Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wyniki TK - watroba i opłucna

Autor: finlandia • 13.07.2010 21:40 • 2 odpowiedzi

finlandia

13.07.2010 21:40

Odpowiedz
Witajcie
Jak już pisałam, czekam nadal na wyniki PET które mają określić stadium choroby, na razie mam wyniki TK:

TK klatki piersiowej z kontrastem miejscowym
17133 Podano Ultravist 60ml- bez powikłań TK szyi i jamy brzusznej.
Pacjentka bardzo szczupła, znikoma ilość tkanki tłuszczowej dystansującej pomiędzy elementami anatomicznymi szyi utrudnia w znacznym stopniu ocenę obecności ww chłonnych. Obustronnie wokół naczyń szyjnych i za MOS widoczne ww chłonne o maksymalnym wymiarze ok. 15mm, wieksza ich ilość po stronie lewej dla dokładniejszej oceny wykonanie badania usg. Węzły chłonne widoczne w obu dolach nadobojczykowych do 19x18mm w dole pachowym lewym oraz w lewym dole podobojczykowym do 23x28mm ( liczne)
W obecnym badaniu w lewym dole pachowym węzły chłonne wielkości do 23x18mm oraz w prawym dole wielkości do 13,5mm stan po pobraniu ww chłonnego 2 prawego dołu pachowego???
Węzły chłonne w obrębie śródpiersia przedniego - konglomerat o łącznym wymiarze do ok. 35x16mm, do przodu od ZGG wielk. 14x14mm za ZGG 23x16mm , we wnęce płucnej prawej wielkości do 22x16mm.
Drobne ognisko podoplucnowe w seg 9 płuca włókniste, poza tym nie widać patologicznych ognisk w miąższu obu płuc.
Wątroba powiększona , bez zmian ogniskowych i cech cholestazy.
Śledziona, trzustka nadnercza w normie.
Obie nerki położone prawidłowo, wielkości , zewnatrzzatokowa miedniczka nerki lewej.
Nie widzę powiększonych ww chłonnych w przestrzeni zaotrzewnowej, krezkowych.
Nie widzę zmian w miednicy malej.
Dla dokładniejszej oceny do badania usg.

Co mogą oznaczać te zmiany w wątrobie i opłucnej? Czy muszą być związane z ziarnicą? Enzymy wątrobowe mam w normie. Czy ktoś tu na forum miał zajętą wątrobę i lub opłucną i może mi napisać coś o leczeniu? Miałam już pierwszy wlew ABVD, lekarz jest na urlopie i zobaczę go dopiero we wtorek. W poniedziałek kolejny wlew (przyjmie mnie wtedy onkolog, który tam akurat będzie).

Szymek

14.07.2010 12:31

Odpowiedz

Witam mam pytanie czy na RTG były widoczne te węzły w śródpiersiu?? Czy dopiero wyszło to na TK??

finlandia

14.07.2010 13:04

Odpowiedz

O 14:31, dnia 2010-07-14 Szymek napisał(-a):

Witam mam pytanie czy na RTG były widoczne te węzły w śródpiersiu?? Czy dopiero wyszło to na TK??

Nie miałam RTG - w przewidywaniu TK i PETów lekarze zdecydowali o "oszczędzaniu promieni"