Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Wyniki krwi. Monocyty, neutrofile i eozynofile.

Autor: Vigor • 01.02.2011 17:00 • 4 odpowiedzi

Vigor

01.02.2011 17:00

Odpowiedz
witam, dzisiaj odebrałem badania krwi. wszystko w normie oprócz:

Neutrofile 2.34 norma 2.5-7.0
eozynofile 0.7% norma 1.0-5.0%
Monocyty 11.4% norma 2.0-10.0%

OB : 2

reszta jest w normie.
podwyższone monocyty to objaw np. ziarnicy więc troche się przestraszyłem. ale kolejnym objawem ziarnicy są podwyższone eozynofile.. których mam ciut za mało.
Do lekarza idę tak czy tak bo żuchwowe mam powiększone no i nadobojczykowy lekko. ;/
Ale pytanie mam.. czy te monocyty to jakoś mocno powiększone? tzn. widzę, że o 1.4% ale czy to stosunkowo dużo? i skąd te eozynofile?

Vigor

01.02.2011 17:12

Odpowiedz
Monocyty 11.4% norma 2.0-10.0%

natomiast w rozmazie manualnym wychodzi, że jest w normie
Monocyty 6 norma 3-8.

i komu tu wierzyć? człowiekowi czy maszynie?! :)

ankaanka

02.02.2011 13:50

Odpowiedz

człowiekowi, przynajmniej tak mawia mój lekarz

Vigor

02.02.2011 14:40

Odpowiedz

O 14:50, dnia 2011-02-02 ankaanka napisał(-a):

człowiekowi, przynajmniej tak mawia mój lekarz

mi tak samo powiedział mój dzisiaj. żebym raczej wierzył człowiekowi. internista wyczuł powiększone węzły pod żuchwą.. a to co ja brałem za nadobojczykowy wziął za ścięgno. na ścięgno mi to nie wygląda nic a nic. ścięgna chyba potrafię ocenić ;) a to jest miękki placek który skacze pod palcem.. chyba, że to ścięgno jest jakieś powiększone i rozpłaszczone. nieważne.

dostałem skierowanie do hematologa ('wrazie czego' i dlatego, że internista nie mógł mi wystawić skierowania na USG węzłów). idę do niego we wtorek..zobaczymy co powie. :)

kolchicyna

02.02.2011 20:31

Odpowiedz
Witam,
Przede wszystkim, żeby dało się zinterpretować wynik badania musisz przepisać go w całości - to co podałeś jest wyrwane z kontekstu. W przebiegu ziarnicy, u niektórych pacjentów, rzeczywiście obserwowana jest monocytoza BEZWZGLĘDNA we krwi obwodowej tzn. że dochodzi do wzrostu liczby monocytów, powyżej wartości przyjętych za referencyjne, w jednostce objętości pełnej krwi. U Ciebie można co najwyżej o monocytozie względnej czyli zwiększonym odsetku monocytów. Wartości procentowe informują przede wszystkim o wzajemnym stosunku liczbowym limfocytów, granulocytów i monocytów. Aczkolwiek wahania na poziomie 1-2% poniżej/powyżej norm referencyjnych właściwie nie mają znaczenia diagnostycznego.
Pozdrawiam