Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

w oczekiwaniu na wycięcie węzła

Autor: gość • 30.11.2010 21:11 • 4 odpowiedzi

gość

30.11.2010 21:11

Odpowiedz
witam
Najpierw pojawił się guz pod pachą, tzn przy piersi. Ponieważ jestem nosicielem BRCA1 to przebadali piersi i są ok.
Pojawiły się węzły na szyi, dwa pod brodą duże i małe kuleczki wzdłuż szyji po prawej stronie.
Inne dolegliwości: bóle brzucha (według mnie jelit, kolonoskopia 40cm ok), schudłam bardzo dużo, mdłości, bardzo częste infekcje z gorączkami bez efektu po antybiotykach, wcześniej byłam zdrowa, zmęczenie.
Biopsja guza pod pachą: brak materiału diagnostycznego.
Mam w styczniu umawiać się do chirurga, który ma zdecydować o wycięciu węzła do badania.
OB 44
CRP 67
WBC 7 do 8
Mono % 14,5
To najważniejsze.
Jeszcze Usg jamy brzusznej bez zmian.
Test na mononukleozę zakaźną ujemny, ASO w normie.
Moim zdaniem to nie jest onkologiczny problem bo często boli mnie gardło, i uważam że węzły są od tego powiększone.
Antybiotyków w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca przyjęłam 5 więc bakteria chyba by już padła.
Pozostaje wirus.
Do czasu pobrania tego węzła nie można jednak wykluczyć problemu onkologicznego.
Jak myślicie jakie badania powinnam w tym czasie jeszcze zrobić, aby na coś w końcu trafić. Lekarz kazał się kłaść na Oddz. Zakaźny ze względu na te węzły, żeby zrobili badania na choroby wirusowe.
Ale mam małe dzieci w domu i szpitala chcę uniknąć.
Co z badań można jeszcze samemu w laboratorium zrobić?

nessa

30.11.2010 22:32

Odpowiedz
Hej

Ja też w podobnej sytuacji, czekam na biopsję. Podrzucam jeszcze pomysł gruźlicy? Ale to też wyjdzie w biopsji ewentualnie. Borelioza? pozdrawiam i wytrwałości życzę

Asowa

01.12.2010 10:53

Odpowiedz

Ale mam małe dzieci w domu i szpitala chcę uniknąć.

Cokolwiek ci dolega może jednak warto, dla dobra tych dzieci dokładnie się przebadać?

W szpitalu będziesz kilka dni i chyba w tym czasie maluchy miałyby opiekę?;)

Co z badań można jeszcze samemu w laboratorium zrobić?

Może USG węzłów?

Nie masz alergii? Gronkowca? - może poproś o skierowanie na wymaz z gardła?

nessa

01.12.2010 12:05

Odpowiedz

mononukleozę masz wykluczoną, a toksoplazmoza i cytomegalia? one też powiększają węzły i standardowo powinny być zlecone badania na te świństwa

anka

01.12.2010 12:33

Odpowiedz

stomatologa odwiedź jeśli jeszcze nie byłaś, najlepiej z prześwietleniem zębów. I jak chcesz to zrób jeszcze próbę tuberkulinową (choć na zakaźnym ci ja na pewno zrobią i nie spowoduje to dłuższego pobytu). U mnie węzły są powiększone najpewniej od gruźlicy, ale też czekam na wycięcie, ma to ponoć potwierdzić. A na zakaźnym nie spędzisz wydaje mi się dłużej niż 4 dni, tyle w moim wypadku starczyło na wszystkie badania i konsultację.