Waldek
22.01.2011 19:44
Witam, jestem przestraszony pewnie jak wiekszosc tutaj piszących(początkujących)Od paru lat mam powiekszone 2 wezły chlonne na szyi. Parę miesiecy temu robiłem usg, ten wiekszy obok slinianki podzuchwowej ma 22x13mm - z tego co zdazyłem doczytac jest on sporawy, lekarz na wyniku usg zaznaczył ze sa to wezły powiekszone odczynowo i dał skierowanie do laryngologa. laryngolo obejrzał gardło i poweidział ze mam ropne migdałki(choc ja nie odczuwam jakis problemów z migdałami), dał antybiotyk i po tygodniu kazał przyjsc. Wezły nic sie nie pomniejszyly ale patrzac znow w gardło powiedział ze migdłki wciaz sa ropne( duszac mi kijkiem na migdałka ponoc leciala z niego ropa.) Odpusciłem sobie sprawe migdałów a wezły wciaz jak byly tak sa. Czy to moze byc sprawa tych migdałkow? Dodam ze mam wciaz zaczerwienione gardło takie w czerwone plamy(byc moze to skutek wieloletniego refluksu zołądkowego? Ostatnio robiłem morfologie z rozmazem i wszysktko ok. Limfocyty - 37%, ob -5. Czy mam dalej diagnozowac te wezły? czy odpuscic? co byscie doradzili?Mam apetyt. (niestety sporą nadwagę tez) nie mam potów nocnych. Od tygodnia zaczeła mnie jednak swedzic skóra. Sam juz niew eim. Zona juz ze mna nie moze wytrzymac w domu, ze tak panikuje i ciagle siedze w internecie. Ale martwi mnie ten swad skóry. Jakbym kogos mogl prosic o rade co dalej robic? isc do hematologa? Czy wezły odczynowe sa przeciwienstwem wezłów hipoechogenicznych? Zastawiam sie tez co moge miec na karku tzn. albo piwekszone wezły albo otłuszczone wartswt skóry? zaraz pod włosami, idealnie równe z obu stron, miekkie, tak jakby tłuszcz pod skórą, zwłaszcza przy mojej nadwadze. Sorki za panike i bałagan w mojej wypowiedzi ale chciałbym tyle napisac a pewnie nie wszystko jest wazne...czekam na podpowiedzi osób które sa w temacie:-)