karola
05.11.2004 19:57
jestem po chemii i po radioterapii, czy podlegam temu badaniu???
czy ono jest na skierowanie i od kogo mogę uzyskać???
ewentualnie jakieś dofinansowanie...???
proszę o kontakt: na gg lub k.janiak@poczta.fm
Autor: karola • 05.11.2004 19:57 • 2 odpowiedzi
karola
05.11.2004 19:57
hela
06.11.2004 09:13
2004-11-05 20:57... karola napisał(a):
Jestem zainteresowana badaniem scyntygraficznym:na czym polega?
jestem po chemii i po radioterapii, czy podlegam temu badaniu???
czy ono jest na skierowanie i od kogo mogę uzyskać???
ewentualnie jakieś dofinansowanie...???
proszę o kontakt: na gg lub k.janiak@poczta.fm
hej
nie wiem czy chodzi ci o scyntygrafie Galem67 całego ciala? ja miałam taka w lutym na onkologii w Gliwicach po chemioterapii i przed kwalifikacja na radioterapię i a teraz czekam na kolejna z powodu podejrzenia nawrotu. Scyntygrafia polega na podaniu znacznika radioaktywnego (zwykły zastrzyk przez welflon, u mnie znacznikiem był własnie Gal67)a następnie "skanowaniu" podobnie jak przy tomografii tylko w dłuzszym czasie całego ciała po 48 i 168 godz od podania znacznika (dodatkowo szczegółowemu badaniu poddaje sie tą czesc ciala gdzie istnieje podejrzenie "zmian resztkowych"). Wymaga to wiec w sumie 4-krotnego przyjazdu na badania: podanie znacznika, skanowanie1, skanowanie2 i odbiór wyników:)Scyntygrafia pozwala na okreslenie czy nastepuje patologiczne gromadzenie sie znacznika w ciele, jesli tak- trzeba wykonywac dalsze badania by sprawdzic czy sa to nadal komorki nowotworowe czy stan zapalny. No i jeszcze jeden ważny szczegół, przez jakies 10 dni po podaniu znacznika "promieniujesz" wiec nie wolno stykac sie z kobietami w ciazy i dziecmi do lat 12. Jesli masz jakies pytania pisz śmialo: helab@o2.pl, gg: 3539759 chętnie pomoge:)))
pozdrawiam
HELA
karola
07.11.2004 17:02
Cześć!!!
Na razie dzięki za zainteresowanie moim problemem.
Pozdrawiam.
Pa pa.