Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

bede miała naswietlana szyje i klatke piersiowa czego mam sie spodziewac?

Autor: ewelina1991 • 04.03.2011 16:09 • 6 odpowiedzi

ewelina1991

04.03.2011 16:09

Odpowiedz

Witam serdecznie.Niedawno zakonczyłam chemioterapie abvd 5kursów i za dwa tygodnie mam naswietlana miec szyje i klatke.Troche sie boje tego bo niewiem co mnie czeka moze ktoś mi o swoich przejsciach opowie?!Bede bardzo wdzieczna za pomoc

netoperkaaa

05.03.2011 14:03

Odpowiedz

Hej Ewelina, ja miałam naświetlaną szyję i śródpiersie skończyłam radioterapię w listopadzie. Po 1 naświetlaniu było mi trochę słabo, później było w porządku aż do 8 naświetlania, zaczął się ból gardła, przełyku. Każdy posiłek był dla mnie katorgą. Nie mogłam nawet zjeść banana bo mnie piekł i czułam straszny ból. Także nastaw się na kisiele i lody. Poza tym poszło szybko, aczkolwiek smak mi się zmienił. Do dzisiejszego dnia czekolada jest dla mnie słona i myślę, że tak już zostanie. Pozdrawiam

słoneczko

05.03.2011 20:32

Odpowiedz
To mamy tak samo...tez oczekuję na rdio...teraz w pon mam mieć symulację...i boję się jak cholera...słony smak czekolady nie jest pocieszający...a kolejne poparzenie przełyku mnie już serio nie śmieszy...

coraz bardziej jestem na nie...

Magda

05.03.2011 22:26

Odpowiedz
A ja nie miałam takiego bólu przełyku, więc może nie każdy miewa, nie nastawiajcie się odrazu Dziewczyny na najgorsze. Owszem piłam kisielki i siemię lniane i nie miałam za bardzo ochoty na nic innego, ale byłam po prostu osłabiona. Na pewnio nie wolno pić gorącego, trzeba poczekać aż ostygnie.
Gorsze są skutki po radio, te odległe... ale to już inna historia i też pewnie zależy od organizmu, miejsca zmian itd.Powodzenia!

netoperkaaa

06.03.2011 21:44

Odpowiedz

Tak tak nie nastawiajcie się źle. Moja wina za bardzo marudziłam:) każdy organizm jest inny ile ludzi tyle efektów ubocznych. Zobaczycie jak będzie u Was. pozdrawiam! Słoneczko trzymaj się!!!

słoneczko

06.03.2011 22:21

Odpowiedz

O 22:44, dnia 2011-03-06 Netoperkaaa napisał(-a):

Tak tak nie nastawiajcie się źle. Moja wina za bardzo marudziłam:) każdy organizm jest inny ile ludzi tyle efektów ubocznych. Zobaczycie jak będzie u Was. pozdrawiam! Słoneczko trzymaj się!!!

Ja od samego początku jestem chyba nastawiona źle...boję się cholernie...jutro symulacja...poza tym znając mój organizm to skutków ubocznych będę miała od góry do dołu...ehh...

kroooliczek89

30.03.2011 14:19

Odpowiedz

O 15:03, dnia 2011-03-05 Netoperkaaa napisał(-a):

Hej Ewelina, ja miałam naświetlaną szyję i śródpiersie skończyłam radioterapię w listopadzie. Po 1 naświetlaniu było mi trochę słabo, później było w porządku aż do 8 naświetlania, zaczął się ból gardła, przełyku. Każdy posiłek był dla mnie katorgą. Nie mogłam nawet zjeść banana bo mnie piekł i czułam straszny ból. Także nastaw się na kisiele i lody. Poza tym poszło szybko, aczkolwiek smak mi się zmienił. Do dzisiejszego dnia czekolada jest dla mnie słona i myślę, że tak już zostanie. Pozdrawiam

Ja miałam dokladnie tak jak opisujesz, jogurt, kisiel, zimny budyń... mialam poparzone gardlo, język i przelyk. Musieli mi przerwać naświetlania na tydzień. Dostawałam leki z oddziału i wszystko wróciło do normy :) A co do smaków to zgadzam się że do dziś niektóre nie powróciły do normy :(