Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wyniki po pobraniu węzła

Autor: żonaadama • 14.01.2011 09:05 • 9 odpowiedzi

żonaadama

14.01.2011 09:05

Odpowiedz
Mąż miał wycięty do badania węzeł.Na kartce z wynikami widnieje coś takiego:

Classical Hodgkin lymphoma ( NS2 )
Immunofenotyp komórek RS i H : CD30+ , CD15+ , LCA- , CD43- , CD20-

LPX: 5

Kaśku

14.01.2011 10:50

Odpowiedz

Witam,

W Twoim poscie wprawdzienie ma zawartgo pytania, ale pewnie się zastanawiacie co te wyniki znaczą. Najlepiej oczywiscie poczekac na interpretację lekarza...ale póki co to z wyników można się zorjętować że u Twojego męża wyszła ziarnica o klasyfikacji Nodular Sclerosis - typ II (czyli trochę rzadsza odmiana.

Nie bardzo wiem co może oznczać LPX-5 (zastanawiałam sie czy literki mogą opisywać zajęte organy, ale nie chciałabym wprowadzać nikogo w błąd.

Życzę dużo, dużo zdrowia i powodzenia.

Pozdrawiam,

Kasia

zonaadama

14.01.2011 11:02

Odpowiedz

O 11:50, dnia 2011-01-14 Kaśku napisał(-a):

Witam,

W Twoim poscie wprawdzienie ma zawartgo pytania, ale pewnie się zastanawiacie co te wyniki znaczą. Najlepiej oczywiscie poczekac na interpretację lekarza...ale póki co to z wyników można się zorjętować że u Twojego męża wyszła ziarnica o klasyfikacji Nodular Sclerosis - typ II (czyli trochę rzadsza odmiana.

Nie bardzo wiem co może oznczać LPX-5 (zastanawiałam sie czy literki mogą opisywać zajęte organy, ale nie chciałabym wprowadzać nikogo w błąd.

Życzę dużo, dużo zdrowia i powodzenia.

Pozdrawiam,

Kasia

ma duże guzy węzłów śródpiersia.Na TK wyszło ich kilka.

"duża masa węzłowa wielkości 150x90x75 w śródpiersiu górnym

powyżej łuku aorty węzły tworza pakiet wielkości 90x100

w śródpiersiu tylnym masa węzłowa 42x27. na wys pnia płucnego masa węzłowa 90x110mm

w seg.4 płuca prawego niedodma płytkowa z ucisku

płyn w prawej jamie opłucnej

serce wielkością normalne "

właśnie wyszedł z wizyty. lekarz powiedział,że nie ma okreslonego stadium i prawdopodobnie trzeba pobrać szpik, ale już w środe ma się zgłosić na oddział i bez stopnia zaawansowania zaczną leczenie, jest ponoć takie samo w stadium II,III i IV

to prawda?

Nessa

14.01.2011 11:21

Odpowiedz

O 12:02, dnia 2011-01-14 zonaadama napisał(-a):

właśnie wyszedł z wizyty. lekarz powiedział,że nie ma okreslonego stadium i prawdopodobnie trzeba pobrać szpik, ale już w środe ma się zgłosić na oddział i bez stopnia zaawansowania zaczną leczenie, jest ponoć takie samo w stadium II,III i IV

to prawda?

a jakaś tomografia? PET? zlecone?

Leczenie jest podobne, różni się ilością chemii no i indywidualną odpowiedzią na leczenie.

(jak źle mi się zacytuje to proszę o wybaczenie, dopiero to rozgryzam)

baldi

14.01.2011 11:24

Odpowiedz

Nie bardzo wiem co może oznczać LPX-5

klasyfikacja ziarnicy jest na tej stronie: http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_klasyfikacja

zonaadama

14.01.2011 11:24

Odpowiedz

O 12:21, dnia 2011-01-14 Nessa napisał(-a):

to prawda?

Leczenie jest podobne, różni się ilością chemii no i indywidualną odpowiedzią na leczenie.

wyżej zacytowałam opis tomografi z kontrastem

zonaadama

14.01.2011 11:30

Odpowiedz

O 12:24, dnia 2011-01-14 zonaadama napisał(-a):

to prawda?

ale tu jest L i P bez plusa (+)

czyli,że te organy nie są zajęte?

czy już samo ich istnienie (LP) w opisie mówi o tym,że są zajęte?

bo X to duże guzy a 5 to ich liczba

przepraszam,że tak bez ładu i składu ale pewnie niebawem naucze się operować skrótami

zonaadama

16.01.2011 22:13

Odpowiedz

O 12:30, dnia 2011-01-14 zonaadama napisał(-a):

O 12:24, dnia 2011-01-14 zonaadama napisał(-a):

to prawda?

przepraszam,że tak bez ładu i składu ale pewnie niebawem naucze się operować skrótami

powiedzcie mi proszę co znaczy to

bo zwariuje

Kaśku

17.01.2011 09:01

Odpowiedz

powiedzcie mi proszę co znaczy to

bo zwariuje

Hajka

To że tam nie ma postawionego plusa to nic nie znaczy. Sama piszesz że mąż ma dużą masę w śródpiersiu i płyn w jamie opłucnej...więc to co Baldi napisał jest bardzo prawdopodobne tzn:

L - zajęcie płuc

P - zajęcie opłucnej

X gdy średnica guza w śródpiersiu wynosi powyżej 10cm (bulky disease)

Po ponownym przeczytaniu opisu Dr. Janusza Medery powyższe tym bardziej wydaje się tym bardziej prawdopodobne...a cyfra 5 może oznaczac że jest zajętych 5 obszarów anatomicznych.

Zresztą poniżej wklejam link do artykułu.(trochę długi, ale działa)

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Sm1kguBJXIUJ:www.onkologia.zalecenia.med.pl/darmowy_pdf.phtml%3Findeks%3D4%26indeks_art%3D184+ziarnica+z%C5%82o%C5%9Bliwa+janusz+meder&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjN8xjLj_5TWDGXjYi9Lhet8mz7DJd-enQe5LdVbIfzn2J89ax71oy3jyKmuouVzMyvCtOiszCwtOR5I2baxnAGgB0cukwUMAfY-qZt-rzqcp3jHhJN_XAVfX_zvtxWbOq0TNuS&sig=AHIEtbRA2mwnqBorr0P9OLLtxhcrtpw8mQ

Może właśnie ten tekst pomoże wam nieco więcej zrozumieć.

Dużo zdrówka,

Kasia

JimmiXzSq

20.05.2017 20:16

Odpowiedz

Mo2BpH http://www.LnAJ7K8QSpkiStk3sLL0hQP6MO2wQ8gO.com