Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

płodność kobiety po przeszczepie

Autor: kamcia • 07.11.2010 21:03 • 2 odpowiedzi

kamcia

07.11.2010 21:03

Odpowiedz
WITAM. PYTANIE TAKIE- COZ PŁODNOŚCIĄ U KOBIET PO PRZESZCZEPIE??? WSZEDZIE TYLKO O MĘŻCZYZNACH A O KOBITKACH ZERO. JESTEM DWA LATA PO AUTO I TROCHĘ MNIE TO IRYTUJE ŻE NADAL NIC NA TEN TEMAT NIE WIEM. jest jakaś kobieta ciesząca się potomstwem po???? JESZCZE TAKIEJ NIESTETY NIE POTKAŁAM

baldi

08.11.2010 07:33

Odpowiedz
"nobo".

mocno uogolniajac kobiety odzyskuja plodnosc.
naprawde. *mocno*. i *uogolniajac*.

Magdusia

10.11.2010 15:04

Odpowiedz
Ja z czystej ciekawości zbadałam swoją płodność po 1,5 roku od zakończonego leczenia - tylko chemioterapia (tak mi poradziła moja Pani hematolog). Lekarz ginekolog kazała mi zrobić badanie poziomu hormonu FSH. Badanie robi się tak jak morfologię - z krwi obwodowej i należy ją oddać do badania między 1 a 3 dniem okresu. To jest bardzo ważne, bo hormon ten mocno waha się w różnych fazach cyklu.
Jak dostaniesz wynik to zobaczysz jaki jest Twój poziom. Poniżej będą napisane przedziały, które sugerują w jakiej jesteś fazie cyklu. Zapomnij o nich.
Moja Pani ginekolog powiedziała tak:
Poziom FSH do 10 - możesz zajść w ciążę.
Poziom 10-14 - masz szansę na in vitro
Poziom powyżej 15 - lepiej znajdź jakąś kobietę, która podaruje Ci swoje jajeczko.
Badanie płodności jest oczywiście bardziej skomplikowane, ale jak na pierwszą i wstępną ocenę, można się o takie badanie pokusić. Tym bardziej, że robione prywatnie kosztuje ok 35 PLN.

Trzymam za Ciebie kciuki! :)