Bartas
06.03.2011 08:09
Gruczol tarczycowy bez odchylen. W obrebie szyji po stronie lewej, w polowie długosci za tylnym brzegiem miesnia mostkowoobojczykowosutkowego nieco powiekszone wezły chlonne o charaklterze odczynowym, wiekszy o wymiarach 22.5x10,5 powiekszony wezel chlonny widoczny w sasiedztwie niezmienionej slinianki podzuchwowej.
Ostatnimi czasy dwa razy robiłem morfologie z rozmazem plus ob-1 wszystko wzrocowe. Rtg klatki piersiowej takze wyszlo ok. Lekarz rodzinny takze zbadał mi wszystkie wezly palpacyjnie(lacznie z nadobojczykowymi) i rzeczywiscie wyczul kilka wezlow na szyi ktore sa powiekszone ale powiedzial ze pracowal pare lat na onkologii i na jego oko to absiolutnie nie sa patologiczne wezly. Wyczul takze pare malutkich kuleczek w wezlach pachwinowych ale pwowiedzial ze sa malutkie a w tej lokazlizacji moga czesto sie powiekszac.
Co mnie martwi... to delikatny swiad skory( choc jak o nim nie mysle to naprawde prawie wogole mi nie doskwiera.) Problem ze zlapaniem pelnego oddechu(przez co musze ziewac) , mam dosc spora nadwage. Czasami w nocy pobolewaja mnie wezly po lewej stronie szyi tak kluja.
I tu moje pytanie. Czy usg zrobione poltorej roku temu jest miarodajne> czy wezly ktore byly odczynowe moga sie zmienic w hypoechogeniczne? Czuje jakby po drugiej stronie szyi wyszedl mi malutki wezelek ostatnio. Ale ja to wszystko zrzucam na chore zeby, z ktorych mi czesto leci ropa i mnie w nocy pobolewaja.(jeden wyleczony pare lat temu kanalowo od czasu zakonczenia leczenia ma nad dziaslem taka gruba kulke z ropa i nie zmmniejsza sie ona wogole. Raz bylem z tym u denstysty to musial otwierac ponownie zeba i kanaly poczekac az ta ropa splynie a kulka nie zniknie. Co z tego jak dwa miesiace pozniej znow mi wyszla i do teraz ja mam. Sory za ogolny balagan w mojej wypowiedzi. Nie oczekuje ze stwierdzicie czy mam ziarnice czy nie. Chcialbym tylko zebyscie mi poradzicli co robic dalej? tzn czy dalej jakies badania robic? Czy usg wezlow sprzed poltorej roku powinno byc powtorzone? Dodam ze wczoraj pilem piwko i takze mnie lewa strona szyi lekko kula. Tyle ze jak nie pije wogole alkoholu to czesto tak samo mnie kuje w tej lokalzizacji wiec na alkohol bym raczej tego nie zrzucal:-)