Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Opis z badania PET

Autor: elusia • 06.07.2010 13:01 • 8 odpowiedzi

elusia

06.07.2010 13:01

Odpowiedz

Witam po kilku latach i proszę o poradę. Moja siostra w 2006 r. przeszła przeszczep autologiczny po leczeniu zz II stopnia (zajęte były węzły chłonne szyi) Co roczny Pet wykazywał utrzymywanie się remisji choroby. W tym roku wynik PETa jest następujący: Klatka piersiowa - płuca guzek 16x11,5 mm SUVmax=4,8, guzek 9 mm SUVmax=1,1, guzek 13x11 mm SUVmax=1,9, guzek 12 mm SUVmax=1. Wnioski z badania PET: wznowa procesu rozrostowego w guzkach obu płuc ( 5 zmian). Dziś po wizycie u prowadzącego lekarza dowiedziała się, że nic nie trzeba robić,że nie da się wykonać żadnych badań bo guzki są zbyt małe, że to raczej nie nawrót zz, bo nie ma żadnych innych objawów,dostała termin kontrolny za miesiąc.Co o tym myślicie, czekać na dalszy rozwój, czy udać się do innego lekarza?. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

monika26x

07.07.2010 14:24

Odpowiedz

Cześć Elu według mnie powinniście skonsultować się jeszcze z innym lekarzem. W takiej chorobie każda chwila jest ważna. SUV niby nie jest duży, ale coś się pojawiło i moim zdaniem trzeba chuchać na zimne. Wasz lekarz ma troche dziwne podejście do tej sytuacji. Trzeba to jak najszybciej wyjaśnić. Mam nadzieję,że to z jakiejś zwykłej infekcji te węzły. Myślę, że wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam i czekam na informacje.

elusia

07.07.2010 18:06

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedź, ja też jestem zaniepokojona wynikiem tego PETa i chyba wybierzemy się do innego lekarza. Proszę napiszcie jakie badania można wykonać na ten moment, jak zbadać te guzki w płucach? Dodam, że siostra ma 41 lat i ogólnie dobre samopoczucie, żadnych typowych objawów zz

monika26x

07.07.2010 18:29

Odpowiedz

Myślę, że porada u innego onkologa będzie dobra decyzją. Nie ma na co czekać. Jeśli jest to nawrót to jak najszybciej trzeba zabrać się za leczenie. Na początek może niech siostra zrobi sobie OB, MORFOLOGIĘ Z ROZMAZEM, LDH I MOŻE ALBUMINY. To takie podstawowe badania. Myślę, że i te zdjęcia płuc dadzą jakąś odpowiedz. Trzymajcie się.

monika26x

07.07.2010 18:35

Odpowiedz

Przepraszam z tymi zdęciami to mi coś się pomyliło. Tych guzków nie da się chyba w żaden sposób zbadać. A może wybierzcie się do jakiegoś dobrego radiologa może on coś jeszcze doradzi. Trzeba próbować wszystkiego.

elusia

08.07.2010 14:01

Odpowiedz
Witam, dziś siostra odebrała wyniki krwi,ob, ldh i inne - wszystkie dobre, w normie. Za ok. miesiąca ma zrobić jeszcze raz PETa. Może wtedy coś się więcej wyjaśni? Siostra ma od 4 lat porta i tak sobie myślę może on dał w pecie jakiś stan zapalny? Poza tym siostra ma zakrzepicę krwi,(daje sobie zastrzyki w brzuch) może to też jakoś wpłynęło na ten wynik?
Poszukam jeszcze porady u dobrego radiologa. Może coś jeszcze doradzicie ?

monika26x

08.07.2010 14:36

Odpowiedz

Cieszę się jak wyniki są dobre to połowa sukcesu. Spokojnie wszystko będzie ok tak myślę. Knsultacja z innym lekarzem w sprawie tego peta nie zaszkodzi. Przedewszystkim trzeba pozytywnie myśleć. Bedzie dobrze, te guzki to maja inną przyczynę pewnie. Według mnie to w tym pecie SUV jest za niski na nawrót choroby, ale to tylko moje zdanie. Moż ktoś inny z ziarniaków orientuje się lepiej w tych sprawach. Powodzenia i głowa do góry.

baldi

09.07.2010 06:12

Odpowiedz

O 16:01, dnia 2010-07-08 elusia napisał(-a):

Siostra ma od 4 lat porta

i dlugo ma zamiar jeszcze trzymac w sobie obcego? ;-)

elusia

09.07.2010 07:11

Odpowiedz

Właśnie miała mieć usuwanego porta, ale teraz to nie wiadomo czy usuwać czy nie? Lekarz radzi żeby poczekać do następnego PETa, czyli za ok. 1-2 miesiące. Jak myślicie?