Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

USG, RTG, MORFOLOGIA, OB - co jeszcze?

Autor: wp933 • 28.08.2010 13:37 • 2 odpowiedzi

wp933

28.08.2010 13:37

Odpowiedz
Witam. Od 9 miesięcy mam powiększone węzły chłonne karkowo-potyliczne. Robiłem RTG (z innego powodu) klatki piersiowej i wszystko OK. Robiłem kilka razy morfologię, OB i białko CRP, i wszystko OK. Wkońcu zrobiłem USG i już podaje, co tam mi napisano:
Badalne palpacyjnie zgrubienia w tkance podskórnej okolic potylicznych odpowiadają obecności położonych podskórnie węzłów chłonnych, o prawidłowym kształcie i proporcjach, silnie hipoechogenicznych z widoczną wnęką.

Rozmiary węzłów po prawej stronie:
- 10,2 x 4,4 x 13,3 mm
- 11,8 x 3,8 x 13,2 mm

Rozmiary węzłów po lewej stronie:
- 11,8 x 4,0 x 12,8 mm
- 9,8 x 3,9 x 7,8 mm

Co dalej robić? Dodam, że węzły mi się powiekszyły w okresie ran na szyi, spowodowanych alergią pokarmową. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

baldi

28.08.2010 16:32

Odpowiedz

dziwne, ze w opisie USG napisano o badaniu palpacyjnym. zanies opis do lekarza, ktory Cie na nie skierowal i niech podejmie decyzje co dalej.

wp933

28.08.2010 18:03

Odpowiedz
Byłem u lekarza i mi powiedział, że norma jest do 10mm, ale tutaj była alergia i widocznie taka moja uroda. Miałem rany na szyi, co niby spowodowało te powiększenie. Lekarz (rodzinny) mówi, że jest ok, bo węzły zachowane proporcje mają i kształt. A normy nie są dużo przekroczone.

Co robić, kurcze już sam nie wiem. Trochę stresa mam, co jest chyba zrozumiałe.