Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

RTG a TK klatki piersiowej

Autor: Krystyna • 14.07.2010 19:32 • 13 odpowiedzi

Krystyna

14.07.2010 19:32

Odpowiedz

Witam, czytałam ostatnio posty i ciekawi mnie czy ktoś miał RTG klatki i wyszło że wszystko w normie, a potem TK klatki i wyszły powiększone węzły jak to jest?? Bo słyszałam że jeżeli są powiększone węzły w śródpiersiu to na RTG jest to widoczne z adnotacją do dalszej diagnostyki.

dina6

15.07.2010 16:35

Odpowiedz
witam,jestem takim przypadkiem
na rtg i usg nic, a w tk wyszły węzły, wszystko robione w odstępie około tygodnia, wiec mam pewne wątpliwości co do wiarygodności takich badań, pozdrawiam

Kasku

15.07.2010 16:55

Odpowiedz
Witam,

Przy diagnozie wstpnej mialam robione RTG i zmiany jak najbardziej wyszly (podkreslam ze potem zwerzfikowano z TK i byly calkiem duze).
Jednak jakis czas po leczeniu znowu mialam robione RTG i wzszlo czysciutko....dopiero TK wzkazalo pakiet wielkosci 3cm na 3 cm na 2 cm....ostatecynie PET potwierdzil ze sa to nieaktywne pozostalosci po lecyeniu...
Takze nie zawsze RTG pokazuje zmiany w wezlach....
Pozdrawiam,
Kasia

nessa

02.01.2011 20:51

Odpowiedz

w rtg czysto, a w TK 5cm masa węzłowa

mkhi309

10.01.2014 15:47

Odpowiedz

O 21:51, dnia 2011-01-02 Nessa napisał(-a):

A mialyscie jakies objawy albo inne zle wyniki, ze zdecydowaliscie sie jednak na tk?

Nessa

10.01.2014 19:54

Odpowiedz

O 16:47, dnia 2014-01-10 mkhi309 napisał(-a):

A mialyscie jakies objawy albo inne zle wyniki, ze zdecydowaliscie sie jednak na tk?

lekarze zdecydowali, to chyba standard kiedy jest diagnoza po biopsji

kurczakmaly

24.01.2014 17:23

Odpowiedz

O 20:54, dnia 2014-01-10 Nessa napisał(-a):

O 16:47, dnia 2014-01-10 mkhi309 napisał(-a):

lekarze zdecydowali, to chyba standard kiedy jest diagnoza po biopsji

a w usg juz bylo widac, ze sa podejrzane? i jesli mozesz to prosze napisz gdzie znajdowaly sie wezly, ktore byly skierowane na biopsje

Syringa

25.01.2014 14:01

Odpowiedz

Potwierdzam, że RTG jest badaniem mniej dokładnym, niż TK.
Nie wiem dlaczego jest standardem przy wykrywaniu guzów. Bardziej wiarygodne jest gdy chodzi o złamane kości.
Moje rtg pokazało "tylko" 5cm guz w śródpiersiu.
Na TK kilka dni później wyszło kilkanaście guzów w płucach po 1-2 cm i guz w śródpiersiu wielkości 9,8cm.

kurczakmaly

25.01.2014 14:47

Odpowiedz

O 15:01, dnia 2014-01-25 Syringa napisał(-a):

Nie wiem dlaczego jest standardem przy wykrywaniu guzów. Bardziej wiarygodne jest gdy chodzi o złamane kości.

Na TK kilka dni później wyszło kilkanaście guzów w płucach po 1-2 cm i guz w śródpiersiu wielkości 9,8cm.

A jakie mialas objawy i co bylo nie tak, ze skierowano Cie na tk?

kurczakmaly

25.01.2014 15:13

Odpowiedz

O 15:47, dnia 2014-01-25 kurczakmaly napisał(-a):

O 15:01, dnia 2014-01-25 Syringa napisał(-a):

A jakie mialas objawy i co bylo nie tak, ze skierowano Cie na tk?

Tzn, jakie mialas objawy, ze najpierw skierowano Cie na rtg?

Syringa

26.01.2014 11:20

Odpowiedz

Objawy miałam typowe. Nie dające się wyleczyć objawy grypopodobne, powiększone i niebolące węzły chłonne na szyi, nocne poty, swędzenie.

Lekarz od razu wysłała mnie na komplet badań tzn. USG szyi, morfologia krwi i właśnie RTG klatki piersiowej. Po czasie uważam, że rtg mogła sobie kobieta darować, ponieważ i morfologia wyszła zła i na usg wyszły podejrzane węzły.

Z drugiej strony może dzięki temu dając skierowanie do szpitala od razu mnie przyjęli i zrobili resztę badań w ekspresowym tempie.

kurczakmaly

26.01.2014 15:37

Odpowiedz

O 12:20, dnia 2014-01-26 Syringa napisał(-a):

Objawy miałam typowe. Nie dające się wyleczyć objawy grypopodobne, powiększone i niebolące węzły chłonne na szyi, nocne poty, swędzenie.

Lekarz od razu wysłała mnie na komplet badań tzn. USG szyi, morfologia krwi i właśnie RTG klatki piersiowej. Po czasie uważam, że rtg mogła sobie kobieta darować, ponieważ i morfologia wyszła zła i na usg wyszły podejrzane węzły.

Z drugiej strony może dzięki temu dając skierowanie do szpitala od razu mnie przyjęli i zrobili resztę badań w ekspresowym tempie.

Co w morfologii było nie tak? I jak mogłabyś scharakteryzować swędzenie? Objawialo się caly czas, czy codziennie, bylo b. Mocne czy delikatne?

csFeSbIT9ixt

23.11.2015 01:06

Odpowiedz

Todos sean de la tendencia polc3adtica que sea, deberc3adan redcroar que ante todo el presidente es un ser humano, y que la enfermedad que c3a9l estc3a1 padeciendo en este momento cualquiera de nosotros la podriamos padecer tambic3a9n, porque de eso no estamos excentos, por lo tanto no nos contentemos por eso, dejemos que dios haga su trabajo, y recuerden que todos somos humanos y tenemos familia.

CNRa5zcPC

23.11.2015 03:23

Odpowiedz

Taux de gue9rison e9tait de 287% SUPERIEURE ORTHODOXE!GRATUIT LIVRE DU CANCER CURE "bien vivant" par Philip E. Binzel, Jr., MDGoogle est le suinavt: Whale ET BIEN VIVANTGoogle est le suinavt: un monde sans cancerGoogle est le suinavt: la curcumine et la pipe9rine Destruction des cellules cance9reuses du sein