Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

wynik z PETa

Autor: Janek • 08.11.2010 16:05 • 10 odpowiedzi

Janek

08.11.2010 16:05

Odpowiedz
w.chłonne szyjne nadobojczykowe po stronie lewej o wym.do 0,9x0,6cm (SUV max 3,76) Brzuch i Miednica :
Stwierdza się zwiększony metabolizm glukozy w obrębie:
-pakietów oraz pojedynczych w. chłonnych leżących we wnęce śledziony oraz w sąsiedztwie trzonu i ogona trzustki(wzdłuż naczyń śledzionowych), największy pakiet o wym.ok 4,4x5,0x4,3 (SUV max 10,2)
-licznych pojedynczych oraz pakietów w.chłonnych okołoaortalnych, największy na wysokości naczyń nerkowych po stronie o lewej o wym.ok 5,8x7,3x6,4 cm (SUV max 10,2)
-obszaru w rzucie jądra prawego o wym. 1,6x2,0x1,5 cm(SUV6,9)
Wnioski
Węzły chłonne szyjne po stronie lewej oraz w obrębie jamy brzusznej o charakterze rozrostowym.
Obszar w rzucie jadra prawego może odpowiadać zmianie rozrostowej,wskazana dalsza diagnostyka.

Janek

08.11.2010 16:08

Odpowiedz

O 17:05, dnia 2010-11-08 Janek napisał(-a):

w.chłonne szyjne nadobojczykowe po stronie lewej o wym.do 0,9x0,6cm (SUV max 3,76) Brzuch i Miednica :

-pakietów oraz pojedynczych w. chłonnych leżących we wnęce śledziony oraz w sąsiedztwie trzonu i ogona trzustki(wzdłuż naczyń śledzionowych), największy pakiet o wym.ok 4,4x5,0x4,3 (SUV max 10,2)

-licznych pojedynczych oraz pakietów w.chłonnych okołoaortalnych, największy na wysokości naczyń nerkowych po stronie o lewej o wym.ok 5,8x7,3x6,4 cm (SUV max 10,2)

Wnioski

Węzły chłonne szyjne po stronie lewej oraz w obrębie jamy brzusznej o charakterze rozrostowym.

Obszar w rzucie jadra prawego może odpowiadać zmianie rozrostowej,wskazana dalsza diagnostyka.

Proszę o interpretację znających temat

baldi

08.11.2010 17:40

Odpowiedz

O 17:08, dnia 2010-11-08 Janek napisał(-a):

Proszę o interpretację znających temat

1. tu nie ma lekarzy.

2. brak chocby pierwotnego rozpoznania.

3. masz raka.

Janek

08.11.2010 19:59

Odpowiedz

Baldi a łagodniej się nie dało ? chociażby masz nowotwór węzłów,czy coś w tym rodzaju a ty z grubej rury(wybacz żartuje)potrzebuję wiedzieć jakie są teraz metody leczenia ZZ czy zmieniło się coś odtąd gdy ja byłem leczony a było to 26 lat temu,ja dostałem 3 cykle MOPP i górny płaszcz z kobaltu i spokój do tej pory.Za tydzień pewno wiedział bo mam wizytę z wynikam PET ale może ci co to przeszli lub przechodzą odezwą sie ,wizytę ma w Instytucie w Krakowie podobno ma nie złą opinię ,pozdrawiam.

baldi

08.11.2010 20:56

Odpowiedz

O 20:59, dnia 2010-11-08 Janek napisał(-a):

Baldi a łagodniej się nie dało ?

dalo sie, ale.. przynajmniej napisales cos takiego:

gdy ja byłem leczony a było to 26 lat temu,ja dostałem 3 cykle MOPP i górny płaszcz z kobaltu i spokój do tej pory

to daje bardzo dobry obraz tego, co jest w opisie tomografii.

zmienilo sie, jesli idzie o leki p/wymiotne chocby. na poczatku lat 80tych czegos takiego jeszcze nie bylo. niestety jesli idzie o standardy leczenia pierwotnego zmienilo sie niewiele. na szczescie sa coraz nowoczesniejsze metody ratunkowe (dla tych, ktorym standardowe abvd nie pomaga), wiec ogolnie piszac *nie jest zle*.

reasumujac. przygotuj sie na to, ze dostaniesz w kosc, bo opis badania nie jest zachwycajacy.

rainbow

09.11.2010 17:45

Odpowiedz

O 17:05, dnia 2010-11-08 Janek napisał(-a):

Wnioski

ooo nie!!! po ponad 20 latach nawrót... strasznie mi przykro, ale przecież wiesz że wszystko się ułoży. będzie dobrze!

trochę mnie twoja historia podłamała. po taaaak długim czasie... ja się cieszę moimi 8 latami i mocno wierzę że to już nigdy nie wróci... a tutaj taka Twoja historia.

a jak się objawił nawrót> w między czasie miałeś zupełną ciszę? poszedłeś na kontrolęi bach czy coś Cię niepokoiło?

Hela

09.11.2010 18:23

Odpowiedz

wizytę ma w Instytucie w Krakowie podobno ma nie złą opinię ,pozdrawiam.

O Instytucie w Krakowie są różne opinie, ja leczyłam się w Klinice Hematologii na Kopernika w Krakowie i bardzo polecam!

Janek

10.11.2010 13:40

Odpowiedz

Rainbow,do czerwca br. spokój żadnych objawów w czerwcu objawy grypy gorączka bóle kości ,oczywiście lekarz pierwszego kontaktu antybiotyk i do domu gorączka trwała 12 dni i ustąpiła 2 tyg. spokoju i na nowo antybiotyk itp. 12 dni gorączka i spokój,zaniepokoiło mnie to i pojechałem na klinika akurat przypadał termin kontroli tam po konsultacjach z prowadzącą mnie p.doktor zostałem skierowany na komputer ,który wykazał zmiany w jamie brzusznej,pani dr. po przeczytaniu kazała przyjechać w grudniu do kontroli,ale w między czasie znów zaatakowała mnie gorączka pojechałem wcześniej,stwierdzono że mi nie mogą pomóc i skierowano di instytutu w Krakowie,tam po konsultacjach radioterapeuty oraz chemioterapeuty skierowano mnie na PETa w poniedziałek jade już z wynikami do Instytutu (powiem wprost przeszedłem wielu lekarzy ale tak miłych i ludzkich nie miałem okazji spotkać jakich spotkałem w instytucie w Krakowie, tam poczułem że ktoś mi jest przyjacielem,ktoś mnie rozumie zobaczymy jak dalej, bo tu na dole byłem intruzem coś mi się zachciewa i sam nie wiem co zabieram im cenny czas)

Janek

10.11.2010 13:48

Odpowiedz

Rabinow chciałem dodać że te nawroty są regularnie co 2 tyg. od czerwca do teraz ,teraz akurat gorączka ustąpiła ale poty jeszcze nie,myślę że będzie dobrze,pozdrawiam

rainbow

10.11.2010 21:56

Odpowiedz

O 14:48, dnia 2010-11-10 Janek napisał(-a):

Rabinow chciałem dodać że te nawroty są regularnie co 2 tyg. od czerwca do teraz ,teraz akurat gorączka ustąpiła ale poty jeszcze nie,myślę że będzie dobrze,pozdrawiam

Janek! na pewno będzie dobrze. głowa do góry. wyrwałeś się na prawie 30 lat to teraz spróbuj na przynajmniej 40 :) albo forever! u mnie niby badania regularnie - teraz 1 x na rok. jestem 8 lat po leczeniu. jakieś tam węzełki są na szyi ale się nie powiększają, nie wyglądają na podejrzane. niektórzy radiolodzy opisują jako niepodejrzane, a niektórzy Ci bardziej panikujący czasami piszą że do obserwacji. krew ok. inne badania też. przez kilka lat wogóle nie myślałam o chorobie, najchętniej wogóle nie jeździłabym na kontrole. ale od roku jakoś strach powrócił. choruję tak standardowo - 2 x w roku delikatne przeziębienie. ale już zaczynam na siłę pewnie trochę wmawiać sobie bóle stawów, zaczynam rozmyślać o tych węzełkach na szyi czy oby na pewno są okay, i później jak czytam Twój wpis to już prawie jestem pewna że coś mi jest... a jak nie teraz to że za chwilę wróci.bo skoro u Ciebie aż 26 lat zupełnego spokoju bez najmniejszych oznak i teraz niepokojące objawy to pewności nie mam...

trzymaj się i napisz !!!

pa

Janek

13.11.2010 17:50

Odpowiedz

Rabinow ,dzięki za wsparcie,zastanawiam się i szukam po internecie co tez wymyślą czy po PECie będą jeszcze jakieś badania czy już zarządzą jakieś leczenie ta niepewność i oczekiwanie na decyzję lekarzy dobija,może ktoś miał taką sytuację proszę niech się odezwie.