Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pytanie o trepanobiopsję

Autor: matka • 05.09.2010 02:22 • 3 odpowiedzi

matka

05.09.2010 02:22

Odpowiedz

Na podstawie biopsji węzła podżuchwowego u mojego syna stwierdzono chłoniaka Hodgkina -typ NLPH (postać guzkowa z przewagą limfocytów). Ponieważ diagnoza nie była jednoznaczna czekamy na PET. W międzyczasie zrobiono biopsję i trepanobiopsję szpiku - żeby ocenić zaawansowanie choroby.TK śródpiersia i jamy brzusznej jest prawidłowa. Moje pytanie brzmi - czy w zz zmiany w trepanobiobsji występują zawsze, czy tylko w zaawansowanych stadiach choroby? Inaczej rzecz biorąc- czy muszę się b. bać jeśli będzie zmieniony szpik? Do jakiego stopnia może on być zmieniony we wczesnych stadiach? Z góry dziękuję Wam za odpowiedź.

baldi

05.09.2010 02:49

Odpowiedz
naprawdę nie ma sensu bać się na wyrost. szpik zmienia się w zaawansowanych stadiach. nawet jeśli by to Was dotyczyło - spokojnie, nie ma co panikować.
dzielna badz i dbaj o glowe, by sobie w nia pierdol nie wbijac.

Pozdr, W.

matka

05.09.2010 19:11

Odpowiedz

O 04:49, dnia 2010-09-05 Baldi napisał(-a):

naprawdę nie ma sensu bać się na wyrost. szpik zmienia się w zaawansowanych stadiach. nawet jeśli by to Was dotyczyło - spokojnie, nie ma co panikować.

Pozdr, W.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Oczywiście staram się nie wbijać sobie pierdół do głowy i oczywiście je sobie wbijam. Tak jak postaram się nie wpaść w panikę, jeśli wynik trepanobiopsji będzie niedobry. I zapewne w nią wpadnę. Czy mógłbyś mi jeszcze napisać kilka słów o typie nieklasycznym zz NLPHL - guzkowym, z przewagą limfocytów. W różnych miejscach różnie o tym piszą. Masz już niemałą wiedzę. I to jest świetne, że się nią dzielisz z żółtodziobami. Dzięki i pozdrowienia.m.

krzysiek

06.09.2010 20:20

Odpowiedz

Czy mógłbyś mi jeszcze napisać kilka słów o typie nieklasycznym zz NLPHL - guzkowym, z przewagą limfocytów.

Sorki ze sie wtrace, ja troche wiem o NLPHL, bo tez go mialem. To najlepiej leczaca sie odmiana chloniaka, ale tez lubiaca sie zmieniac w chloniaka nieziarnicznego. Ktorego ciezko odroznic od NlPHL pod mikroskopem, a leczenie jest wymaga innego skladu lekow. Leczenie NLPHL jest takie samo jak innych chloniakow ziarnicznych. W czasie leczenia warto jest oceniac skutecznosc leczenia( ale o to juz lekarze powinni zadbac). Chemioterapie co 2 tygonie sa naprawde do wytrzymania i czas od jednej do drugiej szybko uplywa. Nie ma sie czego bac, trzeba sie odnalezc w calej tej sytuacji. Z tego mozna sie wyleczyc i tak zycze:)) powodzenia!

O 21:11, dnia 2010-09-05 Matka napisał(-a):

O 04:49, dnia 2010-09-05 Baldi napisał(-a):

Pozdr, W.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Oczywiście staram się nie wbijać sobie pierdół do głowy i oczywiście je sobie wbijam. Tak jak postaram się nie wpaść w panikę, jeśli wynik trepanobiopsji będzie niedobry. I zapewne w nią wpadnę. Czy mógłbyś mi jeszcze napisać kilka słów o typie nieklasycznym zz NLPHL - guzkowym, z przewagą limfocytów. W różnych miejscach różnie o tym piszą. Masz już niemałą wiedzę. I to jest świetne, że się nią dzielisz z żółtodziobami. Dzięki i pozdrowienia.m.