Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ile statystycznie pochłania ZZ ?

Autor: Betinka • 25.06.2005 18:58 • 6 odpowiedzi

Betinka

25.06.2005 18:58

Odpowiedz

Witam wszystkich :) Jestem od roku w remisji ZZ i nie mam "zielonego pojęcia", gdzie mogłabym uzyskać informacje , które pokazywałyby ile osób ma nawrót ZZ....ile osób zmarło na ZZ :( oraz ile osób wyzdrowiało i nigdy nie miało nawrotu :). Jeżeli są wśród Was osoby, które miałyby takie informacje lub pokierowałyby mnie pod jakiś sensowny adres to będę wdzięczna.

Joaśka Ż.

25.06.2005 21:12

Odpowiedz

O 20:58, dnia 2005-06-25 Betinka napisał(-a):

Witam wszystkich :) Jestem od roku w remisji ZZ i nie mam "zielonego pojęcia", gdzie mogłabym uzyskać informacje ,

Zoisyte

26.06.2005 10:38

Odpowiedz

O 20:58, dnia 2005-06-25 Betinka napisał(-a):

Witam wszystkich :) Jestem od roku w remisji ZZ i nie mam "zielonego pojęcia", gdzie mogłabym uzyskać informacje , które pokazywałyby ile osób ma nawrót ZZ....ile osób zmarło na ZZ :( oraz ile osób wyzdrowiało i nigdy nie miało nawrotu :). Jeżeli są wśród Was osoby, które miałyby takie informacje lub pokierowałyby mnie pod jakiś sensowny adres to będę wdzięczna.

Kiedyś umieściłem takiego posta ze statystykami.

Nie chce mi się po raz drugi odgrzebywać tych wszystkich danych.

Jakby SZEF mógł wydobyć to ze starego forum.

fantomasz

26.06.2005 12:53

Odpowiedz

O 12:38, dnia 2005-06-26 Zoisyte napisał(-a):

Jakby SZEF mógł wydobyć to ze starego forum.

i ja bym chetnie statystyki przeglodna ! prozba do szfa jak by mogl udostepnic mile widziane!

Aisak

27.06.2005 14:30

Odpowiedz

O 14:53, dnia 2005-06-26 fantomasz napisał(-a):

O 12:38, dnia 2005-06-26 Zoisyte napisał(-a):

> Jakby SZEF mógł wydobyć to ze starego forum.

i ja bym chetnie statystyki przeglodna ! prozba do szfa jak by mogl udostepnic mile widziane!

Jesli mozna to również proszę na maila.

Interesuje mnie też czy są jakieś dane na temat ile osób chorując w młodym wieku nie miało nigdy nawrotu i zmarło w podeszłym wieku.

Czy wiadomo, jesli chodzi o nawrót, czy pacjent będący pod stałą kontolą lekarską, który np miał pierwszą diagnozę IIA - ewentualny nawrót będzie miał o stopień wyższy czy nie ma takiej reguły?

POza tym proszę bardzo o kontakt z młodymi kobietami w remisji które zdecydowały się na dziecko! Pozdrawiam wszystkich gorąco!

baldi

28.06.2005 10:03

Odpowiedz
duzo statystyk (nie tylko umieralnosci) znajdziesz w serwisie PUBMED.

baldi

06.05.2006 09:52

Odpowiedz
a tak sobie mysle, ze odgrzeje zeszlorocznego wątka ;)

dotarlem do statystyk umieralnosci z 1999 roku.. jesli ktos ma aktualniejsze dane z checia bym je zobaczyl..

fragment tekstu, ktory napisalem: 03.12.2002 21:05
Po przestudiowaniu około trzydziestu stron poświęconych medycynie i zawierających informacje o ziarnicy ciężko ustosunkować się do tego, co można tam znaleźć. Zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. W 1999 roku na ziarnicę złośliwą zachorowało 780 osób.. Ile zmarło? 422 osoby (czyli umieralność rzędu 54%). Niezwykła skuteczność choroby przeraża!!! Uważny czytelnik zauważy także, że w tym samym serwisie, który podał powyższe dane, znajduje się informacja o tym, że wyleczalność ziarnicy wynosi do 90%...

juz jakis czas temu poczytalem sobie n/t nowego sposobu generowania statystyk umieralnosci dla chorob nowotworowych, by tak zmanipulowac dane, by umieralnosc byla jak najnizsza.. co wiecej, czytalem takze o tym, ze tak naprawde umieralnosc juz po wykryciu dobrze dzialajacych cytostatykow (lata 70te XXw) wcale nie rozni sie od umieralnosci, ktora mamy teraz.. sek tylko w odpowiedniej interpretacji danych statystycznych, by "nam" wydawalo sie, ze postep medycyny jest coraz wiekszy..

komu wierzyc?
ma ktos dane podobne do tych napisanych powyzej ale z lat dalszych?

ja widzialem dane o umieralnosci chloniakow w ogole (w podzieleniu na wojewodztwa) i tez sa one malo optymistyczne (srednioroczna umieralnosc powyzej 50%)..