Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Powiększone węzły- pytania o diagnostykę.

Autor: KlaraKrk • 09.02.2011 10:31 • 2 odpowiedzi

KlaraKrk

09.02.2011 10:31

Odpowiedz
Witam!
Mam krótkie pytanie: czy biorąc pod uwagę niżej opisane czynniki mam się czym martwić.

Mam wyczuwalne "kulki" w zagłębieniu obojczyka lewego (większa kulka) i prawego (mała) oraz powiększony węzeł na szyi z lewej strony. Od jakiegoś czasu mam mocno wyczuwalne węzły w prawej pachwinie.
Węzeł przy lewym obojczyku wyczułam rok temu, wydaje mi się że nie urósł, stąd zastanawiam się czy te węzły wyczuwam bo jestem bardzo szczupła?
Jakiś czas temu z innego powodu miałam robione USG jamy brzusznej i badania krwi.

W USG wszystko ok, jedynie śledziona 12,3 cm, ale to nie ma ponoć znaczenia.
Wyniki krwi:
wszystko w normie oprócz OB= 22
Hematokryt 48.6 [37-47]
RBC 5.21 [3,8-5.2]
RDV-CV 15 [norma do 14.8]
Mam azs, więc swędzenie skóry nie uznaje za objaw zz.
Poza tym utrata wagi, ale to prawdopodobnie przez przeprowadzkę do innego miasta i stresy.
Chciałabym zapytać o obiektywną opinię, bo w rodzinie był przypadek ziarnicy i to może wpływać na mój osąd.

W każdym razie termin USG mam w piątek, wtedy wszystkiego się dowiem, ale byłabym wdzięczna gdyby ktoś podpowiedział mi czy samo USG wystarczy by wykluczyć zz i uspokoic rodziców, bo strasznie panikują.

Pozdrawiam:)
Klara

Nessa

09.02.2011 10:51

Odpowiedz

O 11:31, dnia 2011-02-09 KlaraKrk napisał(-a):

W każdym razie termin USG mam w piątek, wtedy wszystkiego się dowiem, ale byłabym wdzięczna gdyby ktoś podpowiedział mi czy samo USG wystarczy by wykluczyć zz i uspokoic rodziców, bo strasznie panikują.

Klara

jak węzły w usg wyjdą odczynowe to raczej nie ma się czym martwić. Możliwe, że to przez Twoje azs. Pozdrawiam

Misiek

09.02.2011 12:52

Odpowiedz

O 11:51, dnia 2011-02-09 Nessa napisał(-a):

O 11:31, dnia 2011-02-09 KlaraKrk napisał(-a):

Klara

jak węzły w usg wyjdą odczynowe to raczej nie ma się czym martwić. Możliwe, że to przez Twoje azs. Pozdrawiam

To USG szyi sobie zrób koniecznie! Nie jestem pewny czy krew którą robiłaś była z rozmazem manualnym, jeżeli nie, to zrób w tym kierunku jeszcze badanie, wtedy powinno się to wszystko rozjaśnić. Będzie dobrze napewno :) pozdrawiam