Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

PRZESZCZEP

Autor: olo • 22.02.2011 20:49 • 3 odpowiedzi

olo

22.02.2011 20:49

Odpowiedz
Witam
Jestem tutaj nowy, ale z ziarnicą złośliwą walczę od maja zeszłego roku. Wiadomo najpierw 12 wlewów ABVD i co się okazało po badaniu PET-czynny proces choroby .Teraz jest ESHAP
-to jest straszne.Jestem zakwalifikowany do autogenicznego przeszczepu szpiku w Katowicach i tu bardzo bym prosił osoby ,które sobie z tym poradziły o info. jak to jest .Pozdrawiam Olo

karlos

23.02.2011 11:26

Odpowiedz

ESHAP x 2-4 podań. Potem PET-ocena sytuacji. I auto wg schematu Beam, izolatka, w szpitalu min. 3-4 tyg., choć niekiedy dłużej. Chemia mieloablacyjna od 2-go dnia pobytu, przez dni : 7-9, po 4 (chyba) kroplówki dziennie. Potem bardzo duzo nawodnienia, prowadzisz bilans płynów. Stymulacja Neupogenem lub podobnym. Po powrocie do domu wzgledny reżim żywieniowy ( zależny od wyników ) oraz środowiskowy - lepiej przebywać w domowym zaciszu, i nie wystawiać swojego bardzo słabego wówczas organizmu na działanie chorobotwórczych-infekcyjnych mikrobów. Przez pewien czas zajadać będziesz również okreslona ilość tabletek - w zależności od ośrodka : Heviran 2x dziennie, bactrim, fluconazole, gasec, ospen itd. itp. Dwa pierwsze to absolutny standard przez rok od zakończenia leczenia. Kolejne dwa krótko, ospen np. w Poznaniu zalecają przez rok po przeszczepie 2x dziennie ( do zastanowienia ! czy takie dawki antybiotyku na tak słaby organizm są potrzebne ? ). I tyle. Poczatkowo, b. częste kontrole - co tydzień, potem co 2 tyg., co mies. PET > powrót do zdrowia > kontrole ... coraz rzadsze, i rzadsze ...

karlos

23.02.2011 11:30

Odpowiedz
po przeszczepie, zainteresuj sie jednak tym juz teraz, postaraj się oby wpisano Cię do badania klinicznego z SGN-35.
Wszystko o tym zobacz mój watek pt. terapia celowana.

Aga71

23.02.2011 15:20

Odpowiedz

O 12:30, dnia 2011-02-23 Karlos napisał(-a):

po przeszczepie, zainteresuj sie jednak tym juz teraz, postaraj się oby wpisano Cię do badania klinicznego z SGN-35.

Wszystko o tym zobacz mój watek pt. terapia celowana.

W Katowicach badanie zostanie uruchomione za około 3 miesiące:-). Dzisiaj rozmawiałam w tej sprawie.