy powinnam zrobić jescze jakieś badania?

baldi

16.09.2004 18:09

Odpowiedz

2004-09-16 19:06... Agnieszka napisał(a):

mam powiększone węzły chłonne na szyi i w pachwinie dwa dni temu zrobiłam sobie badania - usg jamy brzusznej, rentgen klatki piersiowej, badania krwi - morfologia, ob, crp, immunoglobulina- wszytskie wyszły w normie

jezeli usg wyszlo w normie, to znaczy ze nie masz powiekszonych wezlow chlonnych.

biopsja cienkoiglowa jest jedyna metoda, ktora moze Ci zawyrokowac badz nie o ziarnicy.

Agnieszka

16.09.2004 19:13

Odpowiedz

2004-09-16 20:09... Baldi napisał(a):

2004-09-16 19:06... Agnieszka napisał(a):

mam powiększone węzły chłonne na szyi i w pachwinie dwa dni temu zrobiłam sobie badania - usg jamy brzusznej, rentgen klatki piersiowej, badania krwi - morfologia, ob, crp, immunoglobulina- wszytskie wyszły w normie

jezeli usg wyszlo w normie, to znaczy ze nie masz powiekszonych wezlow chlonnych.

biopsja cienkoiglowa jest jedyna metoda, ktora moze Ci zawyrokowac badz nie o ziarnicy.

usg jamy brzusznej wyszło w normie- węzełków na szyi i w pachwinie nikt nie oglądał- a że są potwierdziło już 3 lekarzy - sprawdzali tylko czy mam "czystą" otrzewną i płuca

Gosia

17.09.2004 16:12

Odpowiedz

2004-09-16 21:13... Agnieszka napisał(a):

potwierdziło już 3 lekarzy - sprawdzali tylko czy mam "czystą" otrzewną i płuca

Czy którykolwiek z tych lekarzy był onkologiem?

Agnieszka

17.09.2004 16:44

Odpowiedz

2004-09-17 18:12... Gosia napisał(a):

niestety nie

pablo61

17.09.2004 19:16

Odpowiedz

2004-09-17 18:44... Agnieszka napisał(a):

2004-09-17 18:12... Gosia napisał(a):

niestety nie

Agnieszko !

do onkologa mozna trafic bez skierowania, mozna i trzeba, i kto to mowi..:) przyznaje ze zawsze ( nie mow zawsze zawsze ) uwazalem ze mnie "to " nie dotyczy i lekarzy wogOle sie wystrzegalem, a lekarz onkolog to byl ktos zupelnie abstrakcyjny ktory pojawia sie w skrajnych sytuacjach - bez powrotu - zycie zweryfikowalo te poglady - sam na wlasnej skorze przekonalem sie ze onkolodzy wiedza wiecej niz lekarz rodzinny a kontakt z nimi, przewartosciowuje zycie, jesli sie jest chorym i potrafia cię wyleczyc bo wczesnie ktos ci uswiadomil ze tam trzeba isc, ale tez niekoniecznie ta diagnoza (dla tych ktorzy uwazaja ja za wyrok), musi pasc a wtedy zostaje swiadomosc poczekalni - tych ktorzy czekaja przed gabinetem godzinami, bedac tam pierwszy raz lub czekajac na kontrole..kolejna przez cale zycie//

Ale z tym sie daje zyc, prawda Baldi?

A jezeli padnie diagnoza - rak - to co? to to ze tu przychodza ludzie ktorym, nie to ze sie udalo, ale pokonali chorobe, swoim cierpieniem, takze i dzieki lekarzom - moim lekarzom pp. doktor Zaucha i Dr Wysockiej dziekuje...

Kasia

17.09.2004 20:38

Odpowiedz
usg jamy brzusznej wyszło w normie- węzełków na szyi i w pachwinie nikt nie oglądał- a że są potwierdziło już 3 lekarzy - sprawdzali tylko czy mam "czystą" otrzewną i płuca
Droga Agnieszko, moim zdaniem powinnaś zrobić USG szyi, żeby te węzełki sprawdzić, między innymi wiem, że przy takim badaniu powinno się sprawdzić morfologię tych węzłów tzn. przepływ krwi przez nie, wiem, że przy poważniejszych chorobach jest on nieprawidłowy, nie wiem czy w innych sytuacjach też tak może być, ale warto się o to spytać lekarza.
Później oczywiście powinnaś się udać do lekarza onkologa czy chematologa, żeby rozwiać swoje wątpliwości.
Pozdrawiam, na pewno wszystko będzie dobrze ale lepiej się upewnić:)

Gosia

18.09.2004 06:44

Odpowiedz
Pozdrawiam, na pewno wszystko będzie dobrze ale lepiej się upewnić:)
Wkrótce po naświetlaniach, wyczułam u siebie zgrubienie na stopie. Przerażenie. Znowu guz. Poszłam do mojego onkologa, a on powiedział, że nie sądzi, aby miał on związek z zz, ale jako onkolog uważa,że tylko wycinek może rozstrzygnąć sprawę. Dopóki nie wycięto mi tego guza i nie przyszedł wynik,że jest OK, nie mogłam spać spokojnie. W moim przypadku: wolę się upewnić, niż żyć targana emocjami: od trwogi do nadziei.To mój sposób na niepewność. Mam bliską koleżankę, Która wyczuła u siebi guza między piersią a prawą pachą. Lekarka już rok temu dała jej skierowanie do radiologa. Ileż się ją naprosiłam, żeby się wybrała. Już, już ma iść, ale wciąż jej coś przeszkadza. W ostatniej rozmowie powiedziała mi, że nie jest jeszcze gotowa. Wiem,, że się martwi i dołuje. Woli żyć w niepewności.A przecież to nie musi być TO. Zrobię jeszcze podejścia, żeby ją przekonoć do badań. Wciąż przypomina mi się taki obrazek ze szpitala. Lekarz: "dlaczego pani tak późno przyszła?". Pacjentka:"bo bałam się, że to rak!" Pozdrawiam !

beata

20.09.2004 08:57

Odpowiedz

biobsja cienkoigłowa ...u mojej córki nie wykazała NIC, dopiero usunięty węzęł i to w trzecim badaniu histopatologicznym...chwała temu, co nie odłozył wycinka po 2 badaniu do kosza