Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Prosze o rade

Autor: magda • 15.02.2011 19:35 • 11 odpowiedzi

magda

15.02.2011 19:35

Odpowiedz

Kochanii mam 11 letnia córke wszystko zaczeło sie od wizyty u laryngologa,Julia od wrzesnia jest bezustannie chora .ciagle infekcje gardła oskrzeli zapalenia płuc.wszystko wskazuje na zapalenie migdałow,ale doszło szereg innych niepokojących objawów.Oprócz ciagłych bólów brzucha dziwnych gorączek i potów,wezły są zmienione.niepokoi tolekarzy i dlatego czekamy już na konsultacje hematologiczna.prosze was kochani o rade czy myslice ze to ta ziarnica moze byc wynik usg z przed miesiąca.Obustronnie po nizej kąta powiekszone struktury wezłow chłonnych do 17 mm owalne hypoechogenne,po stronie lewej wzdłuz miesnia scmpowiekszone wezly chlonne doglowowo okragłe hyperechogenne do 14 mm kolgomeratponizej owalne z wnęka.Po miesiacu robiłam wyniki powtorne wezłow zmienionych jest jeszcze wiecej okreslonych jako sznurki korali,oraz sledziona powiekszona 11 cm.morfologia na górnej granicy podwyzszone limfocyty ob11 pocieszcie mnie

iwka0508

16.02.2011 19:22

Odpowiedz

O 20:35, dnia 2011-02-15 magda napisał(-a):

Kochanii mam 11 letnia córke wszystko zaczeło sie od wizyty u laryngologa,Julia od wrzesnia jest bezustannie chora .ciagle infekcje gardła oskrzeli zapalenia płuc.wszystko wskazuje na zapalenie migdałow,ale doszło szereg innych niepokojących objawów.Oprócz ciagłych bólów brzucha dziwnych gorączek i potów,wezły są zmienione.niepokoi tolekarzy i dlatego czekamy już na konsultacje hematologiczna.prosze was kochani o rade czy myslice ze to ta ziarnica moze byc wynik usg z przed miesiąca.Obustronnie po nizej kąta powiekszone struktury wezłow chłonnych do 17 mm owalne hypoechogenne,po stronie lewej wzdłuz miesnia scmpowiekszone wezly chlonne doglowowo okragłe hyperechogenne do 14 mm kolgomeratponizej owalne z wnęka.Po miesiacu robiłam wyniki powtorne wezłow zmienionych jest jeszcze wiecej okreslonych jako sznurki korali,oraz sledziona powiekszona 11 cm.morfologia na górnej granicy podwyzszone limfocyty ob11 pocieszcie mnie

hm, trudno mi to oceniać, nie jestem lekarzem, ale przyznam że objawy sa troche typowe jak dla ziarnicy. Zazwyczaj tomografia komputerowa daje 100% pewność, przynajmniej tak było u mnie.Ciągle kaszlałam, więc TK wykryła guz w śrudpiersiu.Może to nic groźnego ale tez wartoby było zrobic rtg płuc, ja juz bede je robić co roku.

magda

16.02.2011 19:56

Odpowiedz

ona nie kaszle,w pachwinach ipod pachami czzysto,to mnie pociesza jeszcze.myslicie ze takzmienione wezly moga byc powikaniami po tych wszystkich chorobach.znajoma onkolog powiedziala ze czeka nas wycinek,boje sie ze dadza nam antybiotyki i posla do domu,a to cos moze tak sie rozwijac

Nessa

16.02.2011 20:09

Odpowiedz

O 20:56, dnia 2011-02-16 magda napisał(-a):

ona nie kaszle,w pachwinach ipod pachami czzysto,to mnie pociesza jeszcze.myslicie ze takzmienione wezly moga byc powikaniami po tych wszystkich chorobach.znajoma onkolog powiedziala ze czeka nas wycinek,boje sie ze dadza nam antybiotyki i posla do domu,a to cos moze tak sie rozwijac

a córka miała robione wymazy z gardła i badania na choroby wirusowe czy pierwotniaki?

Jak onkolog wspomniała o wycinku to tego się trzymaj, ale pamiętaj, że w razie czego masz nalegać na biopsję chirurgiczną czyli pobranie węzła w całości, a nie biopsję cienkoigłową. Przy tych węzłach, które są hypoechogenne nastepnym krokiem powinno być właśnie pobranie jednego do badania. U córki węzły są o różnej strukturze, więc może to przez infekcje, ale tu nie chcę Cię wprowadzać w błąd bo nie wiem.

magda

17.02.2011 14:42

Odpowiedz

O 21:09, dnia 2011-02-16 Nessa napisał(-a):

O 20:56, dnia 2011-02-16 magda napisał(-a):

a córka miała robione wymazy z gardła i badania na choroby wirusowe czy pierwotniaki?

Jak onkolog wspomniała o wycinku to tego się trzymaj, ale pamiętaj, że w razie czego masz nalegać na biopsję chirurgiczną czyli pobranie węzła w całości, a nie biopsję cienkoigłową. Przy tych węzłach, które są hypoechogenne nastepnym krokiem powinno być właśnie pobranie jednego do badania. U córki węzły są o różnej strukturze, więc może to przez infekcje, ale tu nie chcę Cię wprowadzać w błąd bo nie wiem.

Miala pobrany wymaz z nosa gardla i z krwi tez cos jej tam robili bo pisało ze jałowo.w gardle wyszedl paciorkowiec aso 265,nos czysty brala na to antybiotyk.nie wiecie jaka powinna byc sledziona u dzieci lekarz powiedział ze jest troszke powiekszona11 cm.wciąz boli ja brzuch i najbardziejco mnie martwi pomimo ze jest łakomczuchem traci apetyt maniakalnie waze ja, ogolnie pomalutku dostaje obłedu boje sie zz.marze zeby to byl koszmarny sen!!!!

zoisyte

18.02.2011 20:40

Odpowiedz

O 15:42, dnia 2011-02-17 magda napisał(-a):

Miala pobrany wymaz z nosa gardla i z krwi tez cos jej tam robili bo pisało ze jałowo.w gardle wyszedl paciorkowiec aso 265,nos czysty brala na to antybiotyk.nie wiecie jaka powinna byc sledziona u dzieci lekarz powiedział ze jest troszke powiekszona11 cm.wciąz boli ja brzuch i najbardziejco mnie martwi pomimo ze jest łakomczuchem traci apetyt maniakalnie waze ja, ogolnie pomalutku dostaje obłedu boje sie zz.marze zeby to byl koszmarny sen!!!!

No to się obudź. To nie ZZ.

magda

20.02.2011 15:05

Odpowiedz

O 21:40, dnia 2011-02-18 Zoisyte napisał(-a):

Wczoraj odebrałam kolejne wyniki potrzebne nam na wizyte hematologiczna wbc-4 ,rbc-5,5,hgb-13,4,hct-40,mcv-73,7,mch-24,7,plt-231,limf-46,w rozmazie podwyzszone limf 56 .Robiłam jej tez swieży wymaz z gardła i nosa niz nie wykazało.Dzis rano zaraz po wstaniu z łożka córka skarżyła sie na swiąd skóry,i prawie doznałam szoku cale ciało w grudkowo czerwonej wysypce.Uczuleniowa stwierdził lekarz,pomimo ze nic podejrzanego nie jadla a testy skórne sprzed 2 tygodni wykluczyły skórna na nic nie jest uczulona.

belcia

20.02.2011 16:41

Odpowiedz

O 16:05, dnia 2011-02-20 magda napisał(-a):

O 21:40, dnia 2011-02-18 Zoisyte napisał(-a):

Wczoraj odebrałam kolejne wyniki potrzebne nam na wizyte hematologiczna wbc-4 ,rbc-5,5,hgb-13,4,hct-40,mcv-73,7,mch-24,7,plt-231,limf-46,w rozmazie podwyzszone limf 56 .Robiłam jej tez swieży wymaz z gardła i nosa niz nie wykazało.Dzis rano zaraz po wstaniu z łożka córka skarżyła sie na swiąd skóry,i prawie doznałam szoku cale ciało w grudkowo czerwonej wysypce.Uczuleniowa stwierdził lekarz,pomimo ze nic podejrzanego nie jadla a testy skórne sprzed 2 tygodni wykluczyły skórna na nic nie jest uczulona.

witaj nie chce cie straszyc ale wszystkie objawy wzkazuja na zz moj syn mial identyczne objawy co twoja corka oprocz swedzenia skory,ale najbardziej wiarygodny wynik bedzie z biopsji a czy corka przechodzila mononukleoze?

Asowa

21.02.2011 09:23

Odpowiedz

.Dzis rano zaraz po wstaniu z łożka córka skarżyła sie na swiąd skóry,i prawie doznałam szoku cale ciało w grudkowo czerwonej wysypce.Uczuleniowa stwierdził lekarz,pomimo ze nic podejrzanego nie jadla a testy skórne sprzed 2 tygodni wykluczyły skórna na nic nie jest uczulona.

Magda, teraz panuje jakiś wirus i cała masa ludzi ma właśnie dziwną podejrzaną wysypkę...

Lekarze nie wiedzą co to jest i jak leczyć.

Wysypka może być zwykłym przypadkiem.

magda

21.02.2011 19:13

Odpowiedz

wiem jestem panikara straszna dzis 2 dzien z wysypka nic jej nie przeszło wrecz odwrotnie,wapno ,clemastin,zyrtex tez jej dałam cale szczescie jutro mamy lekarxza.napisze jak cos sie dowiem mamnadzieje ze we wrocławiu sa dobrzy lekarze i zdjagnozuja ja, bo najgorsza jest niemoc i te okropne czekanie.

magda

23.02.2011 13:44

Odpowiedz

kochani wczoraj mielismy wizyte u hematologa,wogóle to musiałam pojechac az do niego zeby dowiedziec sieze dziiecko ma rózyczke! dla naszych lekarzy to alergia.natomiast wezły doktor powiedział ze pomimo iz opisane sa inaczej dlaniego sa typowo odczynowe a kształtem i ułozeniemzupelnie sie nie martwic.kazał szybka wyciąc te paskudne migdaliska zrobic potem powtorne usg i cieszyc sie zdrowwym dzieckiem.zadna biopsja nie wchodzi w gre.Powietrze zeszło ze mnie jak z dziurawego materaca.ciesze sie a wam wszystlimdziekuje za wsparcie i zycze duzo zdrówka.