Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Bardzo proszę o opinię

Autor: Kasia27 • 11.07.2010 17:34 • 2 odpowiedzi

Kasia27

11.07.2010 17:34

Odpowiedz
Witam. Jestem tu nowa i chę poprosic Was o wyrażenie swojego zdania. Za chwilę wypiszę wyniki swoich wszystkich badań i proszę, napiszcie na ile jest prawdoposobieństwo, że mogę miec ziarnicę. Lekarze podejrzewają ją na podstawie pakietu węzłów, ale od początku...

Wyszło to przez przypadek, gdyż jestem honorowym dawcą krwi i lekarz
rutynowo przed pobraniem krwi zbadał mnie.
Od razu zrobiłam USG i wyszło, że trzy z nich są płączone
w pakiet, mają wymiary 12x4, 14,5 i 7x3 i nie mają widocznych zatok tłuszczowych.

Aktualne OB 23 - OB z poprzednich lat (co najmniej pięciu) to ok 40. Nawet przy ostatnich wynikach lekarka mówiła, że ładnie spadło OB. W poprzednich latach takie OB było zrzucane na kark moich zębów i częstych angin.
Oto reszta wyników:

CRP - 3,7 [0,0 - 5,0]
Krwinki białe WBC - 5,80 [3,80 - 10,00]
NEUT - 3,56
NEUT % - 61,3
LYMPH - 1,88
LYMPH % - 32,4
MONO - 0,27
MONO % - 4,7
EO - 0,08
EO % - 1,4
BASO - 0,01
BASO % - 0,2
Krwinki czerwone RBC - 4,92 [3,70 - 5,10]
Hemoglobina - 13,9 [12,0 - 16,0]
Hematokryt HCT - 41,8 % [37,0 - 47,0]
MCV - 85,0 [80,0 - 99,0]
MCH - 28,3 [27,0 - 35,0]
MCHC - 33,3 [32,0 - 37,0]
RDW-SD - 43,2
RDW-CV - 14,3
Płytki krwi-PLT - 198 [140 - 440]
PDW - 16,3
MPV - 12,0
P-LCR - 40,6
PCT - 0,24

Zrobiłam też USG brzucha i RTG klatki piersiowej

Pola płucne bez zmian naciekowych. Kopuły przepony o gładkich
obrysach. Kąty przeponowo - żebrowe wolne. Sylwetka sercowo -
naczyniowa w granicach normy.

W zakresie wątroby zmian nie zmieniono.
Trzustka prawidłowa.
Pęcherzyk żółciowy bezkamiczny o prawidłowej ścianie.
Śledziona nie powiększona, jednorodna.
Obie nerki prawidłowej wielkości i położenia bez cech zalegania
moczu ani obecności konkrementów.
Warstwa korowa prawidłowa.
Pola nadnerczowe wolne.
Przestrzeń zaotrzewnowa wolna.
Aorta nieposzerzona.

Zrobiłam też USG pach i pachwin:

Obustronnie w dołach
pachowych powiększonych ww. chłonnych nie uwidoczniono.
W pachwinach obustronnie widoczne
wrzecionowate ww. chłonne o zachowanych zatokach tłuszczowych - po prawej 27x5 mm, a po lewej
16x5 mm.

Co o tym sądzicie?

Dodam jeszcze, że jestem w trakcie wyrywania 4 zębów, a raczej samych pozostawionych korzeni i mam skierowanie do laryngologa, bo z moimi częstymi anginami mam podejrzenie przewlekłego zapalenia migdałów - które w sumie od lat kwalifikują się do wycięcia.

Nie mam świądu skóry, nie pocę się w nocy, nie mam gorączki. Ogólnie czuję się bardzo dobrze.
Od ok miesiąca od czasu do czasu biorę krople na uspokojenie - ostatnio dwa dni temu - i od dwóch dni, a bardziej dziś, boli mnie szyja z tej strony co pakiet, a ja boję sie, że to jeden z objawów, bo czytałam, że bolą po alkoholu, a krople na uspokojenie są na alkoholu. Czuję ból tylko przy skręcaniu głowy. Ale może to od klimatyzacji, czy wiatraka... Ja oczywiście boję się, że to objaw.

Napiszcie mi proszę, co sądzicie o mojej sytuacji. Pomimo tych wszystkich - dobrych wyników - chcą mi pobrac ten pakiet na histo patologię, mam tylko odczekac 2 tyg aż rany po zębach się zagoją (na 2 mam założone szwy) i aż będę miec opinię od laryngologa. Pakiet został wykryty 1,5 miesiąca temu, do tej pory jestem po tych wszystkich badaniach i 3 wizytach u hematologa.

Błagam, napiszcie mi coś, bo odchodzę od zmysłów. Nie wiem, jak funkcjonowac, całymi dniami płaczę i jestem już wrakiem.

Z góry dziękuję, że każde słowo.

Bożena

11.07.2010 18:09

Odpowiedz

A tych dwóch węzłów w pachwinach nie wyczuwasz palcami??

Kasia27

11.07.2010 18:24

Odpowiedz

O 20:09, dnia 2010-07-11 Bożena napisał(-a):

A tych dwóch węzłów w pachwinach nie wyczuwasz palcami??

Ja nie wyczuwa, i lekarka też nie wyczuwała, bo nie jestem bardzo szczupłą osobą, ale już trzech lekarzy powiedziało, ze te w pachwinach są zdrowe i od razu widac, że odczynowe. Prawisłowa budowa, zachowane zatoki tłuszczowe i że są po obu stronach.