Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

co dalej?

Autor: pola • 21.12.2010 18:50 • 5 odpowiedzi

pola

21.12.2010 18:50

Odpowiedz
Witam,
Mój synek 3,5 roku od urodzenia miał na szyi liczne, wyczuwalne węzły. Miał je badane (pediatra + usg) i lekarze uznali, że taka jego uroda. Ostatnio przeszedł ciężkie zapalenie płuc. Po zakończeniu antykoterapii miał robione RTG klatki, CRP, morfologię i OB. Wszystko wyszło w normie. Tydzień temu znalazłam u niego węzeł chłonny pod żuchwą (wielkości małej śliwki węgierki), potem dołączył drugi po drugiej stronie szyi. Dziś pediatra znalazła również powiększone węzły w pachwinach.
Mamy iść do hematologa - ale termin prywatnie dopiero za 1,5 miesiąca. Może bym spokojnie czekała, ale już od dawna zwracałam uwagę lekarza na nadmierne pocenie dziecka w nocy, jednodniowe wysokie temperatury, czy swędzenie skóry brzucha. Jestem trochę (a nawet bardzo) zaniepokojona. Czy z tymi objawami powinnam panikować, czy cierpliwie poczekać na wizytę u specjalisty?
Dziękuję
P

nessa

21.12.2010 18:56

Odpowiedz
Hej

Czekaj na wizytę, bo skoro to prywatnie to i tak wyboru nie ma :/ Może prywatne usg tych węzłów? Przyspieszy to cały proces

drodor

21.12.2010 18:57

Odpowiedz

O 19:50, dnia 2010-12-21 pola napisał(-a):

Witam,

Mój synek 3,5 roku od urodzenia miał na szyi liczne, wyczuwalne węzły. Miał je badane (pediatra + usg) i lekarze uznali, że taka jego uroda. Ostatnio przeszedł ciężkie zapalenie płuc. Po zakończeniu antykoterapii miał robione RTG klatki, CRP, morfologię i OB. Wszystko wyszło w normie. Tydzień temu znalazłam u niego węzeł chłonny pod żuchwą (wielkości małej śliwki węgierki), potem dołączył drugi po drugiej stronie szyi. Dziś pediatra znalazła również powiększone węzły w pachwinach.

Mamy iść do hematologa - ale termin prywatnie dopiero za 1,5 miesiąca. Może bym spokojnie czekała, ale już od dawna zwracałam uwagę lekarza na nadmierne pocenie dziecka w nocy, jednodniowe wysokie temperatury, czy swędzenie skóry brzucha. Jestem trochę (a nawet bardzo) zaniepokojona. Czy z tymi objawami powinnam panikować, czy cierpliwie poczekać na wizytę u specjalisty?

Dziękuję

P

Chyba można zrobić USG szyi i jamy brzusznej. To jest badanie nieinwazyjne, a może wnieść sporo informacji. Pozdrawiam.

nessa

21.12.2010 18:59

Odpowiedz
jeszcze jedno

czy synek był badany na gronkowce, pasożyty itp? Może jeszcze warto pójść w tę stronę

baldi

21.12.2010 19:44

Odpowiedz

wezly podzuchwowe nie sa zwiazane z ziarnica zlosliwa. jesli lekarz nie widzial podstaw do zrobienia ultrasonografii, to nie wydaje mi sie, by byl sens je wykonywac.

pola

21.12.2010 19:53

Odpowiedz

Bardzo serdecznie dziękuję za wskazówki i informacje.