Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy ktos moze ma podobnie

Autor: amellia02 • 27.09.2010 18:35 • 10 odpowiedzi

amellia02

27.09.2010 18:35

Odpowiedz

Witam wszystkich na forum chcialabym sie spytac tylko mialam robione kilka razy usg wezlow morfolgia dobra tylko ob35 zostala mi wykonana biopsja wezla wyciel go w calosci wynik wyszedl ze to jest odczynowy wezel ale onkolog kazal sie zbadac np pod katem boleriozy albo podobnych rzeczy i czy wezel zawsze wykaze ze wszystko jest ok czy to nie regula bo dalej chodze mokra nie mam juz goraczki wezly mam z 1 i 2 strony duze to znaczy ze wszystkie juz sa odczynowe i moze ktos mial podobnie czy dac se spokoj i czekac czy co moze przejdzie bo bolerioze wykluczam bo nigdy nie mialam stycznosci z kleszczem niewiem prosze o odpowiedz z gory dziekuje

finlandia

27.09.2010 20:06

Odpowiedz

O 20:35, dnia 2010-09-27 Amellia02 napisał(-a):

Witam wszystkich na forum chcialabym sie spytac tylko mialam robione kilka razy usg wezlow morfolgia dobra tylko ob35 zostala mi wykonana biopsja wezla wyciel go w calosci wynik wyszedl ze to jest odczynowy wezel ale onkolog kazal sie zbadac np pod katem boleriozy albo podobnych rzeczy i czy wezel zawsze wykaze ze wszystko jest ok czy to nie regula bo dalej chodze mokra nie mam juz goraczki wezly mam z 1 i 2 strony duze to znaczy ze wszystkie juz sa odczynowe i moze ktos mial podobnie czy dac se spokoj i czekac czy co moze przejdzie bo bolerioze wykluczam bo nigdy nie mialam stycznosci z kleszczem niewiem prosze o odpowiedz z gory dziekuje

Badanie histopatologiczne węzła wyciętego w całości wyklucza nowotwór. Kleszcz zawsze mógł pozostać niezauważony, ale faktycznie borelioza to trochę naciągana sprawa - wyklucz inne choroby zakaźne.

amellia02

27.09.2010 20:17

Odpowiedz

no wlasnie niewiem w ktorym kierunku choroby zakazne musze miec punkt zaczepienia

joanna wierzbińska

27.09.2010 21:15

Odpowiedz

O 22:17, dnia 2010-09-27 Amellia02 napisał(-a):

no wlasnie niewiem w ktorym kierunku choroby zakazne musze miec punkt zaczepienia

cytomegalia, toksoplazmoza i jeszcze jedna której nazwy nie pamiętam.

amellia02

27.09.2010 21:39

Odpowiedz

dzieki sprawdze moze cos ruszy bo niewiem co tu robic. wezly mam od kilku miesiecy powiekszone wiem kiedy dochodza nowe bo bola to taki bol a pozniej urosna i sa i nie bola .wszystko tak mocniej zaczelo sie od 3 tyg temperatury teraz ustaly ale te poty oj i tak niewiem co to

Anna

28.09.2010 07:52

Odpowiedz

dalej chodze mokra nie mam juz goraczki wezly mam z 1 i 2 strony duze to znaczy ze wszystkie juz sa odczynowe i moze ktos mial podobnie czy dac se spokoj

Chyba nie wszystkie węzły mogą być odczynowe, tak jak ten 1 wycięty. Mojej córce wycięto od razu 2 węzły i okazało się, że 1 był odczynowy a w drugim siedziała ZZ.

amellia02

28.09.2010 08:49

Odpowiedz

Chyba nie wszystkie węzły mogą być odczynowe, tak jak ten 1 wycięty. Mojej córce wycięto od razu 2 węzły i okazało się, że 1 był odczynowy a w drugim siedziała ZZ.

jak czytam jak inni ludzie to mieli to bardzo duzo rzeczy sie zdarza ze jast ok ale pozniej cos ale z 2 strony onkolog wie z czym przyszlam do niego robil badania itd roznie bywa ja chce tylko zatrzymac objawy zeby normalnie funkcjonowac

finlandia

28.09.2010 14:45

Odpowiedz

O 23:15, dnia 2010-09-27 Joanna Wierzbińska napisał(-a):

O 22:17, dnia 2010-09-27 Amellia02 napisał(-a):

cytomegalia, toksoplazmoza i jeszcze jedna której nazwy nie pamiętam.

Pewnie myślisz o Mononukleozie. U mnie w ogóle podejrzewali nawet gruźlicę. Chorób zakaźnych niestety jest mnóstwo, a zawsze jeszcze zostają autoimmunologiczne i alergie. Przydałby się Dr. House, ale ponieważ on nie istnieje, pozostaje Ci zastanowić się jeszcze raz dokładnie jakie i kiedy miałaś objawy oprócz tych powiększonych węzłów, może udać się do jakiegoś dobrego specjalisty od chorób zakaźnych i pokombinować na co zrobić testy.

zoisyte

28.09.2010 14:55

Odpowiedz

O 09:52, dnia 2010-09-28 Anna napisał(-a):

dalej chodze mokra nie mam juz goraczki wezly mam z 1 i 2 strony duze to znaczy ze wszystkie juz sa odczynowe i moze ktos mial podobnie czy dac se spokoj

Dokładnie tak się może zdarzyć, bo ZZ to bardzo podstępna cholera. Potrafi dobrze się ukrywać i maskować, udawać inne choroby. I dlatego, tak naprawdę, w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia poważniejszej choroby, powinno się zlecać od razu PET. I od razu wiadomo np. który węzeł świeci i który trzeba wyciąć do biopsji. Oczywiście do tego potrzeba również techników, którzy umieją wyczytać cokolwiek z wyników i zrobić prawidłowy opis, a z tym coraz ciężej.

amellia02

29.09.2010 09:50

Odpowiedz

Dokładnie tak się może zdarzyć, bo ZZ to bardzo podstępna cholera. Potrafi dobrze się ukrywać i maskować, udawać inne choroby. I dlatego, tak naprawdę, w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia poważniejszej choroby, powinno się zlecać od razu PET. I od razu wiadomo np. który węzeł świeci i który trzeba wyciąć do biopsji. Oczywiście do tego potrzeba również techników, którzy umieją wyczytać cokolwiek z wyników i zrobić prawidłowy opis, a z tym coraz ciężej.

Niestety u nas to sie niedoczekamy mam znajoma zz za granica odrazu wykonano pet nawet kilka razy a w polsce ... potrzeba pieniedzy i checi

Asowa

01.10.2010 19:05

Odpowiedz

O 22:06, dnia 2010-09-27 Finlandia napisał(-a):

bo bolerioze wykluczam bo nigdy nie mialam stycznosci z kleszczem niewiem prosze o odpowiedz z gory dziekuje

Mogłaś być ugryziona przez "larwę" kleszcza, ona jest przezroczysta i nie widać jej a skutki są jak po kleszczu;(

Możesz spróbować zrobić badania w tym kierunku...