Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

powikłania kardiologiczne/neurologiczne po chemii ?

Autor: dina6 • 05.11.2010 10:12 • 8 odpowiedzi

dina6

05.11.2010 10:12

Odpowiedz

Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie powikłań kardiologicznych lub neurologicznych po chemioterapii, bo dostałam skierowania i nie bardzo wiem czego się mogę spodziewać, jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to będę wdzięczna za każde informacje

madzia1

05.11.2010 11:14

Odpowiedz

O 11:12, dnia 2010-11-05 dina6 napisał(-a):

Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie powikłań kardiologicznych lub neurologicznych po chemioterapii, bo dostałam skierowania i nie bardzo wiem czego się mogę spodziewać, jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to będę wdzięczna za każde informacje

Co do powikłań kardiologicznych to mogę Ci tylko na swoim przykładzie coś niecoś napisać. Mimo, iż w trakcie leczenia brałam Preductal MR osłonowo na serce to i tak adriamycyna sprawiła, że po leczeniu miałam arytmię, tętno w spoczynku prawie 120 ud/min i częste uczucie kłucia serca. Przeważnie po dużym wysiłku (praca w nocy) i przy dużym stresie. Brałam przez jakiś czas Betaloc ZOK 25 mg. Teraz po czterech latach się wszystko wyrównuje nie jest jeszcze idealne bo ponad 90 ud/min, ale nie mam już dolegliwości bólowych, a jeśli są to bardzo rzadko.

dina6

08.11.2010 20:22

Odpowiedz
serdecznie dziękuję za odpowiedz
niestety nie dostawałam nic osłonowego podczas chemii, no ale liczyłam się z szeroko pojętymi konsekwencjami,
pozdrawiam i życzę zdrowia

Nessa

02.03.2011 18:40

Odpowiedz

O 12:14, dnia 2010-11-05 Madzia1 napisał(-a):

Mimo, iż w trakcie leczenia brałam Preductal MR osłonowo na serce to i tak adriamycyna sprawiła, że po leczeniu miałam arytmię, tętno w spoczynku prawie 120 ud/min i częste uczucie kłucia serca. Przeważnie po dużym wysiłku (praca w nocy) i przy dużym stresie. Brałam przez jakiś czas Betaloc ZOK 25 mg. Teraz po czterech latach się wszystko wyrównuje nie jest jeszcze idealne bo ponad 90 ud/min, ale nie mam już dolegliwości bólowych, a jeśli są to bardzo rzadko.

Madzia a preductal brałaś przez cały okres chemioterapii? Ja póki co dostałam 1 opakowanie a lek z tego co się orientuję jest na receptę? (ja dostałam próbkowe opakowanie od kardiologa)

Janek

02.03.2011 20:06

Odpowiedz

Kochani jestem w trakcie brania ABVD po drugim cyklu podejrzenie o migotanie przedsionków (w piatek mam konsultacje kardiologiczną) nie biorę nic na serduszko,mam przerwę już 2 tygodnie na dziś od ostatniego wlewu planowane jeszcze były 2serie,powiedzcie czy mogą mi przerwać ABVD i dać coś innego, jeżeli tak to co?

madzia1

02.03.2011 22:11

Odpowiedz

O 19:40, dnia 2011-03-02 Nessa napisał(-a):

Madzia a preductal brałaś przez cały okres chemioterapii?

tak, brałam przez cały okres chemioterapii. Jeśli dobrze pamiętam to zużywałam dwa opakowania na miesiąc, a wtedy lek kosztował około 60 zł i za każdym razem przepisywał mi lekarz z ŚCO.

andzia

03.03.2011 08:38

Odpowiedz

O 21:22, dnia 2010-11-08 dina6 napisał(-a):

serdecznie dziękuję za odpowiedz

niestety nie dostawałam nic osłonowego podczas chemii, no ale liczyłam się z szeroko pojętymi konsekwencjami,

pozdrawiam i życzę zdrowia

Hej ja nie brałam leków podczas chemii a miałam problemy z tętnem wtedy-była konsultacja w poradni kardiologicznej w miejscu zamieszkania(przyjmował lekarz ogólny) i dopiero jak trafiłam do "prawdziwego" kariologa to dostałam osłonę na serducho.Tyle że jestem ponad 4 lata po leczeniu a problemy z serduszkiem coraz większe,biorę leki i liczę że w końcu się unormuje.

Nessa

03.03.2011 11:09

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedzi. USG serca mam dobre, ale te kołatania są męczące, więc będę mieć holter założony.

tomaszek

03.03.2011 17:07

Odpowiedz

O 19:40, dnia 2011-03-02 Nessa napisał(-a):

O 12:14, dnia 2010-11-05 Madzia1 napisał(-a):

Mimo, iż w trakcie leczenia brałam Preductal MR osłonowo na serce to i tak adriamycyna sprawiła, że po leczeniu miałam arytmię, tętno w spoczynku prawie 120 ud/min i częste uczucie kłucia serca. Przeważnie po dużym wysiłku (praca w nocy) i przy dużym stresie. Brałam przez jakiś czas Betaloc ZOK 25 mg. Teraz po czterech latach się wszystko wyrównuje nie jest jeszcze idealne bo ponad 90 ud/min, ale nie mam już dolegliwości bólowych, a jeśli są to bardzo rzadko.

U mnie po 9 latach od zakończenia leczenia okazało się że jest uszkodzony mięsień serca(kardiomiopatia EF25%)

Tętno spoczynkowe 90/min to dużo za dużo , może też doprowadzić do kardiomiopati przerostoweja (serce zbyt się rozrasta i źle pompuje krew , potem to już kłopoty.

Uporu z kardiologami w dochodzeniu do normy !