Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

pytanie

Autor: nadja • 18.09.2004 10:48 • 10 odpowiedzi

nadja

18.09.2004 10:48

Odpowiedz

Czy po radioterapii mieliscie przeprowadzane w krotkim czasie TK?Czy jednak musi minąc jakis czas od naswietlen zeby wykonac to badanie?Koncze naswietlania i zastanawiam sie czy decyzje o dalszym leczeniu czy remisji beda podejmowane w ciemno tzn bez tomografii??

aniarg

18.09.2004 21:22

Odpowiedz

2004-09-18 12:48... nadja napisał(a):

Czy po radioterapii mieliscie przeprowadzane w krotkim czasie TK?Czy jednak musi minąc jakis czas od naswietlen zeby wykonac to badanie?Koncze naswietlania i zastanawiam sie czy decyzje o dalszym leczeniu czy remisji beda podejmowane w ciemno tzn bez tomografii??

mnie robili tk dopiero miesiac po radioter. podobno tak trzeba

Kasia

18.09.2004 21:47

Odpowiedz

Mi lekarz powiedział, że TK nie robi się od razu po naświetlaniach, zresztą tak jak i np. USG, ponieważ węzły bezpośrednio po mogą być jeszcze większe, jest to dość duża ingerencja i czasami tak się zdarza, trzeba jakiś czas odczekać.

baldi

18.09.2004 21:49

Odpowiedz

juz dziewczyny napisaly, a ja tylko potwierdze: CT nie robi sie od razu po radio, poniewaz wezly sa (tzn. MOGA BYC) powiekszone i trzeba odczekac.

ewa

19.09.2004 13:10

Odpowiedz

Wszystko potwierdzam . Miałam roboione TK 1 m-ąc po radioterapii i moja masa resztkowa była o sr. 2mmm większa niż poł roku po radioterapii. Obkurczyła się

DiDi

19.09.2004 20:02

Odpowiedz

Ja jestem aktualnie po radioterapi i czekam z niecietpliwoscia na TK bo chce wiedziec co bedzie dalej z moim leczenie a TK pomoze lekarzom podjac decyzje co dalej robic ze mna. Dodam tylko ze moj lekarz planuje dalsza chemioterapie albo interferon.

karola

21.09.2004 15:35

Odpowiedz

Jestem świeżo po radioterapii. Decyzja lekarza onkologa: badania kontrolne za miesiąc. Z badań propomuje mi: tomografia komputerowa, pobranie krwi, USG - w moim przypadku szyi. Tyle mogę powiedzieć, również czekam na badania kontrolne, dam czas moim węzłom na zupełną remisję:)Sama zastanawiam się nad badaniem PET - zdania lekarzy baaaaardzo różne.

Pozdrawiam gorąco. Pa.

angie5

15.03.2007 14:25

Odpowiedz

Sama zastanawiam się nad badaniem PET - zdania lekarzy baaaaardzo różne.

Nie rozumiem...to nie każdy z Was ma badanie PET???dlaczego zdania lekarzy są podzielone?

kate

16.07.2009 13:35

Odpowiedz

Mam bardzo ważne i pilne pytanie. U mojej mamy stwierdzono raka umiejscowionego na migdałku podniebiennym. Początkowe leczenie bez dokładniejszych badań miało obejmować silną chemię a następnie radioterapię. Ale my poszłyśmy zasięgnąć prywatnie porady i okazało się po dokładniejszych badaniach,że komórki rakowe ograniczone są tylko i wyłącznie do migdałka więc został on usunięty operacyjnie. Dalej mieliśmy iść na chemię ale okazało się, że nie jest ona konieczna więc wróciłyśmy do poprzedniego lekarza żeby spytać się co z radioterapią. I stąd moje pytanie jedna lekarka stwierdziła, że żeby zdecydować o radioterapii potrzebne będzie zrobienie CT głowy i szyji, natomiast w centrum onkologicznym inna lekarka bardzo nieprzyjemna stwierdziła, że radioterapia będzie ale niepotrzebne do tego jest uprzednie zrobienie CT. Mi się wydaje że powinno być zrobione CT żeby wiedzieli który obszar mają naświetlać, ale czy mam rację?? Czy przed radioterapią powinno się zrobić CT???? Pomóżcie proszę.

Krisspolonia

16.07.2009 15:39

Odpowiedz

Nie obawiaj się. Współczesna radioterapia nie wygląda tak, że strzela sie w ciemno. W przypadku twojej mamy będzie to wyglądało prawdopodobnie tak, że wytworzą dla niej specjalna maskę, żeby nie drgnęła nawet o minimetr w czasie naświetlania. Potem wykonają TK obszaru do naświetlania. Oczywiście mamusia będzie już w tej maseczse na TK. Wszystko po to żyby jej ułożenie w czasie TK i przyszłego naświetlania było takie same. Dalej wspólnie radiolog z informatykiem ustalą pole naświetlania. I sie zacznie.Pozdrowienia.

kate

17.07.2009 08:30

Odpowiedz

Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź. Maskę już mam ma przygotowaną teraz już tylko czekamy do sierpnia na radio. Mam nadzieję, że rzeczywiście tak zrobią jak mówisz nie sądziłam, że to może tak wyglądać a faktycznie to ma sens. Trochę się uspokoiłam:) Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.