Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

bóle w czasie chemioterapii

Autor: anna • 05.01.2011 16:23 • 2 odpowiedzi

anna

05.01.2011 16:23

Odpowiedz

Hej jestem w czasie chemioterapii teraz będę miała koniec 6 cyklu a mam mieć 8...Proszę o pomoc z tego co czytam na forum zz to wszyscy biorą chemie abvd co 2 tyg.a ja dostaję ją co 3tyg. ponieważ spadają mi białe ciałka...i z tego co czytam na forum to wszyscy dostają taki zastrzyk aby te wyniki były dobre co 2 tyg.a ja go nie dostaję....i tym sposobem moje leczenie strasznie się ciągnie...czy ktoś z Was tak ma?I jeszcze jedno ostatnio bolą mnie węzły czy to normalne???

INES

05.01.2011 17:36

Odpowiedz
Niestety jest tak, że wszystko zależy od woli lekarza.
Zastrzyk o którym mówisz, to np. Neulasta. Działa rewelacyjnie, ale NFZ kosztuje bardzo dużo kasy. Bez refundacji chyba ok 3 tys. A ja w aptece płaciłam pare złotych chyba.

Słyszałam że jest niechętnie przepisywana przez lekarzy. Spróbuj się domóc delikatnie jakoś. Lekarze bywają niezbyt mili jak im się mówi co mają robić, zatem dyplomatycznie trzeba z nimi postępować.

baldi

05.01.2011 17:54

Odpowiedz
to *bardzo* nienormalne, ze dostajesz ABVD w cyklach trzytygodniowych. okres poltrwania cytostatykow w organizmie oraz poszczegolne wlewy *musza* ze soba wspolgrac (ktos madry kilkadziesiat lat temu nie wymyslil tego ot, tak sobie, ze poszczegolne wlewy abvd maja sie odbywac co dwa tygodnie).

sprobuj dowiedziec sie od lekarza DLACZEGO:
1. dostajesz wlewy abvd co 3 tygodnie i jezeli napomknie o spadku bialych cialek to:
2. nie dostajesz czynnikow wzrostu (neupogen lub inna nazwa handlowa, jest tego kilka roznych specyfikow), by pobudzic rdzen do produkcji bialych krwinek