artmar
20.12.2010 09:00
Witam
Jestem po 6 cyklu ABVD i dziś odebrałem wynik PET/CT proszę o pomoc w interpretacji.Choroba była zdiagnozowana w węzłach chłonnych szczególnie szyjnych(największe po lewej stronie)
Zobrazowano:
GŁOWA:
Rozlane zmniejszenie metabolizmu w okolicy ciemiowo-skroniowej prawej.
TWARZOCZASZKA I SZYJA:
Zacienienie w lewej zatoce szczękowej - SUV do 2.1. Poza tym obraz w normie.
KLATKA PIERSIOWA:
Za żyłą główna drobne węzły chłonne o SUV do 2.1. Widoczne położone zamostkowo tkanki nie wykazują metabolizmu glukozy. Poza tym obraz w normie.
JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA:
Obraz PET w normie.
INNE:
SUV MBPS 2.1, SUV wątroby 2.5. Wzrost wychwytu 18-FDG w tkance tłuszczowej i w stawach poprzeczno-żebrowych- wariant fizjologiczny.
WNIOSKI:
Zmiana w obrębie mózgowia o niepewnym znaczeniu klinicznym- naczyniopochodna?- do dalszej oceny. Zmiany w zatoce szczękowej- pozapalne. Obraz zmian w klatce piersiwej bez cech aktywnego procesu rozrostowego.
Prosze o pomoc w interpretacji tego wyniku.
Z góry dzięki. pozdrawiam:)
Jestem po 6 cyklu ABVD i dziś odebrałem wynik PET/CT proszę o pomoc w interpretacji.Choroba była zdiagnozowana w węzłach chłonnych szczególnie szyjnych(największe po lewej stronie)
Zobrazowano:
GŁOWA:
Rozlane zmniejszenie metabolizmu w okolicy ciemiowo-skroniowej prawej.
TWARZOCZASZKA I SZYJA:
Zacienienie w lewej zatoce szczękowej - SUV do 2.1. Poza tym obraz w normie.
KLATKA PIERSIOWA:
Za żyłą główna drobne węzły chłonne o SUV do 2.1. Widoczne położone zamostkowo tkanki nie wykazują metabolizmu glukozy. Poza tym obraz w normie.
JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA:
Obraz PET w normie.
INNE:
SUV MBPS 2.1, SUV wątroby 2.5. Wzrost wychwytu 18-FDG w tkance tłuszczowej i w stawach poprzeczno-żebrowych- wariant fizjologiczny.
WNIOSKI:
Zmiana w obrębie mózgowia o niepewnym znaczeniu klinicznym- naczyniopochodna?- do dalszej oceny. Zmiany w zatoce szczękowej- pozapalne. Obraz zmian w klatce piersiwej bez cech aktywnego procesu rozrostowego.
Prosze o pomoc w interpretacji tego wyniku.
Z góry dzięki. pozdrawiam:)