Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

to w końcu które węzły hyper czy hipoechogeniczne są gorsze?

Autor: bartek • 18.06.2010 12:18 • 8 odpowiedzi

bartek

18.06.2010 12:18

Odpowiedz

śledzę te wątki i czytam trochę w necie, i powiem szczerze - zgłupiałem. Tu piszecie że węzły hipo są związane z zz. W necie czytam że hyper są podejrzane o rozrost nowotworowy. O co kaman? Wyjaśnijcie mi.

baldi

18.06.2010 22:23

Odpowiedz

O 14:18, dnia 2010-06-18 bartek napisał(-a):

śledzę te wątki i czytam trochę w necie, i powiem szczerze - zgłupiałem. Tu piszecie że węzły hipo są związane z zz. W necie czytam że hyper są podejrzane o rozrost nowotworowy. O co kaman?

moze o to, ze kazdy moze "w necie" pisac co chce? moj post sprzed kilku lat jest tutaj:

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=5512&fraza=echogeniczno__

bartek

18.06.2010 23:20

Odpowiedz

no dobra to dlaczego to właśnie hiperechogeniczne zmiany w węzłach np. na forum echirurgia są podejrzane o rozrost nowotworowy? O co tu chodzi?

Asowa

19.06.2010 07:55

Odpowiedz

O 01:20, dnia 2010-06-19 bartek napisał(-a):

no dobra to dlaczego to właśnie hiperechogeniczne zmiany w węzłach np. na forum echirurgia są podejrzane o rozrost nowotworowy? O co tu chodzi?

Nie wiem dlaczego na chirurgii tak napisali i na tym forum też raczej nikt na to pytanie nie odpowie.

Ja w opisie USG miałam węzeł HYPOECHOGENICZNY i ten właśnie był nowotworowy....Kobietka, która robiła USG już wtedy powiedziała, że węzeł jest podejrzany bo ma taką a nie inną budowę.

piotr

19.06.2010 08:37

Odpowiedz
Ja w opisie USG miałam węzeł HYPOECHOGENICZNY i ten właśnie był nowotworowy....
No dobrze hiopoechogeniczny jest podejrzany w ziarnicy, ale hioechogeniczny oznacza obniżoną echogeniczność, czyli fale wysyłane przez takiego węzła odbijają się ale wolniej. Hipoechogeniczny to często odczynowy węzeł. Hyperechogeniczna zmiana oznacza wzmożone odbijanie fal, co oznacza że fale natrafiły na kość, zwapnienie lub jednolity guz. To w takim razie tylko teraz czy węzły mogą zwapnieć? Bo zwłóknieć to ponoć mogą w wyniku przewlekłego stanu zapalnego, ale czy zwapnieć?

Michaś

19.06.2010 20:52

Odpowiedz
Pytanie bardzo dobre więc odpowiem co mi powiedziała Pani radiolog od USG.

Węzły hipoechogoniczne mogą być nowotworowe i są niebezpieczne, a węzły hiperechogoniczne są to węzły zwłókniałe i nie należy się przejmować takimi. Tak mi powiedziała. Mam nadziej że pomogłem, pytanie jasne i odpowiedź jasna, a nie każdy jakieś filozofy wypisuje ??

Joanna

28.09.2010 19:01

Odpowiedz

Witam, mam pytanie otóż na jednym badaniu USG kilka miesięcy temu miałam napisane że jeden węzeł jest Hipoechogeniczny a teraz powtórzyłam i wyszło że jest kilka Hypoechogenicznych i się tak zastanawiam czy to jakaś różnica bo niby inaczej się pisze(druga literka I na Y)czy to po prostu można napisać na dwa różne sposoby, a chodzi o jeden rodzaj węzła?? pozdrawiam Asia

finlandia

28.09.2010 21:15

Odpowiedz

O 21:01, dnia 2010-09-28 Joanna napisał(-a):

czy to jakaś różnica bo niby inaczej się pisze(druga literka I na Y)czy to po prostu można napisać na dwa różne sposoby, a chodzi o jeden rodzaj węzła??

Można pisać na dwa sposoby, to jeden rodzaj węzła.

baldi

28.09.2010 22:01

Odpowiedz

o to samo chodzi.