Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

9 latek z powiększonymi węzłami

Autor: monik • 15.07.2010 08:46 • 2 odpowiedzi

monik

15.07.2010 08:46

Odpowiedz
Witam,
Jestem mamą 9 latka, który od trzech miesięcy ma powiększone węzły w okolicy szyi, przez ten czas niechorował i nie przechodził żadnej infekcji(bynajmniej nie zauważyliśmy tego) Troszkę się niepokoję ostatnio zrobiłam mu wyniki i OB-15 niektóre parametry z morfologii ma poniżej normy. Ostatnio wyczuwalne zrobiły się też węzły pod paszkami. Nie wiem czy powinnam już "panikować". Jest okres wakacji i nie ma teraz naszego pediaty. Nie wiem dokładnie do jakiego lekarza powinnam sie udać i jakie badania powinien mój syn mieć wykonane. Bardzo proszę o odpowiedź.

monika26x

15.07.2010 11:20

Odpowiedz

Witam nie ma co panikować, ale trzeba to jak najszybciej sprawdzić. Myślę, że najlepsze rozwiązanie to będzie USG miejsc gdzie pojawiły się te węzły. Węzły powiększają się z wielu innych chorób może to być toksoplazmoza lub wiele innych. Zróbcie USG i dobry radiolog powie co sądzi na temat tych węzłów i napewno coś wam poradzi.

finlandia

15.07.2010 14:26

Odpowiedz

Warto też zrobić badania krwi pod kątem wirusa EBV (mononukleoza) i toksoplazmozy. Jeśli nie ma akurat waszego pediatry, do idźcie do tego, który jest, w ostateczności nawet do twojego lekarza 1szego kontaktu po skierowanie na te badania.