2004-09-27 13:06... KooT napisał(a):
Hej!
Czy da sie jakos przygotowac do chemioterapii zeby przejsc ja lagodniej? Jakies leki, witaminy ? Prawdopodobnie bede mial pierwsza chemie za 2 tygodnie (ABVD).
Kiedy pojawiaja sie te skutki uboczne (mdlosci wymioty) juz podczas podawania ? I ile trwa zwykle 'wlew' ?
Ja miałam podawaną chemie ok. 3,5 godziny, ale to jest bardzo różnie, jednak musisz się przygotować na dłuższe siedzenie, ponieważ jeden z leków jest przeważnie podawany wolniej, aby nie bolały żyły. Chemie znosi się bardzo różnie, ja pierwsze 6 przeszłam nieźle, jednak później sama zaczęłam się nakręcać jak to może być źle, no i niestety było. Nie myśl o tym co może się wydarzyć, a wszystko będzie dobrze, zobaczysz. Są osoby, które naprawdę nie odczuwają żadnych skutków, jednak jeżeli już wystąpią jakieś skutki uboczne to trzeba je przeczekać i nie martwić się, to zazwyczaj szybko mija.
Głowa do góry, wszystko będzie dobrze, strach ma wielkie oczy, to gorzej wygląda niż naprawdę jest.
Ja się właśnie dowiedziałam 2 dni temu, że jestem już zupełnie zdrowa, zobaczysz że niedługo to wszystko będzie już tylko wspomnieniem.
Powodzenia!!!