Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

węzeł nadobojczykowy

Autor: myszaniolek • 09.08.2010 07:18 • 6 odpowiedzi

myszaniolek

09.08.2010 07:18

Odpowiedz

Witam. Czy to prawda, ze powiekszony wezel nadobojczykowy przezwaznie oznacza proces rozrostowy ? Slyszalam i wyczytalam takze opinie, ze lewy powiekszony przemawia min za rakiem zoladka, zas prawy za chorobami pluc oraz wszelkiego typu chloniakami. Przypadek. od roku sporo powiekszony wezel lewy podzuchwowy ( usg rok temu ok, morfologia, ob, crp w normie) Obecnie doszedl lewy nadobojczykowy ( morfologia, rozmaz, ob, crp ok) Zostawic, czy dociekac dalej ? Prosze o rade.

myszaniolek

09.08.2010 07:25

Odpowiedz

O 09:18, dnia 2010-08-09 myszaniolek napisał(-a):

Witam. Czy to prawda, ze powiekszony wezel nadobojczykowy przezwaznie oznacza proces rozrostowy ? Slyszalam i wyczytalam takze opinie, ze lewy powiekszony przemawia min za rakiem zoladka, zas prawy za chorobami pluc oraz wszelkiego typu chloniakami. Przypadek. Od roku sporo powiekszony wezel prawy podzuchwowy ( usg rok temu ok, morfologia, ob, crp w normie) Obecnie doszedl prawy nadobojczykowy ( morfologia, rozmaz, ob, crp ok) Zostawic, czy dociekac dalej ? Prosze o rade.

myszaniolek

09.08.2010 07:29

Odpowiedz

Pomylka. Powiekszony jest prawy podzuchwowy i prawy nadobojczykowy.

Kaśku

09.08.2010 10:06

Odpowiedz

u mnie przy ziarnicy lewa strona ogólnie była bardziej powiększona, zarówno węzły szyjne jak i nadobojczykowe.

Może nie wpadaj w panikę, ale też nie zaniedbuj. Wybierz się z tym do lekarza oraz może jakiekieś USG wykonaj. Sama krew to zamało bo u wielu z nas wyniki krwi były wręcz idealne.

Pozdrawiam,

Kasia

myszaniolek

29.08.2010 15:18

Odpowiedz

Ok, dzieki za rade. Jestem teraz dosyc zabiegana, ale wkrotce wybiore sie do lekarza. Ponawiam jednak pytanie, czy powiekszone węzly nadobojczykowe (a sczegolnie prawe) zawsze oznaczja cos zlego ? Pytam Was, poniewaz informacje w necie nie sa zbyt rozowe. Kulka nad prawym obojczykiem i wieksza pod prawa zuchwa jak jest, tak jest.

myszaniolek 1

29.08.2010 15:20

Odpowiedz

Ok, dzieki za rade. Jestem teraz dosyc zabiegana, ale wkrotce wybiore sie do lekarza. Ponawiam jednak pytanie, czy powiekszone węzly nadobojczykowe (a sczegolnie prawe) zawsze oznaczja cos zlego ? Pytam Was, poniewaz informacje w necie nie sa zbyt rozowe. Kulka nad prawym obojczykiem i wieksza pod prawa zuchwa jak jest, tak jest.

juleczkaa222

29.08.2010 17:02

Odpowiedz

ja mialam kulke nad lewym obojczykiem,czyli ze wylamuje sie ze schematu....