Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

wynik usg.. bardzo dla mnie niejasny!

Autor: foresia • 26.01.2011 21:38 • 2 odpowiedzi

foresia

26.01.2011 21:38

Odpowiedz
Witajcie.. Od ponad roku mam powiększone węzły szyjne( podżuchwowe).. Tak naprawdę, to od roku je dostrzegam, ale coś mi świta.. że już wcześniej miałam przebłyski i wydawały mi się większe. Ale, że nie bolało to nie zawracałam sobie głowy.. Na jesieni tego roku miałam zapalenie węzłów. Oprócz tego ( zwyczajnego jak mi się wydawało) powiększenia czułam okropny ból. Dostałam 2 antybiotyki, jeden po drugim.. Ból ustąpił, powiększenie zostało. Zalecono mi morfologię, w której nic nie wykazano.. m.in. OB 11.
Jestem po usg.. oto wynik:
" Ślinianki przyuszne i podżuchwowe symetryczne, o jednorodnej echostrukturze. Tarczyca niepowiększona, jednorodna. W obrębie szyi obustronnie za m. m-o-s w okolicach podżuchwowych dość liczne owalne obszary hipoechogeniczne śr. 9-22 mm sugerujące węzly chłonne ( całą armię jak to stwierdził lekarz) W rzucie wskazywanego przez pacjętkę guzka podobne obszary (śr 12 mm i 22 mm."
W załązeniu pełno zdjęć usg, ktore przypominają mi planszę do gry "statki", bo tyle tam zaznaczeń.
Martwię się okropnie.. Może trochę za późno.. sumienie mnie gryzie, że bagatelizowałam to wcześniej.
Aha.. dodam, że boli mnie często pod pacha.. taki ucisk promieniujący na rękę.. oraz często ucisk w pachwinach.. nie mam pojęcia, czy to ma jakieś znaczenie. A co do świądu to od jakiś 4 lat mam świąd łydek.. czasem tak upiorny, że drapię się do krwi.. Alergolog i dermatolog wykluczyli alergie i choroby grzybicze. A na samym początku jak ten świąd wystąpił to jeszcze był strasznie mocny pod pachą, ale po roku przeszło. Co do samopoczucia, mogę stwierdzić, że jest gorzej niż było.. jestem osłabiona.. i co chwile wyskakuje mi opryszczka na ustach.
Proszę kochani o opinie, radę..
Pozdrawiam

Nessa

26.01.2011 23:09

Odpowiedz

O 22:38, dnia 2011-01-26 foresia napisał(-a):

Proszę kochani o opinie, radę..

Pozdrawiam

no a lekarz prowadzący coś powiedział na to? sugerowałabym się z Twojej wypowiedzi węzłami hipoechogenicznymi. Pełno o tym na forum. Te hipoechogeniczne są niepokojące i wypada je diagnozować bardziej. Może to być coś, może nic. Lekarz na pewno powie Ci więcej. Pozdrawiam

foresia

27.01.2011 14:04

Odpowiedz

no a lekarz prowadzący coś powiedział na to? sugerowałabym się z Twojej wypowiedzi węzłami hipoechogenicznymi. Pełno o tym na forum. Te hipoechogeniczne są niepokojące i wypada je diagnozować bardziej. Może to być coś, może nic. Lekarz na pewno powie Ci więcej. Pozdrawiam

lekarz prowadzący przepisał antybiotyk na 5 dni.. I to mnie martwi, ponieważ na jesieni miałam antybiotyk jeden za drugim.. Skoro nie pomogły.. to dlaczego miałoby teraz być inaczej. Ale póki co łykam piguły.. i kompletnie nie wiem co dalej.. heh