Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ziarnica? objawy

Autor: ania • 09.10.2010 14:26 • 7 odpowiedzi

ania

09.10.2010 14:26

Odpowiedz

Cześc mam do was pytanie.Na szyi mam dwa wezły powiekszone od jakis 3miesiecy i brałam juz dwa antybiotyki i nada sa. Mam tez wezły w pachwinach ale pani doktur stwierdziła ze w pachwinach moga byc. Wyniki krwi sa dobre tylko badania ob nie miałam robione. udałam sie do innego lekarza kazał mi zrobic badanie na toksoplazme i stwierdził ze gdyby to byla ziarnica to miałabym poty bole stawow. tylko ja czesto gdy ide po schodach bola mnie nogi czuje sie słaba. i nie wiem komu tu juz wierzyc

baldi

09.10.2010 18:14

Odpowiedz

Misiek, czas na Twoją szklaną kulę =)

ania

10.10.2010 06:57

Odpowiedz

O 20:14, dnia 2010-10-09 Baldi napisał(-a):

Nie bardzo wiem co mam przez to rozumiec

baldi

10.10.2010 08:45

Odpowiedz

O 08:57, dnia 2010-10-10 ania napisał(-a):

tak jak i my nie rozumiemy co oznacza termin "powiekszone wezly". brak informacji o wymiarach, echogenicznosci oraz ewentualnego tworzenia pakietow prowadzi w linii prostej do wrozki. mamy tu jedna, z prawdziwa szklana kula. mam nadzieje, ze sie odezwie na dniach.

miacara

10.10.2010 12:34

Odpowiedz

O 10:45, dnia 2010-10-10 Baldi napisał(-a):

tak jak i my nie rozumiemy co oznacza termin "powiekszone wezly". brak informacji o wymiarach, echogenicznosci oraz ewentualnego tworzenia pakietow prowadzi w linii prostej do wrozki. mamy tu jedna, z prawdziwa szklana kula. mam nadzieje, ze sie odezwie na dniach.

Objawów w żadnym razie nie wolno lekceważyć. Gdybym ja była nieco rozsądniejsza 4 lata temu, szukałabym odpowiedzi na problem powiększonych węzłów z większą dociekliwością. Niestety zaufałam interniście, który zbagatelizował sprawę - zdiagnozował pojawiające się cyklicznie dwa razy w roku guzy w pachwinach i na szyi jako stany zapalne - i pakował mi ze stoickim spokojem antybiotyki. Nie zaniepokoiły go nawet guzy na nogach, bolesne jak jasna cholera i puchnące stawy.

Podobnie ignorowany był fakt, iż wyszły mi paznokcie u rąk (sic!) i w żaden stymulowany farmakologią sposób nie chciały wrócić na właściwe sobie miejsce. Kiedy wyłam z bólu, bo krwawiącymi rękoma nie można było zrobić nic, mój doktor ładował mi żelazo - na anemię, której dowodem miały być w/w objawy.

O tym, ze mam ziarnicę nie wiedziałam i żyłabym najprawdopodobniej dalej w tej błogiej nieświadomości ,choć pewnie nie za długo, gdyby nie czysty przypadek i mądry lekarz.

Ania

10.10.2010 18:08

Odpowiedz

O 14:34, dnia 2010-10-10 Miacara napisał(-a):

No tak maszracje tylko z naszymi ekarzami to ciezko o wszystko trzeba sie prosic. od trzech miesiecy chodze z tymi wezłami jestem osłabiona i bole glowy straszne byc moze to toksoplazma bo mam stycznosc z kotami ale moj kolega choruje na ziarnice i poprostu ta mysl o tej chorobie mnie przesladuje bo wiele czytam ze gdyby nie przypadek choroba nie zostalaby rozpoznana a wiadomo im szybciej tym lepiej. No i musze dodac ze strasznie schudłam ale rownie inne czynniki mogły na to wpłynac.

Objawów w żadnym razie nie wolno lekceważyć. Gdybym ja była nieco rozsądniejsza 4 lata temu, szukałabym odpowiedzi na problem powiększonych węzłów z większą dociekliwością. Niestety zaufałam interniście, który zbagatelizował sprawę - zdiagnozował pojawiające się cyklicznie dwa razy w roku guzy w pachwinach i na szyi jako stany zapalne - i pakował mi ze stoickim spokojem antybiotyki. Nie zaniepokoiły go nawet guzy na nogach, bolesne jak jasna cholera i puchnące stawy.

Podobnie ignorowany był fakt, iż wyszły mi paznokcie u rąk (sic!) i w żaden stymulowany farmakologią sposób nie chciały wrócić na właściwe sobie miejsce. Kiedy wyłam z bólu, bo krwawiącymi rękoma nie można było zrobić nic, mój doktor ładował mi żelazo - na anemię, której dowodem miały być w/w objawy.

O tym, ze mam ziarnicę nie wiedziałam i żyłabym najprawdopodobniej dalej w tej błogiej nieświadomości ,choć pewnie nie za długo, gdyby nie czysty przypadek i mądry lekarz.

zoisyte

13.10.2010 14:17

Odpowiedz

No dobra ;) odpowiem

Zaparzyłem świeżą herbatę, zaraz będą fusy :)

Widzę...

USG węzłów do zrobienia

madzia1

13.10.2010 17:48

Odpowiedz

O 16:17, dnia 2010-10-13 Zoisyte napisał(-a):

No dobra ;) odpowiem

Zaparzyłem świeżą herbatę, zaraz będą fusy :)

Widzę...

USG węzłów do zrobienia

A Miś to tak przed andrzejkami się rozkręcowuje z czarami???