Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

jak wygląda nawrót ZZ

Autor: Robert • 10.01.2011 11:25 • 10 odpowiedzi

Robert

10.01.2011 11:25

Odpowiedz

Proszę o pomoc. Moja żona 8 lat temu zachorowała na ZZ wyskoczyło nad obojczykiem i pod pachami. Od dwóch miesięcy ma powiększony węzeł chłonny na szyi około 3mm, jak na razie nie ma żadnych objawów a krew jest w porządku, a węzeł ten jest już dwa miesiące taki sam.Byliśmy na kontroli w szpitalu i pani doktor powiedział, że to nie jest to i nie ma czym się martwić. Skłoniłem moją żona do pójścia do prywatnego lekarza onkologi,ten ją przebadał i zrobił USG i powiedział że zdjęcia USG wynika że to nie jest ZZ. Proszę o informację jak przy nawrocie ZZ szybko powiększają się węzły chłonne, jakie zazwyczaj duże wyskakują i czy lekarz onkolog potrafi za pomocą USG stwierdzić czy to nie jest ZZ i w jakie zrobić badania na tym 3mm węźle chłonnym aby dowiedzieć się co to jest.wiem że szybko rozpoznanie to lepsze leczenie.Z góry dziękuje za informacje.

asia

10.01.2011 11:59

Odpowiedz

jeśli nie popełniłeś błędu i węzeł ma faktycznie 3 mm to jest on w granicy normy i raczej nie ma się czym martwić. Lekarz z opisu usg może wywnioskowac czy to zz czy nie biorąc pod uwagę echogeniczność węzła, fakt czy ma zatokę tłuszczową czy nie. bynajmniej tak mi się wydaję, jeśli walnęłam byka poprawcie mnie. pozdrawiam

baldi

10.01.2011 12:17

Odpowiedz

O 12:25, dnia 2011-01-10 Robert napisał(-a):

Od dwóch miesięcy ma powiększony węzeł chłonny na szyi około 3mm

3mm to nie jest powiekszony wezel.

pozdrawiam :-)

Robert

10.01.2011 12:26

Odpowiedz

lekarz powiedział ze na USG ma 3mm i po dotyku tyle ma mniej więcej przy opisywaniu tego węzła chłonnego powiedział że przy ziarnicy złośliwej wygląda on inaczej

paula106

10.01.2011 12:29

Odpowiedz

O 13:17, dnia 2011-01-10 Baldi napisał(-a):

Od dwóch miesięcy ma powiększony węzeł chłonny na szyi około 3mm

3mm to nie jest powiekszony wezel.

pozdrawiam :-)

BALDI napisz czy średnica węzła to jego długość czy szerokość???

Robert

10.01.2011 13:46

Odpowiedz

trochę się sprecyzuje ten węzeł chłonny około 3mm długi i szeroki 3mm

Robert

10.01.2011 13:53

Odpowiedz

Proszę o jakieś informacje na temat nawrotów ZZ. Jakie duże węzły chłonne wyskakują i jak szybko rosną

Kaśku

10.01.2011 14:43

Odpowiedz

Witam,
3mm to bynajmniej nie jest powiększony węzeł .Według oficjalnych źródeł o powiększonym węźle można mówić jak ma ponad 1 cm...a niektóre żródła nawet twierdzą że 2 cm.
Ja po leczeniu nie jednokrotnie w USG miałam węzły które miały 9mm czy nawet 13 mm, ale nie wyglądały podejrzanie...niektóre z nich nigdy nie znikną ponieważ są zwłókniałymi węzłami pozostałymi po infekcjach czy moze nawet ziarnicy (ciężko powiedzieć bo nie wiem czy one tam były przed ziarnicą).
Naprawdę nie dajmy się zwariować. Oczywiście zawsze warto być czujnym, ale w przypadku Twojej żony to z opisu sytuacji nie wynika nic czym można by się było niepokoić.

Życzę zdrówka,
Kasia

Robert

10.01.2011 15:10

Odpowiedz

Bardzo wam dziękuje za te informacje.Życzę wam dużo zdrówka :)

rainbow

11.01.2011 21:33

Odpowiedz

Proszę o pomoc. Moja żona 8 lat temu zachorowała na ZZ wyskoczyło nad obojczykiem i pod pachami. Od dwóch miesięcy ma powiększony węzeł chłonny na szyi około 3mm, jak na razie nie ma żadnych objawów a krew jest w porządku, a węzeł ten jest już dwa miesiące taki sam.Byliśmy na kontroli w szpitalu i pani doktor powiedział, że to nie jest to i nie ma czym się martwić. Skłoniłem moją żona do pójścia do prywatnego lekarza onkologi,ten ją przebadał i zrobił USG i powiedział że zdjęcia USG wynika że to nie jest ZZ. Proszę o informację jak przy nawrocie ZZ szybko powiększają się węzły chłonne, jakie zazwyczaj duże wyskakują i czy lekarz onkolog potrafi za pomocą USG stwierdzić czy to nie jest ZZ i w jakie zrobić badania na tym 3mm węźle chłonnym aby dowiedzieć się co to jest.wiem że szybko rozpoznanie to lepsze leczenie.Z góry dziękuje za informacje.

pierwszy raz slysze zeby wogole opisywac wezel co ma 3 mm.

to wyszlo na badaniach kontrolnych? przeciez to z cala pewnoscia nie jest powiekszony wezel.