Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Białaczka w czasie trwania leczenia

Autor: Piotrek • 01.09.2004 18:40 • 3 odpowiedzi

Piotrek

01.09.2004 18:40

Odpowiedz
Witam

U mojego kolegi 5 miesiecy temu wykryto ziarnice zlosliwa.
Od lipca zaczal brac chemie i naswietlania, wczoraj po powrocie do szkoly dowiedzialem sie, ze wykryto u niego bialaczke.
W zwiazku z tym mam pytanie :

Czy ta bialaczka jest oznaka przerzutow nowotworu do szpiku czy efektem ubocznym naswietlan i chemii ??

Z gory dzieki za odpowiedz

Gosia

28.09.2004 06:58

Odpowiedz

2004-09-01 20:40... Piotrek napisał(a):

Witam

Od lipca zaczal brac chemie i naswietlania, wczoraj po powrocie do szkoly dowiedzialem sie, ze wykryto u niego bialaczke.

W ostatnim "Żyjmy dłużej" jest obszerny artykuł o chłoniakach. Co mnie zadziwiło został tu przedstawiony schemat podziału chłoniaków: na ziarnicę złośliwą i chłoniaki nieziarnicze z zaznaczeniem, że jest ich około 30 rodzajów. Wśród nieziarniczych umieszczonon białaczki. Jak to rozumieć? Pozdrawiam.

małgo

28.09.2004 10:27

Odpowiedz

W ostatnim "Żyjmy dłużej" jest obszerny artykuł o chłoniakach. Co mnie zadziwiło został tu przedstawiony schemat podziału chłoniaków: na ziarnicę złośliwą i chłoniaki nieziarnicze z zaznaczeniem, że jest ich około 30 rodzajów. Wśród nieziarniczych umieszczonon białaczki. Jak to rozumieć? Pozdrawiam.

Rowniez spotkałam sie z taką klasyfikacją białaczek.Byłam rownie zaskoczona jak Ty.

agata

13.10.2004 14:52

Odpowiedz

2004-09-01 20:40... Piotrek napisał(a):

Witam

W zwiazku z tym mam pytanie :

Czy ta bialaczka jest oznaka przerzutow nowotworu do szpiku czy efektem ubocznym naswietlan i chemii ??

Z gory dzieki za odpowiedz

w takim wypadku białaczka może być spowodowana lekami-tzw wtórna