Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

powrót ziarnicy?- prośba o radę

Autor: wiolla • 17.02.2011 19:13 • 5 odpowiedzi

wiolla

17.02.2011 19:13

Odpowiedz
Witam serdecznie. Może będzie mi ktoś z Was w stanie doradzić, bo wizytę u onkologa mam wyznaczoną na 2 marca otóż...
Moja mama w 2007 roku zachorowała na ziarnice (miała powiększony migdał i węzły chłonne śródpiersiu), przeszła chemioterapie i radioterapie. Miała zleconą teraz kontrolnie TK brzucha i klatki piersiowej. TK brzucha wyszło ok, tylko ta klatka... "widoczne pojedyńcze wezły chłonne przytchawicze (ok. 4-5) w wym. podł do 9mm. Węzły chłonne wnęk płucnych niezmienione." Poza tym OB 50/78, morfologia w normie. Co prawda przeszła w styczniu grypę i ma zapalenie spojówek oraz stawów ( i mam nadzieje że to wysokie ob jest też tym spowodowane).
I teraz moje pytanie czy mam przyśpieszyć wizytę u lekarza? Czy rozmiar tych węzłów chłonnych jest aż tak niepokojący? (czy może ja jestem przewrażliwiona.)

baldi

17.02.2011 21:23

Odpowiedz
1. jestes przewrazliwiona, ale masz prawo byc.
2. rozmiar wezlow nie jest niepokojacy.
3. stanowczo za wysokie OB, ktore tak jak mowisz - moze byc spowodowane innymi dolegliwosciami.

czy przyspieszac wizyte? powinnas miec telefon do lekarza, skontaktuj sie z nim i skonsultuj wyniki.

wiolla

18.02.2011 08:33

Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź.
Ja nie mam aż tak dobrego kontaktu z lekarzem prowadzącym. Nie wiem jak ludzie trafiają na super lekarzy, którzy im dają numery telefonów, my nie mieliśmy takiego szczęścia. Przyznam szczerze że o to TK musiałam się wykłucić i teraz Pani doktór patrzy na mnie "wilkiem" bo uważa, że to badanie było bez podstawne. Tylko,że po całym zakończonym leczeniu mama nie miała zleconej TK tylko RTG płuc, dlatego tak się uparłam.
Konsultowałam dziś wyniki ze znajomym lekarzem (co prawda nie onkologiem, ale zna się trochę, bo jest orzecznikiem przy komisjach lek. przyznających renty m.in. przy chorobach nowotworowych) powiedział, że prawdopodobnie skończy się na obserwacji tych węzłów, ale zaleca konsultację onkologiczną.

baldi

18.02.2011 09:06

Odpowiedz

O 09:33, dnia 2011-02-18 wiolla napisał(-a):

Ja nie mam aż tak dobrego kontaktu z lekarzem prowadzącym. Nie wiem jak ludzie trafiają na super lekarzy, którzy im dają numery telefonów

chodzilo mi nie o telefon prywatny, ale o kontakt do przychodni, bezposrednio do pokoju, w ktorym przyjmuje Wasz lekarz. tak jest w CO-I. wiadomo kiedy lekarz przyjmuje i zawsze mozna bezposrednio sie dodzwonic w sprawach naglych.

Marek8-

19.06.2011 20:32

Odpowiedz
Witam

Żeby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj. Wszystko wskazuje na to że jestem już zdrowy przynajmniej tak mi mówią lekarze jestem po 4 cyklach ABVD, ale praktycznie cały czas mnie swędzi skura tak jak przed leczeniem,(w czasie ABVD jak i po)mówiłem lekarzom o tym to mówią że wszystko jest ok. Teraz czekam na PETa ale moje pytanie brzmi czy ktoś miał podobnie albo czy komuś mimo że ma remisje ma swędzenie ciała

Pozdrawiam

Gizmo

20.06.2011 17:32

Odpowiedz

Mnie swędziała skóra zaraz po ukończeniu chemioterapii. Ponieważ był to u mnie objaw przed rozpoczęciem leczenia, to myślałam, że osiwieje do czasu kontroli. Okazało się jednak, że remisja się utrzymuje. Swędzenie przeszło z dnia na dzień. Także Twoje objawy wcale nie muszą oznaczać najgorszego:)