Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Przygotowanie do chemii?

Autor: koot • 27.09.2004 11:06 • 5 odpowiedzi

koot

27.09.2004 11:06

Odpowiedz
Hej!
Czy da sie jakos przygotowac do chemioterapii zeby przejsc ja lagodniej? Jakies leki, witaminy ? Prawdopodobnie bede mial pierwsza chemie za 2 tygodnie (ABVD).

Kiedy pojawiaja sie te skutki uboczne (mdlosci wymioty) juz podczas podawania ? I ile trwa zwykle 'wlew' ?

Pozdrawiam.

aniarg

27.09.2004 11:21

Odpowiedz

2004-09-27 13:06... KooT napisał(a):

Hej!

Czy da sie jakos przygotowac do chemioterapii zeby przejsc ja lagodniej? Jakies leki, witaminy ? Prawdopodobnie bede mial pierwsza chemie za 2 tygodnie (ABVD).

Kiedy pojawiaja sie te skutki uboczne (mdlosci wymioty) juz podczas podawania ? I ile trwa zwykle 'wlew' ?

Pozdrawiam.

czesc wlewy trwaja roznie, a skutki uboczne pojawiaja sie raczej po wlewie , ale slyszalam o osobach ktore juz w czasie wlewu odczuwaja jego skutki. najwazniejsze to nie dac sie zwariowac. po abvd nie jest tak zle. trzymaj sie i nie martw sie na zapas. trzymam kciuki.

Ewa

27.09.2004 12:50

Odpowiedz

Jedna podstawowa rada. Nie jedz bezpośrednio po wlewie. Moja Kasia po pierwszym wlewie, też abvd, miała wilczy apetyt i najadła się. Efekt był bardzo nieprzyjemny, żołądek wysiadł b. szybko i nieźle jej dokuczył. Potem byłyśmy mądrzejsze, pierwszy lekki posiłek zjadała na kolację. Na drugi dzień było już normalnie. Witaminy brała tylko naturalne. Piła dużo soków z buraków, marchwi i jadła generalnie wszystko. Po każdym wlewie odchorowała jeden dzień, ale potem było dobrze. Niestety podczas ostatnich wlewów żołądek odzywał się już podczas wlewu. Ale tak nie musi wcale być. Życzę jak najłagodniejszych skutków chemii. Pozdrawiam

Kasia

27.09.2004 14:25

Odpowiedz

2004-09-27 13:06... KooT napisał(a):

Hej!

Ja miałam podawaną chemie ok. 3,5 godziny, ale to jest bardzo różnie, jednak musisz się przygotować na dłuższe siedzenie, ponieważ jeden z leków jest przeważnie podawany wolniej, aby nie bolały żyły. Chemie znosi się bardzo różnie, ja pierwsze 6 przeszłam nieźle, jednak później sama zaczęłam się nakręcać jak to może być źle, no i niestety było. Nie myśl o tym co może się wydarzyć, a wszystko będzie dobrze, zobaczysz. Są osoby, które naprawdę nie odczuwają żadnych skutków, jednak jeżeli już wystąpią jakieś skutki uboczne to trzeba je przeczekać i nie martwić się, to zazwyczaj szybko mija.

Głowa do góry, wszystko będzie dobrze, strach ma wielkie oczy, to gorzej wygląda niż naprawdę jest.

Ja się właśnie dowiedziałam 2 dni temu, że jestem już zupełnie zdrowa, zobaczysz że niedługo to wszystko będzie już tylko wspomnieniem.

Powodzenia!!!

karola

30.09.2004 10:16

Odpowiedz
Czewść!!!
Jestem po 12 wlewach ABVD = 6 kursów chemii.
Do chemii nie można się przygotować, a już na pewno nie mają wpływ żadne witaminki!!!
Nie ma żadnego środka, który by zachamował objawy uboczne chemioterapii. jedo jest najważniejsze!!! - nastawienie psychiczne. Nie możesz czekać na objawy, ale starać się myśleć pozytywnie: że chemia leczy i jak tylko wlwe się skończy, z każdym dniem będzie lżej!!!
Przecież ona jest po to, żeby zabić te niezdarne komórki, które wkroczyły między zdrowe! No nie???
Jeśli zaś chodzi o czas wlewu: nie bądź nastawiona na to, że będzie krótko. Jest bardzxo różnie, u mnie rekord to 6 godzin ABVD - i nie przyspieszaj kroplówek, ja na początku to robiłam, ale jak się dowiedziałam o dkutkach ubocznych - uuuuuuuuuuuuuuuu - lepiej nie!!!! Niech kapie po woli. Przeżyje się.
ŻYCZĘ OPTYMIZMU!!!
Karolina

koot

30.09.2004 15:37

Odpowiedz
Dzieki wszyskim za slowa otuchy ;)

Pozdrawiam!